Butter Cake
sangat lembut dan gebussss...
bahan2:
250gm butter
200gm gula kastor
5 biji telur gred A
210gm tepung kek
1/2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla
60ml susu segar/ wholemilk
Cara-Cara
1) putar butter dan gula sehingga kembang dan gebu.
Masukkan esen vanilla dan putar dengan rata.
2) Asingkan kuning dan putih telur.
Masukkan putih telur dalam mangkuk dan pukul sehingga kembang
dan tidak jatuh apabila diterbalikkan.
3) Masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sehingga kembang.
4) Masukkan telur kuning sebiji demi sebiji
dan sambil terus diputar sehingga rata dan gebu.
5) Perlahankan putaran.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Kacau dengan kelajuan perlahan.
Masukkan susu dalam 2 kali sebelum dimasukkan baki tepung gandum.
6) Masukkan separuh dari adunan telur putih dan putar dengan kelajuan perlahan.
7) Masukkan baki telur putih dan dikaup balik dengan menggunakan sudip sahaja sehingga sebati.
8) Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dialas dan ratakan.
9) Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 °C selama lebih kurang 50 minit
atau sehingga masak bergantung kepada ketuhar masing-masing.
10) Biarkan di dalam loyang selama 10 minit sebelum
disejukkan sepenuhnya di atas redai.
Alaaalaaa,
ReplyDeletememang gebusss sungguh
sedapnya..makan panas-panas, fresh from the oven..
ReplyDeleteMemang menjadi...nampak gebu! Kalau dapat rasa lagi best :)
ReplyDeleteSedap dimakan dgn kopi atau teh o.
ReplyDeletewow kek butter. Sedapppppppp
ReplyDeleteSedapnya kak.. Bleh order hehe
ReplyDeleteerrrm! suka sgt butter cake. mmg tak pernah jemu.
ReplyDeletemm..sedapnya , dah lama tak buat kek
ReplyDeleteYummm.. Nmpk sedap sgt!
ReplyDeleteResepi die mudah macam senang je
ReplyDeletetudia, the finished product nmpak gebus....he he.and sure sedap kan? tahniah.
ReplyDeletefuyooh, wak tengok pon melelehh tuuu.,uuhUUU
ReplyDeleteNampak sedap..Makchaq nak buat la..
ReplyDeleteAnak2 makchaq nak belajaq deco2 kek pakai icing, boleh la depa try atas kek ni..
Olala..!!, memang gebu-gebas nampak kek tu, nak bawa lari sepinggan ni, hehe..
ReplyDeleteMenyelerakannn
ReplyDeletePasti sangat sedap bila makan panas2 ketika baru keluar dari oven...
ReplyDeleteSangat gebu kek ni... teringin nak buat tapi!!!masa tak mengizinkan..
ReplyDeleteSedapnya....
ReplyDeleteIM jadi takut nak makan semua itu, hari ini!
ReplyDeletebolih try ni..
ReplyDeleteBila tengok blog kawan2 penuh dgn gambar aktiviti membaking rasa nak ja membaking tapi bila hujung minggu selalu terbantut aktiviti sgt padat.
ReplyDeletemmg best TQ share resepinye yer
ReplyDeletekek ni....kek feveret arwah mak sy..
ReplyDeletesbb arwah dulu keje...takde masa nk cari bahan2 kek yg susah2 tu.
Kalo kek ni...kat kedai runcit pun ada bahan2nya..kan..
Makan kek ni dengan teh o sedapnya... tapi nak buat sendiri tak rajinlah pulak
ReplyDelete