Memenuhi permintaan suami lagi
yg nak bawak pulut kuning dan rendang ayam ke opis pagi ni
so dgn gigihnya saya bgn jam 3 pagi
menyediakan segalanya
(dah macam org nak berniaga pagi2 pulak)
Bahan A:-
1 ekor ayam (dipotong kecil)
2 cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
3 helai daun kunyit (disiat)
2 keping asam gelugor
Gula
Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
1 inci lengkuas
kunyit hidup
15 tangkai cili kering
(jika mahu lbh pedas,tambahkan cili padi
masukkan sebiji2 kedalam rendang)
Cara Memasak:-
Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit, garam dan gula)
ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati.
Masukkan santan,garam, gula dan kerisik, daun kunyit
(saya tambahkan daun limau purut)
Sesuaikan rasa.
Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang pada kegemaran masing masing.
sedap dimakan dgn ketupat,lemang atau roti
saya letak lbh kunyit hidup
utk lbh kuning kalernya
dan lbh wangi aromanya
2 kg beras pulut utk dijadikan pulut kuning
kata suami,nak makan utrk 20 org
harap2 mencukupi
Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit, garam dan gula)
ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati.
Masukkan santan,garam, gula dan kerisik, daun kunyit
(saya tambahkan daun limau purut)
Sesuaikan rasa.
Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang pada kegemaran masing masing.
sedap dimakan dgn ketupat,lemang atau roti
saya letak lbh kunyit hidup
utk lbh kuning kalernya
dan lbh wangi aromanya
2 kg beras pulut utk dijadikan pulut kuning
kata suami,nak makan utrk 20 org
harap2 mencukupi
waa..sdapnya..terliur pulak tengok tu..hihi
ReplyDeletesalam Jumaat ye kak.wah dua2 tu fav kami sekeluarga.owh masak rendang pun ada macam2 cara,kan.satu macam kat atas.satu lagi ada yang suka tumis dulu bahan kisar.dua2 cara sedap :)
ReplyDeletetiba2 teringin nak makan pulut kuning.. ada baki lg tak?
ReplyDeleteAs salam... ermmm sedapnya dah terliur dah nie... :P
ReplyDeleteKam..rasa nak terbang ke Kedah ni, nak breakfast pulut kuning dengan rendang ayam tu.
ReplyDeletealahai sedapnyer kak oi.... awal betul akak bangun... kalu dana nk bwk opis dr mlm sblum tuh dana dh msk... rendang kn kene lama skit msk kan...
ReplyDeleteSalam K.Kamsiah..
ReplyDeleteoo..cara masak rendang akak dgn resepidr mak cma lebih kurang sama.. tapi kaler je lain..hihi..
sedapnye rendanggg...tetibe nk mkn rendang pepagi..acaner tu..? :p
zanif-datang le..kan kita berjiran je,setaman hehe
ReplyDeleteLea-yup..terpulang pada selera masing2...yg pasti asas buat rendang adalah sama..
Umi Alya..ada sikit lagi ni hehe
Ratu Hatiku-balik nanti masak sendiri..leh makan puas2..
ummi..bila la kita boleh jumpa yea hehe
Hidana--masak mlm semalam lagi rendang tu,cuma pagi tadi dikeringkan sikit kuahnya
ChIema-akak letak byk kunyit hidup utk lbh kaler kuning dan lbh aromanya
sedapnya.. rasa nak wat rendang pulak. hehe. sy dah polow blik.. tq..
ReplyDeleteKak sedapnya rendang + pulut..
ReplyDeletenak nak salin recipe tu..nak try cara Kak Kamsiah masak rendang.. mudah2an sedap mcm akak buat lah hendaknya hehe
wah nampak pun dah sedap, belum rasa lagi ni...he he he...
ReplyDeletesedap nyoh rendang nge pulut kuning...nok keno wat pulok rayo aji nie napok gayo..hehe
ReplyDeleteassalam kamsiah..sedapnya pulut kuning..lama dah acik tak buat pulut kucing
ReplyDeletesedapnya kekuningan...
ReplyDeleteisi tabung nescafe
http://www.noormalashahar.com
wah besonyer gambo..rasa dah boleh cubit cubit rendang ngan pulut kuning tuu
ReplyDeletesedap nye kak.. terliur nengok nye
ReplyDeleteMaşaAllah çok lezzetli! :)
ReplyDeletemaşaAllah, çok lezzetli! :)
ReplyDeleteTeringat rendang arwah ibu...
ReplyDeleteRajinnya akak bangun kul 3 pagi untuk siapkan bekal suami. Untung suami akak.
ReplyDeleteselalunya org masak sebelum tidur , nk bangun pepagi x ramai yg rajin ... saya suka sgt dgn pulut ...
ReplyDeleteSedapnya..asyik makan lemang je masa raya..
ReplyDeletemcm ni boleh singgah makanlah.
ReplyDeleteterliur pulak tgk....sedap!!!!
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeletesedapnye rendang akak warna kuning,
ReplyDeletenanti raya haji nak buat gini..
time kasih kakak cayang :)
ish sedapnya kak Kam...macam mak noe masak jer...ish menguji keimanan betul...
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteSalam kenal..
Terima kasih singgah ke blog saya.
Sebelum ni saya pernah sekali datang sini. Insyaallah saya selalu ke sini..
Fulamak... kegemaran IM tu...
ReplyDeletesedapnyeee..terigin sangat rasa nak makan..tapi kat jepun mana nak cari bahan2 ni kan..adess
ReplyDeletecicah pulut memang sedap ni..
ReplyDeletebila tengok menu rendang ni.. tetiba rasa nak buat tapi nantilah bukan hari ni.. ;)
ReplyDeleteRendang ayam memang kergemaran saya
ReplyDeleteaduh kecur liur..sy mmg suka pulut kuning,tp tak pernah buat sendiri..malas boleh?hehe
ReplyDeleteGandingan yg mantap..fuhhhhhh telan air liur jer lah.
ReplyDeleteSedapnya kak. Nak try buat rendang akk wiken ni.
ReplyDeletewawa pulut kuning mkn ngn rendang daging sedap betol !!!
ReplyDelete