05 September 2013

Apam Balik

APAM BALIK

ni permintaan suami
(yg mengalahkan org mengidam)
nak makan apam balik buatan sendiri

so dgn gigihnya si isteri berusaha membuatnya

Bahan A

 2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan gula
 4 sudu kecil baking powder
 1/2 sudu kecil garam 

 Bahan B
 2 cawan susu segar [1 cawan susu cair + 1 cawan air] 
1/2 cawan minyak 
2 biji telur


1. Gaulkan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B dalam blender .
 3. Masukkan bahan A dalam blender dan mesinkan.
 4. Panaskan non-stik pan dan sendukkan adunan.
5. Tutup pan dan biarkan adunan 3/4 masak.
6. Letakkan  jagung dalam tin tu
dan kacang tanah
boleh jugak letak inti kesukaan masing2
 7. Lipat dan hidangkan.
percubaan kali pertama
bg saya..proses memasak adalah try & error

tak semestinya pertama kali buat,terus menjadi
cuba lagi..cuba lagi..hingga puas hati..


kali kedua pulak mencuba
setelah kurang berpuas hati kali pertama

guna resepi yg lain pula




bahan2:

 170 gm tepung gandum
 100 gm tepung beras
30 gm tepung jagung
2 sudu kecil  serbuk penaik
1/2 sudu kecil baking soda
 1/2 sudu kecil garam
2 biji telur besar
1 sudu kecil esen vanila
6 - 7 ozs air
150 gm gula pasir halus

bahan tabur
 120 g mentega cair
150 gm gula pasir halus
1 cawan kacang tanah

cara:

 Campur semua bahan bersama-sama,
 Panaskan kuali  atau kuali nonstick
sapukan sedikit minyak /mentega
 Tuangkan ke dalam oz senduk 4 adunan
dan lengangkan adunan spt buat kuih ketayap.
Bila adunan 2/3 masak
taburkan kacang tanag,gula dan jagung dalam tin



kulitnya lbh ranggup
dan rupanya lbh seksi hehe

37 comments:

  1. Apam balik! Kegemaran tuu... Memang pandai makan aje, tapi saya lihat dah jadi dah apam balik akak tu, terliur pula...hehe

    ReplyDelete
  2. setakat ni masih belum pernah buat apam balik sendiri...semuanya beli dari kedai...

    ReplyDelete
  3. isteri yang baik..rajin akak,..

    kita ambil resepi ni ye.. nanti nak try gak lah..In Sha Allah ^_^


    ReplyDelete
  4. hok percubaan kedua tuh napok mace jd molek..bulih buat lg tuh...hehe

    ReplyDelete
  5. Akak sekeluarga suka apam balik ni... tq share resepi Kamsiah :)

    ReplyDelete
  6. rajinnyer, KA x pewrnha buat sendiri , tq share resepi yer

    ReplyDelete
  7. kamsiah, nmpak sedap.pos ke Perlis 5 biji?

    ReplyDelete
  8. pndainye akk masak....rietta klu apam blik...jawapnye maw terbalik abis atu dapur...ekekeke...

    ReplyDelete
  9. Waa betul lah Kam, yang kedua tu memang nampak rangup, tq share resepi yang bagus.

    ReplyDelete
  10. masa kecik dulu mak rajin beli apam balik bila ada pasar malam.. jemu.. hahha..tapi da besar ni jarang sangat makan.. bila sesekali tu teringin gak..

    ReplyDelete
  11. apam balik,, sedapnya, boleh dicuba =)

    ReplyDelete
  12. suka apam balik nak nak yg nipis dan garing!

    ReplyDelete
  13. bila lapar beli apam balik yang tebal, byk tepung, masa x berapa lapar, suka yg nipis, rangup..

    percubaan yg kedua nampak rangup..

    ReplyDelete
  14. resepi yg kedua tu sy suka ..nampak mengiurkan..kalau rajin nanti bolehla sy cuba..:)

    ReplyDelete
  15. percubaan kali ke2 tu..rupa dia dah nampak mengancam. boleh buat meniaga dah ni..hehe. untung encik somi akak...dapat isteri gigih macam ni.

    ReplyDelete
  16. salam .. owh terbaik nak suruh wife saya buat lerr .. asyik mkn yg beli jerr he3 ....

    ReplyDelete
  17. T.Kasih kak kongsi resepi. sy dh copy, paste & print dah resepi tu..nt sy nk buat. apam balik yg ke2 tu nmpk mcm pro sgt dah tu kak.

    ReplyDelete
  18. mesti puas ati kan, home made punya :)

    ReplyDelete
  19. alamakkkk...resepi mula2 tu mcm senang sket...tp tak lawa ler pulak apam baliknya, hehe..

    ReplyDelete
  20. wah nampak sedap.. dahla saya suka apam balik jenis nipis tu. huhu nak try lah nanti..

    ReplyDelete
  21. Salam Kam,

    Resepi kedua tu nampak lebih pro drp yang pertama! Nak tanya Kam, utk resepi kedua, pada adunan tu diletak gula 150gm dan untuk tabur 150gm lagi ke? Mak Aji ingat gula buat tabur aje?? Mohon pengesahan.

    ReplyDelete
  22. Owhh saya bookmark this page, nak buat la nnt. dulu pernah try tapi apam saya tak balik balik la kak. huhuhu yang ni seksi menawan jer :D

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Kamsiah

    jarang orang buat sendiri
    tahniah

    ReplyDelete
  24. super duper rajin ni kak. Tak terfikir lagi nak masak sendiri apam balik. hehehe

    ReplyDelete
  25. isteri mithali!! en hubby kita tak suke makan apam balik..huhu..

    ReplyDelete
  26. Untungnya Mr. Suami dapat makan apam balik air tangan isteri sendiri...Saya juga peminat apam balik tapi cuma makan apam balik hasil air tangan mak cik dan kadang-kadang anak dara orang yg tak dikenali di pasar malam...

    ReplyDelete
  27. Salam akak...pandai akak buat apam balik..saya selalu beli jer..

    ReplyDelete
  28. Salam K.Kamsiah..

    walaupun rupanya berlainan.. tapi cma rasa tergoda tgk apam tu..hihi..walaupun bukan penggemar apam balik,terkadang tekak rasa nk ngap!

    tenkiu share resepi..harap ade kerajinan nk try sbb ini jgk kesukaan hubby cma.. huhuhu

    ReplyDelete
  29. alamak terbaiklah buat sendiri..sy pun suka yg kulit garing2

    ReplyDelete
  30. rajinye akak masak.. :D
    kalu lady, ngs dlu b msk :P.. sb stress..

    ReplyDelete
  31. Apam balik permintaan suami kak?

    Err klu saya suami..saya xblh la buat.kena wife saya yg buatkan.

    Nampak tak permainannya di situ hohoho

    P/s : 1st time dtg sini kak.slamat berkenalan cheewahh :D

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.