acuan pie tie
berat bkn main....-rm14++
antara intinya
sengkuang dan timun
patutnya masukkan carrot tp saya dan anak2
tak makan carrot mentah
BAHAN-BAHAN KULIT PIE TEE :-)
180 gram tepung beras
50 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
350 ml air
1 biji telur gred A,
dipukul sedikit
Secubit garam
Satukan semua bahan-bahan
-tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai.
Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai
.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.
Masukkan ke dalam minyak panas.
Pastikan api sederhana kecil.
Biarkan seketika.
Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat.
Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu.
Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.
Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing.
.Toskan minyak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
berintikan sos cili
berintikan kuah kacang
nampak comot semacam ja ,kan
percubaan pertama membuatnya
Cantik jer walaupun cubaan pertama :D
ReplyDeletefavourite ni ..
ReplyDeletekena ada skill juga nak buatnya nih ...
ReplyDeleteOk jer akak tengok kamsiah... Sedap lagi dpt beri akak sepiring ehe :D
ReplyDeleteTeringat buat kuih 'goyang' kata org tempat saya, kuih rose kata org tempat lain....:)
ReplyDeleteSedapnya kak. Inti tu boleh ja kreatifkan letak apa2 aje...
3 biji boleh sekali suap kot ..
ReplyDeletekecik jer nampak saiz tu
Favourite saya juga ni..
ReplyDeleteprcubaan prtama mcm ni? kira ok la tu.
ReplyDeleteKak, celup yang bahagian luar acuan tu yer?
ReplyDeleteKak, celup yang bahagian luar acuan tu yer?
ReplyDeleteKak, celup yang bahagian luar acuan tu yer?
ReplyDeleteKak, celup yang bahagian luar acuan tu yer?
ReplyDeleteKak, celup yang bahagian luar acuan tu yer?
ReplyDeletesuka pai tie ni. tak sangka seringan-ringan pai tie, berat pulak acuannya.
ReplyDeletenak tunjuk kat en. suami mintak dibelikan menda tu agar bolehlah merasa membuatnya di rumah.. ;)
ReplyDeleteTelur gred B tak bole ke??
ReplyDeleteowhhh..rajinnya kak..saya rajin makan je..
ReplyDeleteSedap ni. Tahniah! Percubaan pertama yang berjaya.
ReplyDeletewaa bestnya, ummi suka ni, kalau makan kat singapore chicken rice,selalu order ni. Bestnya Kam, dah pandai buat sendiri, cantik tu!
ReplyDeleteHi Kamsiah, wow! Long time have not seen or eaten this.
ReplyDeleteBut I am surprised you makingthis. Thought always Nyonya women make them.
Looking at yours, I think sepeluh boleh jugak, ha ha.
Very important the chilli sauce.
Love the pics, well taken.
Have fun and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.
owh..style buat kuih ros @ kuih loyang ler utk buat kulit pie ni ye, kak...
ReplyDeletenampak sedap... msti rasanyer pun mabeles tuh kak....
ReplyDeletesalam k.kam...
ReplyDeletegigih btl buat..
menjadi pulak tu.. cma suka mkn ni dgn nasi ayamm/tp beli le..bkn buat sendiri.. ehehe..
comel3 pie tee tu..
pandainya akak buat.memang menjadi..terliur lak tengok..hehe
ReplyDeleteooo macam ni cara buatnya,sedap jugak kak :)
ReplyDeletenampak mcm sushi...pandai akak buat. tentu sedap.
ReplyDeletepernah buat tapi tidak sesedap kat chic.rice shop, entah kenapa..
ReplyDeleteRajin nya akak membuat pie tee, sy suka mkn ni, tapi tak pandai nk buat, nice sharing...tq kak.
ReplyDeleteX pernah buat lg kaka
ReplyDeleteNmpk sgt sedap cicah ngan kuah kacang tu
Nnt bebila rajin blh try hukhuk
Cantik dan nampak sedap... Nanti ada masa nk buat tapi acuan tu pulak x der....
ReplyDeletememang berbaloi buat sendiri pie tie ni...kalau beli mahal...sekai ngap dah habis...:)
ReplyDeletePandai akak membuatnya...
ReplyDeleteKalau makan di chicken rice shop ada hidang Pai Tie ni...dari situlah juga saya mengenali makanan ini. Ya! Saya sukakannya...
nampak menjadi sgt. KA tak pernah buat sendiri ni !
ReplyDeletetak penah makan pie tie.. tapi nampak macam sedap.. rangup2 kan, sbb kulit tu mesti rangup, dgn sengkuang, timun lagi.. sedapnya...
ReplyDeletewahh menarik kak ..
ReplyDeletehurmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
eh,eh...nampak comel dan sedap jerk..nanti nak cuba la..tapi en hubby tak suke carrot..haha..
ReplyDeletenampak sedap... :) mmm
ReplyDeletePERLUKAN KESABARAN NIH.HIHI
ReplyDeletesedapnya...cam susah jer nak buat..
ReplyDelete