Berderet entri resepi
kali ni ayam masak ungkep pulak
(jawa punya style)
BAHAN-BAHANNYA :-)
Seekor ayam, potong saiz sederhana
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
2 helai daun salam
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
Air secukupnya
BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 biji cili hijau
1 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
sedikit kunyit hidup
Jika ikut rsepi asal
dimasukkan sekali kedalam blender tu
beberapa biji cili api merah
tp disebabkan saya tak mahu anak kecik kepedasan
saya skipkan cili padi tu
CARA MEMBUATNYA :-)
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
Panaskan minyak dalam kuali,
tumis bahan kisar hingga naik baunya,
masukkan serai dan daun salam
kacau rata dan masukkan ayam.
Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam).
Biar mendidih.
Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam.
Masak dengan api sederhana hingga kering.
Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam.Angkat..
tak pernah makan ayam ungkep nie..nampak sedap kan..
ReplyDeletemcm sedap
ReplyDeletenak buat pun senang je
nnt leh try ek
tq share resepi ni ye
jemput singgah blog ida ye
umielman.blogspot.com
Kam , entry pasal resepi tak pernah mengecewakan, bermanafaat dan boleh menjadi rujukan. Tambah yang nampak sedap macam ni, teringin nak cuba juga.
ReplyDeleteSaya suka hatio ayam masak macam ni, tapi ayam pun sedap juga
ReplyDeletefirst time dgr ayam ungkep ni...huhuh
ReplyDeleteKat dapur Aina banyak rempah ratus yg tak ada kadang2 bila nak masak itu tak ada ini tak ada sudahnya masak jelah apa yg selalu di masak yg tak habis2nya sambal.
ReplyDeletenk cuba lah nnti kak. nmpk sedappp
ReplyDeleteKakak lebih suka masak style ini sebab tak bersantan. Kuah kalau nak lebih kakak bubuh air lebih sikit. Sebab kuah dia tu yg sedap:)
ReplyDeletemy mil used to cook this..sedapppp
ReplyDeletetakpe kak kam..resipi berderet pun..bagi idea pada sy apa menu utk dimasak..dr duk ulang resipi goreng kicap, sambal, sup ajer yg reti..hihihi tq for sharing..:D
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletetak pernah rasa lagi
biasa dgr tp blm prnh mkn lg.. terliur plk...
ReplyDeletetak penah makan lagi menu ni..
ReplyDeletetp tgk resepi...agak2 aje laa rasa dia mcm mana, hehe..
Nanti kena buat ler, kan...kalo tak...tak konfem rasa dia mcm mana...
Salam,
ReplyDeletesedapnya, belum pernah makan
walaupun pernah bertugas 8 bulan kat Bandung dulu.
penah dgr je tp x penah msk/mkn lg
ReplyDeleteMertua pernah masak ni...sedap, gabungan rasa yg menarik!
ReplyDeletesaya pun suka ayam ungkep ni.. tapi resepi kami guna bahan sikit je..
ReplyDeletetak pernah makan masak ungkep ni
ReplyDeletetp kite pernah dgr la
sbb kawan kite org jawa n dia suka masak ungkep ni. hihi
Salam kak.. kalau tun, mmg tumbuk cili padi byk2 kasi pedas terangkat!hihi
ReplyDeleteSalam K.Kamsiah..
ReplyDeleteoo..selalu dgr nama menu ayam ungkep ni..
cek2 resepi dulu..rajin nnti nk try buat.. :)
selalu dengar, selalu nampak masagi kedai masakan Indonesia..cuma belum pernah try lagi..:)
ReplyDelete1st time dengar...tima kasih kak kam..kongsi resepi..
ReplyDelete