APAM BALIK
ni permintaan suami
(yg mengalahkan org mengidam)
nak makan apam balik buatan sendiri
so dgn gigihnya si isteri berusaha membuatnya
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
Bahan B
2 cawan susu segar [1 cawan susu cair + 1 cawan air]
1/2 cawan minyak
2 biji telur
1. Gaulkan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B dalam blender .
3. Masukkan bahan A dalam blender dan mesinkan.
4. Panaskan non-stik pan dan sendukkan adunan.
5. Tutup pan dan biarkan adunan 3/4 masak.
6. Letakkan jagung dalam tin tu
dan kacang tanah
boleh jugak letak inti kesukaan masing2
7. Lipat dan hidangkan.
percubaan kali pertama
bg saya..proses memasak adalah try & error
tak semestinya pertama kali buat,terus menjadi
cuba lagi..cuba lagi..hingga puas hati..
kali kedua pulak mencuba
setelah kurang berpuas hati kali pertama
guna resepi yg lain pula
bahan2:
170 gm tepung gandum
100 gm tepung beras
30 gm tepung jagung
2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur besar
1 sudu kecil esen vanila
6 - 7 ozs air
150 gm gula pasir halus
bahan tabur
120 g mentega cair
150 gm gula pasir halus
1 cawan kacang tanah
cara:
Campur semua bahan bersama-sama,
Panaskan kuali atau kuali nonstick
sapukan sedikit minyak /mentega
Tuangkan ke dalam oz senduk 4 adunan
dan lengangkan adunan spt buat kuih ketayap.
Bila adunan 2/3 masak
taburkan kacang tanag,gula dan jagung dalam tin
kulitnya lbh ranggup
dan rupanya lbh seksi hehe
kali kedua pulak mencuba
setelah kurang berpuas hati kali pertama
guna resepi yg lain pula
bahan2:
170 gm tepung gandum
100 gm tepung beras
30 gm tepung jagung
2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur besar
1 sudu kecil esen vanila
6 - 7 ozs air
150 gm gula pasir halus
bahan tabur
120 g mentega cair
150 gm gula pasir halus
1 cawan kacang tanah
cara:
Campur semua bahan bersama-sama,
Panaskan kuali atau kuali nonstick
sapukan sedikit minyak /mentega
Tuangkan ke dalam oz senduk 4 adunan
dan lengangkan adunan spt buat kuih ketayap.
Bila adunan 2/3 masak
taburkan kacang tanag,gula dan jagung dalam tin
kulitnya lbh ranggup
dan rupanya lbh seksi hehe
wah!rajinnya..:)
ReplyDeleteApam balik! Kegemaran tuu... Memang pandai makan aje, tapi saya lihat dah jadi dah apam balik akak tu, terliur pula...hehe
ReplyDeleteTerbaekkkk
ReplyDeletesetakat ni masih belum pernah buat apam balik sendiri...semuanya beli dari kedai...
ReplyDeleteisteri yang baik..rajin akak,..
ReplyDeletekita ambil resepi ni ye.. nanti nak try gak lah..In Sha Allah ^_^
hok percubaan kedua tuh napok mace jd molek..bulih buat lg tuh...hehe
ReplyDeleteAkak sekeluarga suka apam balik ni... tq share resepi Kamsiah :)
ReplyDeletewahhh rajinnye :) nak test buatlah
ReplyDeletegud try kak.. :)
ReplyDeleterajinnyer, KA x pewrnha buat sendiri , tq share resepi yer
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeletekamsiah, nmpak sedap.pos ke Perlis 5 biji?
ReplyDeletepndainye akk masak....rietta klu apam blik...jawapnye maw terbalik abis atu dapur...ekekeke...
ReplyDeleteWaa betul lah Kam, yang kedua tu memang nampak rangup, tq share resepi yang bagus.
ReplyDeletemasa kecik dulu mak rajin beli apam balik bila ada pasar malam.. jemu.. hahha..tapi da besar ni jarang sangat makan.. bila sesekali tu teringin gak..
ReplyDeleteapam balik,, sedapnya, boleh dicuba =)
ReplyDeletesuka apam balik nak nak yg nipis dan garing!
ReplyDeletebila lapar beli apam balik yang tebal, byk tepung, masa x berapa lapar, suka yg nipis, rangup..
ReplyDeletepercubaan yg kedua nampak rangup..
resepi yg kedua tu sy suka ..nampak mengiurkan..kalau rajin nanti bolehla sy cuba..:)
ReplyDeletepercubaan kali ke2 tu..rupa dia dah nampak mengancam. boleh buat meniaga dah ni..hehe. untung encik somi akak...dapat isteri gigih macam ni.
ReplyDeletesalam .. owh terbaik nak suruh wife saya buat lerr .. asyik mkn yg beli jerr he3 ....
ReplyDeleteT.Kasih kak kongsi resepi. sy dh copy, paste & print dah resepi tu..nt sy nk buat. apam balik yg ke2 tu nmpk mcm pro sgt dah tu kak.
ReplyDeletesaya selalu beli je apam balik
ReplyDeletesave 22 satu
mesti puas ati kan, home made punya :)
ReplyDeletealamakkkk...resepi mula2 tu mcm senang sket...tp tak lawa ler pulak apam baliknya, hehe..
ReplyDeletewah nampak sedap.. dahla saya suka apam balik jenis nipis tu. huhu nak try lah nanti..
ReplyDeleteSalam Kam,
ReplyDeleteResepi kedua tu nampak lebih pro drp yang pertama! Nak tanya Kam, utk resepi kedua, pada adunan tu diletak gula 150gm dan untuk tabur 150gm lagi ke? Mak Aji ingat gula buat tabur aje?? Mohon pengesahan.
Owhh saya bookmark this page, nak buat la nnt. dulu pernah try tapi apam saya tak balik balik la kak. huhuhu yang ni seksi menawan jer :D
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletejarang orang buat sendiri
tahniah
super duper rajin ni kak. Tak terfikir lagi nak masak sendiri apam balik. hehehe
ReplyDeleteisteri mithali!! en hubby kita tak suke makan apam balik..huhu..
ReplyDeleteUntungnya Mr. Suami dapat makan apam balik air tangan isteri sendiri...Saya juga peminat apam balik tapi cuma makan apam balik hasil air tangan mak cik dan kadang-kadang anak dara orang yg tak dikenali di pasar malam...
ReplyDeleteSalam akak...pandai akak buat apam balik..saya selalu beli jer..
ReplyDeleteSalam K.Kamsiah..
ReplyDeletewalaupun rupanya berlainan.. tapi cma rasa tergoda tgk apam tu..hihi..walaupun bukan penggemar apam balik,terkadang tekak rasa nk ngap!
tenkiu share resepi..harap ade kerajinan nk try sbb ini jgk kesukaan hubby cma.. huhuhu
alamak terbaiklah buat sendiri..sy pun suka yg kulit garing2
ReplyDeleterajinye akak masak.. :D
ReplyDeletekalu lady, ngs dlu b msk :P.. sb stress..
Apam balik permintaan suami kak?
ReplyDeleteErr klu saya suami..saya xblh la buat.kena wife saya yg buatkan.
Nampak tak permainannya di situ hohoho
P/s : 1st time dtg sini kak.slamat berkenalan cheewahh :D