03 September 2013

Petua Menghilangkan Bau Petai

Siapa suka makan petai?
ada yg suka..tp tak suka pada baunya..
mungkin juga ada yg malu nak mengaku
bimbang dikata kolot,kekampungan...


Petai  mengandungi tiga gula semulajadi
-sukrosa, fruktosa dan glukosa.
Digabungkan dengan serat, petai memberikan,
meningkatkan kadar segera dan berterusan tenaga.



Cara Menghilangkan Bau Mulut Setelah Makan Petai
Untuk menghilangkan bau mulut setelah makan petai,
 kunyahlah timun mentah (yg dibuat ulam tu). 

Pilihan lainnya adalah kunyahlah beras
yang belum dicuci sampai hancur di mulut. 
Tapi jangan sampai berasnya ditelan.

 Diantara dua pilihan diatas (timun dan beras),
 mengunyah beras adalah yang paling berkesan
untuk menghilangkan bau mulut setelah makan petai.

Satu lagi petua
Sebelum dan selepas  makan petai,
 sila minum dalam tiga empat teguk susu segar 
susu segar,samada yg dalam  kotak atau dalam botol tu
memang tidak mengecewakan hasilnya
saya suka sambal petai yg dibuang kulitnya
dan  biji petai tidak terlalu layu


Petai berkesan mengatasi masalah
Kemurungan 
PMS (sindrom pra-haid)
Anemia
Tekanan darah

Kuasa Minda 

Sembelit

Keletihan 
Gigitan nyamuk
Saraf
Berat badan yang berlebihan
Ulser
Merokok
Tekanan
Strok 
Ketuat

39 comments:

  1. SUKA PETAI.MENTAH KE CELUR KE SEMUA SUKA..WPUN NANTI TIDO MALAM MESTI RASA HAUS SANGAT,KERING TEKAK ;)

    ReplyDelete
  2. tq sangat bg petua ni..nanti nak cuba..:)

    ReplyDelete
  3. tp, ade jugak yg xtahan sbb katanya petai ni angin. achaner tuh? hmm..

    ReplyDelete
  4. Salam K.Kamsiah..

    peberet CMa.. baik yg togel, berkulit, mentah,rebus,sambal.. ehehe..sodapp :)

    petua cara kunyah beras tu pernah buat..

    ReplyDelete
  5. sy suka petai.....pergh kalo makan nasi berselera jadinye...

    petua2 ni mmg first time dgr..tq atas info nak sharing la boleh tak?

    ReplyDelete
  6. assalam kamsiah..oo tak telan ye..acik selalu jugak makan beras..tapi selepas kunyah telan terus

    ReplyDelete
  7. Salam Kam,

    Mak Aji biasa kunyah beras tu tapi terus telan je. Makan timun tu x pernahlah pulak. Mak Aji suka petai tapi tak suka bau mulut dan yang paling tak suka, pergi toilet selepas makan petai!

    ReplyDelete
  8. saya suka mkn sambal petai...lebih2 lagi sambal mak buat...heheee... thks kak Kam sbb sudi share petua berguna ni...

    ReplyDelete
  9. dana angkat tgn tinggi nih nampak tak? dana paling suke petai yg dh msk yg kulit itam tuh... perkh heaven

    ReplyDelete
  10. Mmg kegemaran Umi Qi tau petaiii..sedappppppp la hai dear...nk buat petai sambal ujung minggu nih..bgus tipsnya..nak amal lah nanti

    ReplyDelete
  11. Satu cara yg saya tahu untuk mengurangkan bau petai ialah dgn mencampurkan potongan terung kedlm sambal utk dimasak sekali.

    ReplyDelete
  12. sy kurang kisah pasal bau petai ni....

    sebab kalau x gosok gigi pun mulut berbau kannnn.... sesetengah org pulak mmg ada masalah mulut berbau. itu adalah lebih besar masalah dari masalah mulut bau petai...

    cuma ke toilet awam agak hati2 sket... ehhehehe

    ReplyDelete
  13. ok, tu utk hilangkan busuk di mulut, macamana nak hilangkan busuk air kencing, kalau kat kampung, nanti orang lain bising, sebab bilik air guna ramai-ramai (minta maaf ye kalau lari topik)

    ReplyDelete
  14. saya suka makan petai dengan kulitnya hehehe...petua best..boleh cuba

    ReplyDelete
  15. Petai!!!!!!!!hahaha eh dah lama jugak saya tak cari petai ni, hmmm boleh la ni. Kami selalu makan coklat hacks lepas pekena petai. Orang kata kalau makan ngan kulit nya, kurang sikit bau dia. Bau belakang kira. hehe

    ReplyDelete
  16. ummi makan juga petai, penambah selera..tapi memang tak tahan tang mulut berbau tu..

