19 September 2013

Dalca Buah Remunggai

Pokok remunggai berasal dari utara India dan Pakistan 
 Buah yang masih muda dimasak kari.
 Isi dan bijinya dimakan manakala kulitnya yang berserabut dibuang.
 Daun muda adalah sayuran tradisional dan dimasak mengikut resipi digemari. 
Selain itu, sayuran ini menjadi penyedap rasa
 atau untuk ramuan sup dan telur dadar.


sebelum dimasak
kikis dulu kulit luarnya yg berhabuk tu
kemudian potong2
sedap dijadikan salah satu sayuran dalam dalca
boleh jugak dimasak bersama daging
tanpa memasukkan sayuran lain
 my dalca...




jika masak buah remunggai ni
tak perlu masukkan tomato dgn banyak
kerana ianya akan mengeluarkan sedikit rasa masam


Buah remunggai mengandungi khasiat tinggi. 

Setiap 100 gram (g) bahagian remunggai yang boleh dimakan mengandungi: 
Air 84.6 g,
 protein 5.1 g,
 lemak 0.3 g, 
karbohidrat 4.1 mg,
 serat 5.1 mg,
 kalsium 22 mg,
 fosforus 31 mg, 
ferum 0.3 mg, 
natrium 3 mg,
 kalium 208 mg, 
karotena 75 ug, 
vitamin A 13 ug,
 vitamin B1 0.05 mg, 
vitamin B2 0.12 mg, 
niasin 0.2 mg, 
vitamin C 258 mg. 

 Pucuk atau daun muda mengandungi khasiat lebih tinggi. 

Setiap 100 g bahagian daun yang boleh dimakan mengandungi: 
Air 75.5 g,
protein 5.8 g, 
lemak 1.1 g, 
karbohidrat 14.0 g, 
serat 1.2 g, 
kalsium 261 mg, 
fosforus 73 mg, 
ferum 3.0 mg,
 natrium 9 mg, 
kalium 444 mg,
 karotena 2931 ug,
 vitamin A 489 ug,
 vitamin B1 0.27 mg, 
vitamin B2 0.72 mg,
 niasin 4.3 mg, 
vitamin C 106 mg.

35 comments:

  1. sy pernah tgk buah ni.. mak selalu guna utk masak kari.. kalau pergi kenduri kat kampung2 pun mesti ada buah ni dalam masakan dalca ;)

    ReplyDelete
  2. saya pernah dengar pasal buah ni tapi tak pernah makan kak, thanks sharing :)

    ReplyDelete
  3. Saya suka makan sayur ni, kacang dia rasa manis-manis, sedap dan banyak khasiat

    ReplyDelete
  4. Pernah aci kat opis pelawa, katanya sedap masak dengan dal, tapi saya tak pernah makan, kaedahnya macam kita kikis petola ye.

    ReplyDelete
  5. macam pernah makan..pernah masak tapi nama tu tak sure..remunggai tak pernah dengar pon kak..

    ReplyDelete
  6. Kam..lamanya ummi tak tengok buah remunggai ni, ingat masa kecik2 dulu mak ummi ada gunakan daunnya yg muda dalam telur dada, sedap!!

    ReplyDelete
  7. apa rasa buah ni yek kak? betul ke kwn dana bgtau ada rasa pahit2 skit.... tak penah mkn pun

    ReplyDelete
  8. bubuh dlm dalca tok rajin try lg..nampak sedap..lain kali leh bubuh. byk khasiat dia remungai nie kan

    ReplyDelete
  9. Kakcik suka makan buah(kacang?) ini dimasak kari

    ReplyDelete
  10. saya kalau masak dalca tak sedap jadinya....

    buah ni namanya macam ni ea? menarik, baru saya tahu... makan pernah...

    ReplyDelete
  11. sedapnya buah ni.. lama xmakan.. last makan masa sekolah rendah dulu..

    ReplyDelete
  12. & 1 more, ramunggei ni jugak dipercayai buleh m'ubati penyakit kanser payudara yg berada di tahap awal. dgn izin allah..

    ReplyDelete
  13. Salam kak.. nmpk mcm petola rupa dia.. tp kurus2.. 1st time tun dgr nama remunggai nih.

    ReplyDelete
  14. salam k.kam, daun nya pun sedap masok dalam telur dadar...teringin lah pulak..:D

    ReplyDelete
  15. Sampai hari ni buah ni belum boleh jadi favourite food lagi....

    ReplyDelete
  16. 1st time saya dengar pasal buah remunggai ni..

    ReplyDelete
  17. Wah dah macam dalca mamak akak tengok Kamsiah.... sedap jer :D

    ReplyDelete
  18. sedap ni!payah nak jumpa dh sekarang ni..hehe

    ReplyDelete
  19. bagus la kak kamsiah..siap ngan senarai nutrien lagi..

    saya tak pernah tgk dan tahu pon psl buah ni..hihi..

    ReplyDelete
  20. tempat saya dipanggil buah munggai.sedap buat gulai lemak.tapi angin satu badan bila makan.kembung perut.tapi saya suka ,rampai dgn udang.

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Kamsiah

    bertambah tambah nasi

    ReplyDelete
  22. Salam kak kamsiah,

    Ini bukan pokok moringa ka?...tak pernah makan lagi buah nye. tp tgk dari resepi akk ni nampak sedap sangat. :)

    ReplyDelete
  23. Selalu tengok buah ni tapi tak pernah makan.

    ReplyDelete
  24. Kamsiah! baru saya tahu benda tu namanya ramungai... baru2 ni saya dok tanya kengkawan seofis... nama sayur tu... kebanyakannya tak tahu.

    ReplyDelete
  25. tak tau boleh letak dlm dalca, mmg tak pernah cubalah...

    ReplyDelete
  26. Salam K.kam..

    mak cma masak sayur ni dgn kuah kacang dal..tp cma lagi suka kari ikan tongkol dgn sayur ni.. masak style india.xletak santan..nyum3333.. :)

    ReplyDelete
  27. Pada IM, ramunggai masak lemak cili padi lebih sedap!

    ReplyDelete
  28. saya pernah sekali masak sayur nih . org beri dan klu x silap , masak lemak ...

    ReplyDelete
  29. Buah remunggai banyak ditanam berdekatan rumah org2 India, bukan saja boleh dimakan, tapi jika tak silap daunnya juga adalah penawar demam campak...

    ReplyDelete
  30. eh...sayur apa tu? tak penah nampak la sebelum ni...tapi macam nampak sedap je tu bila dimasak..

    ReplyDelete
  31. kalu tk silap, kat klate kitorg panggil petola ular...

    ReplyDelete
  32. saya suka buah ni dulu my mom pun selalu masak dalca buh ni, tapi kat sini tak pernah nampak lagi la, sedap.

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.