17 September 2013

Kompleks Pelancongan Hutan Paya Bakau Sg Merbok






Sempena cuti 16 Sept kelmarin
jalan2...pusing2..makan2...

Muzium Hutan Simpan Paya Bakau

Kompleks dengan kos sebanyak RM 1.7 juta ini
 di bawah Rancangan Malaysia ke-8 dan siap pada Disember 2008.

tempat membakar arang

dilarang sentuh kayu2 yg disusun tu


 


sayangnya kelmarin semua kaunter tidak dibuka
samada sempena hari cuti
atau kompleks ni sekadar Projek Gajah Putih
(kata suami)
-
kaunter penerangan berkenaan sejarah, arkeologi, ekosistem, biodiversity,
 kepentingannya dari segi ekonomi dan rekreasi..
Hutan Simpan Sungai Merbok adalah antara hutan paya diwartakan
 yang terbesar di negara ini yang mempunyai saiz seluas 4,114 hektar.

 Ekosistem  ini menyediakan habitat untuk pelbagai jenis  dan spesis  burung
yang jarang ditemui
 dan lebih daripada 30 spesies pokok bakau dipelihara 
dan pokok paya sungai yang lain.



nampak tak ikan berenang2 tu..??


takde pengunjung lain
so bolehlah berposing tanpa malu2..
 
yaa...itu Malaysia ya Tasha..






*peace* sblm balik..

puas saya mengoogle mengenai tempat ni
sayangnya tak banyak info yg diperolehi

kalau utk berphotoshoot
tempat ni mmg cantik

31 comments:

  1. Assalamualaikum akak..

    Muzium ni dekat jer dgn umah saya.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum
    singgah pagi
    apa khabar hari ini

    ReplyDelete
  3. Cantik betul kawasan sekitar muzium nih ye...sungguh mempersonakan...tetiba dpt satu idea nk bawak QI pi muzium negara :)

    ReplyDelete
  4. elok juga akak letak dalam blog ni sebagai info kan,cantik tempat ni...saya tertarik kat bhgn souveneir tu :)

    ReplyDelete
  5. Banyak tempat2 menarik yang kurang mendapat publisiti di sebelah utara sana. Rugi sangat bila pelaburan yang besar dibuat tetapi tiada promosi untuk menggalakkan pelancong pergi.

    ReplyDelete
  6. nampak cam tenang jer tempat nie kan..sayangnya byk yg tutup yer.

    ReplyDelete
  7. Moga tempat itu dijaga dengan baik demi kepentingan bersama di masa depan.

    ReplyDelete
  8. Waa cantiknya view kat situ Kam, memang best kalau dapat ambil gambar kat situ.
    Cantik2 gambar Kam ambil tu..

    ReplyDelete
  9. Chanteknye akk...bleh larr rietta pergi amek gmbar bila free nti...dimana yea lokasi tepatnye...

    ReplyDelete
  10. Cantik tempat ni..pihak muzium kena lebihkan promosi tempat ni.. bagus juga puan kamsiah masukkan dalam blog... salah satu cara promosi jugakan!

    ReplyDelete
  11. Kadang tempat cantik tapi kurang di commercialkan ramai yg tak tahu. Nampak cantik:)

    ReplyDelete
  12. salam kamsiah ..
    menarik tempat dia ..
    terasa aman dan tenang bila disana ..

    ReplyDelete
  13. salam k.kamsiah……menarik tempat ni, cantik

    ReplyDelete
  14. sayang klu dibiarkan jadi projek gajah putih....klu tempat2 camni...time cuti la ramai pengunjung...ni kosong

    ReplyDelete
  15. Wah!! cantikla pemandangan kat situ..gambar pun cantik2..^_-

    ReplyDelete
  16. kat mana ni ye?tak pernah pergi pun..huhu..malu lak rasa sbg anak kedah..huhu..yela..perantau katakan..hehe

    ReplyDelete
  17. Salam K.Kamsiah..

    hmm..menarik jg tempat ni ye..
    cma suka bau kayu arang yg tgh di proses tu..(sewaktu pembakaran)
    walaupun agak tengik,tp menarik aroma hidung.. hihi..

    tak pernah lg g sini.. book mark dulu! :)

    ReplyDelete
  18. Ini kat Jambatan Semeling ke? Maaf kalau silap. Saya pernah buat fotoshot pengantin kat situ.

    ReplyDelete
  19. kwn sy pegi ke situ pastu dia amik gmbr then buat caption: kt umah eskimo hehehehe

    ReplyDelete
  20. assalam, memang cantik pun pemandangan nya...

    ReplyDelete
  21. cantik tmpt nih.. tp cm terbiar jerk, sunyi plk tuh.....

    ReplyDelete
  22. kenapa dia tak bagi sentuh kayu yang bersusun tu ye kak? takut roboh ker? :D

    ReplyDelete
  23. tempat sejarah yg menarik..tapi tak pernah tahu..huhu..

    ReplyDelete
  24. Memang ada potensi utk jadi gajah putih mcm mariner di Kuala Kedah dan Jambatan ke Pulau Bunting kalau tidak ada promosi tapi saya dah sampai.

    ReplyDelete
  25. suka tgk semua gambar2 ni.... mmg cantik :)
    Anak2 pun sama, suka cari M'sia bila tgk world map :)

    ReplyDelete
  26. Memang cantik pemandangan kat sini.Ada tempat makan Restoran Terapung ..makanan pun sedap.Ade jg pakej menaiki bot menikmati keindahan Sungai Merbok.Kawasan orang mem ncing.Memang pemandangan cukup indah dan damai tapi mmg lengang je...mungkin kurang promosi kut....

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.