04 September 2013

Gulai Ikan Masin Cara Kelantan

Gulai ikan masin/kering ni
biasa dimakan di Kelantan sbg lauk Nasi Berlauk

Bahan2nya:
 Ikan masin -terpulang ikan jenis apa 
santan 2 cawan
2,3 biji cili kering 
2,3 ulas bawang merah 
 bawang putih 1 ulas 
sedikit kunyit hidup 
sedikit lengkuas
 asam keping(asam gelugur)
atau boleh gunakan belimbing buluh
cili hijau
 garam 
gula
 jika suka tambahkan timun dan terung yang dipotong kecil2



Cara membuatnya: 

Ikan masin dibasuh bersih dan direbus sekejap.

 Bila menggelegak terus tutup api dan toskan 

 Cili kering direndam dan dibersihkan.

 Kupas bawang, kunyit dan lengkuas.

 Sementara itu masak santan yang ditambah air sesuai dengan kuantiti ikan

.  Biarkan masak dengan api yang kecil. 

Blend cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan lengkuas.

 Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk santan yang sedang dimasak. 

Masak hingga kuahnya sebati dengan api yang kecil. 

Masukkan ikan masin dan timun  dan asam keping. 

Tambahkan sedikit garam 


31 comments:

  1. Salam K.Kamsiah..

    oo..tak guna serbuk kari mahupun daun kari ke?
    ermm..blh try nnti..tenkiu share resepi :)

    ReplyDelete
  2. sedap nie kak..ms kecik2 dl selalu jgk makan gulai gini..

    ReplyDelete
  3. lama x makan
    gulai lemak ike kering
    hehe

    ReplyDelete
  4. owh...ada taruk lengkuas ye, kak..
    Nak try laa taruk lengkuas pulak. Camne rasa dia, ye..

    ReplyDelete
  5. Maklumlah, ambe tau makan ajer...ada perbezaan rasa ke?

    ReplyDelete
  6. sedapnya..teringat mak saya suka gak buat macam ni dulu2..hehe

    ReplyDelete
  7. sedapnya!hehehehe..mujur dah masak, thanks atas idea ni ye Kak..:)

    ReplyDelete
  8. Ummi suka sangat nasi berlauk Kam, lauk gini memang berselera walau simple, ada pulak sambal belacan sikit, olala..tak cukup sepinggan.

    ReplyDelete
  9. boleh la try resepi kelantan ni...asyik saya makan nasi kerabu aja..hihihihih

    ReplyDelete
  10. betul kata shaliza, letak nenas pun sedap

    ReplyDelete
  11. salam akak..wah wah sedap nih...boleh cuba nanti..

    ReplyDelete
  12. tengok gambar pun dah terliur..cantik betul gmbar ni

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah, sedapnya kak, kena plak ada belimbing buluh..fuhh :)

    ReplyDelete
  14. Saya pun suka gulai ikan kering, tapi tak berani nak amal selalu, takut kena darah tinggi....

    ReplyDelete
  15. owh, kena rebus dulu rupanya... teringin, nanti nak masak.... thanks share resepi :)

    ReplyDelete
  16. comfirm sedap nih kak... sambil telan liur...nyum2

    ReplyDelete
  17. Goreng makan dengan pulut pun sedap ikan tu kak.

    ReplyDelete
  18. kalau aiza buat ada tambah nenas juga.. sedap kalau makan dengan nasi panas..

    ReplyDelete
  19. Sedapnya..maunya 2-3 pinggan bertambah nasi...l

    ReplyDelete
  20. mmg mengancam mkn dgn nasi panas ...

    ReplyDelete
  21. aduh kak dah lama tak makan nie,, jadi rasa nak cari makanan nie

    ReplyDelete
  22. Wahh....marbeles kak...br sat2 ni try

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.