27 March 2014

Telur Dadar Ala2 Kedai Tomyam

Petua membuat telur dadar yg garing dan gebu
ni saya baca kat blog MAK AJI

Memang gebu dan sedap seperti yg dimakan
kat kedai tomyam

tak perlu masukkan bawang besar,
cili atau mayonis atau daun bawang
(spt kat kedai tomyam tu,plain ja kan..)
pecahkan telur,masukkan sedikit garam dan perahan limau nipis
pukul  seketika
pastikan minyak telah betul2 panas
tuang telur dari jarak yg agak tinggi sedikit
ala2 buat teh tarik gitu
kecilkan api dan tunggu hingga telur masak
sebelum diterbalikkan

seeloknya supaya telur dadar benar2 garing dan cantik
cuma masak 1 atau 2 biji ja sekali masak
jika beberapa biji telur digunakan
ia akan menjadi tebal dan bahagian dalamnya tak garing


37 comments:

  1. Oh ini ke tekniknya. Nak cuba juga nanti. Thanks

    ReplyDelete
  2. ooo...buh limau ye...akan cuba juga ^_^

    ReplyDelete
  3. memang kak kalo gi makan kedai mesti nak order telur dadar..yang buat sendiri tak sama cam kedai..hehehe..
    baru tau boh limau nipis..
    kena try kat umah..kot2 jadik..

    ReplyDelete
  4. itu dia punye resepi, kene cube gk nih kak

    ReplyDelete
  5. Bestnya..ini teknik yg di guna. Pasni rajinlah akak masak telor goreng sbb semua org dlm rmh ni sukakannya..

    ReplyDelete
  6. rs mcm nok gie wat sll lah..boleh rs kat tekak nie tomyam + telur dadar.:)

    ReplyDelete
  7. hooo gitu deh...sokmo saya duk pikir and trial and terror nak macam kedai tomyam punya tu.. thanks kak terjawap sudah persoalan ni. Hmm ni satu hal pulak tetiba nak tomyam ni. akak la ni....

    ReplyDelete
  8. ooh macam tu petaunya ye, insyaAllah bolehlah ummi cuba ni, anak2 suka sangat telur dadar. Tq kam :)

    ReplyDelete
  9. ooo..cam ni ghupernya... thanks yer., nak buat la kalau gitu

    ReplyDelete
  10. Satu lagi tips adalah begini,

    pecahkan 2 biji telur, masukkan sedikit sos ikan, pukul. goreng dengan minyak yg banyak dan betul2 panas.

    saya tau sebab saya pernah kerja kedai makan restoran tom yam.

    ReplyDelete
  11. ooo..baru tau kena letak perahan jus limau nipis ek...

    ReplyDelete
  12. Menu saya selang sehari...hahaha
    tapi saya guna api yang besar

    ReplyDelete
  13. blh garing juga klu tuang secara bulatan kat kuali ...

    ReplyDelete
  14. Macam mudah sangat..tapi kalau buat sendiri susah pula nak jadi macam tu kot, huhuhuhu...

    ReplyDelete
  15. woww.. menggebu lah kakk.. macam sedap je. suka..

    ReplyDelete
  16. Salam K.Kamsiah..
    ooooooo ini rahsienye... pernah la buat letak mayonis bagai tu.. ttp jgk x gebu..
    thanks share resepi.. happy la faiz lepas ni..telur goreng peberet die gebu gebas..
    ^^

    ReplyDelete
  17. terima kasih kamsiah..acik memang suka goreng telur plain..tapi tak pernah cuba letak air limau..insyaa allah nanti nak cuba..

    ReplyDelete
  18. tak pernah cuba letak perahan limau.. nanti nak cubalah kak.. ;)

    ReplyDelete
  19. ada taruk limau...terima kasih kak kam...nanti leh cuba

    ReplyDelete
  20. betui la kak
    telo dadar kat kedai lagi sedap dari goreng seniri,
    nak try la perah limau nipis sikit..
    thanks sharing :)

    ReplyDelete
  21. minyak kena banyak.
    buh limau tak pernah try.. boleh try nanti.

    ReplyDelete
  22. saya pun memang selalu buat gitu
    anak saya si afif suka benar dengan telur dadar =)

    ReplyDelete
  23. ohhhh... baru tau! lepas ni kena angkat tinggi2 sikit. hehehe

    ReplyDelete
  24. Laaa Patut le xsama, rupanya ada teknik dan campuran yg berbeza...Tq Tq

    ReplyDelete
  25. Wah kak..gebu lah..ltk mayones mmg rse lmak j.sedap=)

    ReplyDelete
  26. Slm.. Kak kamsiah, agak2 byk mana air perahan limau tu utk dua biji telur?

    ReplyDelete
  27. Sbnrnya yg kat kedai tu dia taruk ajinamoto and limau nipis...
    lepas ni dh xnk order telur kedai... sbb ade msg
    lepas 2 hari try and erorr dh dpt sebijik resepi mcm kt kedai hihi ^_^ ...

    ReplyDelete
  28. Sbnrnya yg kat kedai tu dia taruk ajinamoto and limau nipis...
    lepas ni dh xnk order telur kedai... sbb ade msg
    lepas 2 hari try and erorr dh dpt sebijik resepi mcm kt kedai hihi ^_^ ...

    ReplyDelete
  29. Tq Puan... Sy akan manfaatkan ilmu yg puan bg ni sebaik-baiknya...nk terus buat lah...hehe..tq skali lagi ye..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.