Gulai ikan masin/kering ni
biasa dimakan di Kelantan sbg lauk Nasi Berlauk
Bahan2nya:
Ikan masin -terpulang ikan jenis apa
santan 2 cawan
2,3 biji cili kering
2,3 ulas bawang merah
bawang putih 1 ulas
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
asam keping(asam gelugur)
atau boleh gunakan belimbing buluh
cili hijau
garam
gula
jika suka tambahkan timun dan terung yang dipotong kecil2
Cara membuatnya:
Ikan masin dibasuh bersih dan direbus sekejap.
Bila menggelegak terus tutup api dan toskan
Cili kering direndam dan dibersihkan.
Kupas bawang, kunyit dan lengkuas.
Sementara itu masak santan yang ditambah air sesuai dengan kuantiti ikan
. Biarkan masak dengan api yang kecil.
Blend cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan lengkuas.
Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk santan yang sedang dimasak.
Masak hingga kuahnya sebati dengan api yang kecil.
Masukkan ikan masin dan timun dan asam keping.
Tambahkan sedikit garam
sedapnya
ReplyDeletesedapnya..makan dgn nasi panas..
ReplyDeleteletak nenas pun sedap:-)
ReplyDeleteSalam K.Kamsiah..
ReplyDeleteoo..tak guna serbuk kari mahupun daun kari ke?
ermm..blh try nnti..tenkiu share resepi :)
sedap nie kak..ms kecik2 dl selalu jgk makan gulai gini..
ReplyDeletelama x makan
ReplyDeletegulai lemak ike kering
hehe
lapar tgk entry nie :)
ReplyDeleteowh...ada taruk lengkuas ye, kak..
ReplyDeleteNak try laa taruk lengkuas pulak. Camne rasa dia, ye..
Maklumlah, ambe tau makan ajer...ada perbezaan rasa ke?
ReplyDeletesedapnya..teringat mak saya suka gak buat macam ni dulu2..hehe
ReplyDeletetengok gambar pun dah terliur dah..
ReplyDeletesedapnya!hehehehe..mujur dah masak, thanks atas idea ni ye Kak..:)
ReplyDeleteUmmi suka sangat nasi berlauk Kam, lauk gini memang berselera walau simple, ada pulak sambal belacan sikit, olala..tak cukup sepinggan.
ReplyDeleteboleh la try resepi kelantan ni...asyik saya makan nasi kerabu aja..hihihihih
ReplyDeletesedapnya gulai ikan tamban kona...
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletenyam nyam
betul kata shaliza, letak nenas pun sedap
ReplyDeletesalam akak..wah wah sedap nih...boleh cuba nanti..
ReplyDeletetengok gambar pun dah terliur..cantik betul gmbar ni
ReplyDeletealhamdulillah, sedapnya kak, kena plak ada belimbing buluh..fuhh :)
ReplyDeleteSaya pun suka gulai ikan kering, tapi tak berani nak amal selalu, takut kena darah tinggi....
ReplyDeleteowh, kena rebus dulu rupanya... teringin, nanti nak masak.... thanks share resepi :)
ReplyDeletecomfirm sedap nih kak... sambil telan liur...nyum2
ReplyDeleteGoreng makan dengan pulut pun sedap ikan tu kak.
ReplyDeletekalau aiza buat ada tambah nenas juga.. sedap kalau makan dengan nasi panas..
ReplyDeleteSedapnya..maunya 2-3 pinggan bertambah nasi...l
ReplyDeletemmg mengancam mkn dgn nasi panas ...
ReplyDeleteaduh kak dah lama tak makan nie,, jadi rasa nak cari makanan nie
ReplyDeletemmg best sgt ni !
ReplyDeleteWahh....marbeles kak...br sat2 ni try
ReplyDeleteWahh....marbeles kak...br sat2 ni try
ReplyDeletememang sedap
ReplyDelete