    ReplyDelete
  17. saya paling suka sangat petai, kalau ada dia makan nasik bertambah..harap2 berat badan tak berlebihan..hihi :)

    ReplyDelete
  18. Petai jeruk, petai bakar, petai mentah..semua suka..buat sambal tumis lagi suka...tapi kalau buang air, bau petai...hmm..boleh pening jadinya..

    ReplyDelete
  19. Petai memang kegemaranku...Petua kunyah beras tu memang berkesan, tapi kalau hilang bau, xde feel le lepas makan petai...hehe

    ReplyDelete
  20. bila tengok tang saraf tu mmg teringin . tapi saya ni jenis tak tahan perut bila makan petai.. cepat ke tandas jadinya..

    ReplyDelete
  21. Saya suka petai tapi tak suka bau semerbak lepas buang air kecik. Satu lagi yg saya tak suka ialah angin monsoon akibat makan petai...

    ReplyDelete
  22. bukan tak makan kerana kekampungan kamsiah, tapi bila jatuh makruh tu, kurang le makannya..
    kalau ada makan, tak ada tak cari...heee

    ReplyDelete
  23. Akak pun suka petai, sama ada mkn ulam atau dimasak sambal ke...
    yg akak tahu kunyah beras tu Kamsiah tapi yg timun tu baru tau...

    Bagi tips utk menghilangkan bau ditandas tu.. minum nescafee @ apa jua jenis coffee 3 in 1 tu,inshaAllah buang air tak berbau tandas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks bagi petua hilangkan bsu kt dlm tandas...boleh cuba ....

      Delete
  24. IM tak makan petai sebab selalu berurusan dengan orang ramai..

    ReplyDelete
  25. Sy boleh makan petai..tp yg dh dibuat sambal. Kalo mentah buat ulam tak reti nk makan, ntah apa2 ntah.
    Pandai makan petai ni pun...baru jer setahun, hahaha..
    Padahal..mak ngan ayah sy feveret petai..ayah selalu gi ngan kawan panjat pokok petai..bawak balik byk2, bagi jiran2 dan buat jeruk.

    Mmg bagus makan petai ni...kan. Tp jering sy tak pandai makan lagi, kerdas atau geduak tu pun lagi laa...

    ReplyDelete
  26. da lama x makan petai..
    hurmm.. dah ada petua neh..
    boleh la makan petai n try petua tuh..
    hihihihihi

    ReplyDelete
  27. Hello Kamsiah, I ta'suka makan, sebab bila pergi bathroom....well, you tau la, ha ha.
    Old days bila trvelling on MAS from Trengganu or Kota Baru...selalu ada passengers, Mat Sallehs, complain the bathroom ada strong smell. Air stewardess kena spray air freshner, ha ha ha.

    Where I am, Canada pun ada jual petai, and sometimes ada party rumah kawan, somebody will laugh, "ahaaaa! Who ate petai before coming"?
    Begitu la.
    You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum aunty,

    nana memang tk suka baunya..
    namun bila tengok kebaikkan petai ni....terus lupakan baunya..hehehe :D


    yelah nak kurangkan berat badan.. :D

    ReplyDelete
  29. telan air liur tengok sambal petai tu.. sedap!!!

    ReplyDelete
  30. salam..saya suka giler petai..
    mentah ke apa ..ke..x dibuang kulit ke ,tp kikis sikit kurg pait skit.semua saya suka.

    ReplyDelete
  31. terima kasih kak petua ni..xpernah lagi jumpa petua ni..bagus ni ..intan memang peminat petai..hehe

    ReplyDelete
  32. knah suka juga makan petai..dah cara hilangkan mulut bau petai..knah makan gula2 kiss me or hack..memang berkesan =)

    ReplyDelete
  33. Petai dan jengkol memang sedaap. sayang habis tu kamar mandi jadi bau :D

    ReplyDelete
  34. Makan sekeping roti gardenia pom ok..xde lah hilng 100%...cma tahan la ckit bau dia dkt mlut huhu

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.