Apa yg dibuat dgn nasi yg tak habis?
kalau banyak,boleh digoreng
kalau secawan dua
boleh cuba buat cucur nasi ni
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih,
hiris 1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis,
cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus
Daun bawang, hiris halus ( daun kucai pun boleh)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar.
Kisar hingga halus.
Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun bawang,
cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya.
Panaskan minyak untuk goreng terendam.
Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan.
Angkat dan toskan,
.Hidangkan bersama sos cili
Supaya menjadi bolat2 mcm ni
Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput
adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas,
adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas,
ooo 1st time tau nasi bleh buat cucur.. heheheh thx Kak Kam ;)
ReplyDeletepagi2 tgk cucur akak ni mmg terliurr..hehe
ReplyDeleteWahhh..terima kasih atas informasi resepi ni..
ReplyDeleteresepi baru ni!
ReplyDeleteSalam, bancuhan tu pekat macam cekodok pisang ke? tu sebab boleh jadi bolat2.. kena cuba ni..
ReplyDeleteboleh ye nasik dibuat cucur..... boleh la cuba pasni sebab selalu sangat nasik kat rumah tu tak habis....
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeleteWahhhh...
ReplyDeleteSedapnya mkn masa panas2.. :P
ReplyDeletebelum pernah makan lagi cucur nasi ni..
ReplyDeletemenarik utk dicuba, asyik buat nasi goreng je..
dana pun biasa bt kak... adik yg ajar... masa dia bt tuh dana tak tau pun dia ada campur nasi... tau rasanyer sedap rupenyer dia blend sekali... tp tak tahan lama2 kan kak...
ReplyDeletemesti sedap nih, tak penah try lagi :)
ReplyDeleteresepi baru nie kak..boleh cuba nampak cam cekodok ikan bilis pun ader..
ReplyDeleteeh, tak penah tau nasik boleh buat cucur.. harus cuba ni..
ReplyDeleteorang rumah bapak pun suka buat cucur nasi, lebih gebu dari cucur gandum..hehehe
ReplyDeleteTak adalah membazir nasi yang seciput tu ye kak...
ReplyDeleteBebila boleh try.
wah..sedapnya..teringat sorg jiran..dlu pernah dia hantar cucuoq ni kat saya..sedap jugak.(^_^)
ReplyDeleteeh, boleh try resepi ni..nmpk cam sedap jer..
ReplyDeleteprtama kali tahu buat cucuq dgn nasi.ptg ni saya nak buat.bahan dh ada.nanti saya bagitau hasilnya..
ReplyDeleteSalam ziarah Kamsiah... selera tgk cucur nasi tu... bulat2 dan garing jer... sedapnyaa
ReplyDeletesejak tau resepi ni mmg selalu buat cucur nasi.
ReplyDeleteInilah pertama kali dengar nasi org buat cucur. Lepas ni boleh buat cucur nasi kodok atau cucur nasi cempedak pula kot...
ReplyDeletesalam k.kam..
ReplyDeletecma selalu buat coq biasa je.. nnti nk try la versi nasi ni..nyum3.. :)
1st time dengar cucur nasi,
ReplyDeleteselalu buat cucur bilis n pisang je..
AsSalam,
ReplyDeletehmmm..
boleh cuba ni..
10q..
sedap kalau makan masa hujan macam leni..
ReplyDeleteAlhamdulillah, taklah membazir nasi yang tak habis, kalau saya, bagi kat merpati belakang rumah je
ReplyDeleteooo..nasik tu blender ye..
ReplyDeletenk try buat ler..cmne rasanya..
sedapnya nak cubalah resepi ini
ReplyDeletesave 22 satu
http://www.noormalashahar.com
wah..menarik sangat..first time tau dapat resepi ni..kereatif dan inovatifla idea nie..
ReplyDeletenasi lebih blh gak buat kuih kukus juga wat bubur nasi ... blh try resepi ni nanti ...
ReplyDeleteacu 1st time makan cucur camnie masa balik kampung aritu. kakak buat kan..
ReplyDeleteSedap utk minum petang.
ReplyDeletePernah dgr tapi tak pernah buat lagi...boleh try jugak nanti...
ReplyDelete