Di utara ni ianya dipanggil Mernyicah
Manakala di kelantan di panggil makke collek
aktiviti yg merujuk pada buah2an yg masam
dicicah samada dgn kuah rojak
atau di kelantan dicicah dgn garam,gula campur cuka
Paling best dimakan diluar rumah
samada dibawah pokok atau diatas pangkin
lagi ramai,lagi best...
Bagi yg rajin membuat sendiri kuah rojak
ini bahan2nya
1/2 botol kecil kicap lemak masin (lebih kurang 200 ml)
300g gula apong/gula merah/gula melaka
1 buku kecil belacan bakar(dihancurkan)
1/2 botol kecil sos cili
3/4 atau 1 cawan cili asli blended (pedas) / cili kering kisar
bijan secukupnya (digoreng tanpa minyak)
125g tepung kanji/tepung ubi (dibancuh dengan air secukupnya)
Satukan semua bahan KECUALI bijan dan tepung di dalam periuk/kuali.
Dengan api perlahan, masak dan kacau hingga larut dan mendidih.
(sila rasa masin, manis dan pedasnya. Jika terkurang, bolehlah tambah apa yang perlu)
Masukkan sedikit demi sedikit tepung kanji sambil dikacau tanpa henti.
(Pastikan sentiasa dikacau supaya ia tidak berketul-ketul).
Masak hingga kuahnya sedikit pekat dan kelihatan licin.
Akhir sekali barulah dimasukkan bijan yang sudah disangai tadi.
Gaulkan rata-rata. Tutupkan api. Biar ia sejuk.
Bolehlah dihidangkan bersama buah-buahan yang digemari.
Jangan lupa, taburkan kacang tanah yang sudah dikisar
ini bahan2nya
1/2 botol kecil kicap lemak masin (lebih kurang 200 ml)
300g gula apong/gula merah/gula melaka
1 buku kecil belacan bakar(dihancurkan)
1/2 botol kecil sos cili
3/4 atau 1 cawan cili asli blended (pedas) / cili kering kisar
bijan secukupnya (digoreng tanpa minyak)
125g tepung kanji/tepung ubi (dibancuh dengan air secukupnya)
Satukan semua bahan KECUALI bijan dan tepung di dalam periuk/kuali.
Dengan api perlahan, masak dan kacau hingga larut dan mendidih.
(sila rasa masin, manis dan pedasnya. Jika terkurang, bolehlah tambah apa yang perlu)
Masukkan sedikit demi sedikit tepung kanji sambil dikacau tanpa henti.
(Pastikan sentiasa dikacau supaya ia tidak berketul-ketul).
Masak hingga kuahnya sedikit pekat dan kelihatan licin.
Akhir sekali barulah dimasukkan bijan yang sudah disangai tadi.
Gaulkan rata-rata. Tutupkan api. Biar ia sejuk.
Bolehlah dihidangkan bersama buah-buahan yang digemari.
Jangan lupa, taburkan kacang tanah yang sudah dikisar
Terliurnya...
ReplyDeletexleh mkn lg, pantang dlu :)
sdap tu kak,
ReplyDeletedapat colek yang pekat mmg x terkata ler..
adeh..
dh terliur dah nie.
tengok je..dah terliur ni..
ReplyDeleteselalu guna kuah rojak makbee, kemudian ubah suai sikit...aktiviti diwaktu ptg..
Ini yg paling best dan paling mengasyikkan, pulak kalau dgn 2-3 org geng sekepala, sambey bergosip...bla bla.,.
ReplyDeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteTetiba ------> air liur meleleh!
Wah kecur air liur hehe
ReplyDeleteCam best je resepi colek tu
Emmmm nti try la....mohon resepi ye ^_^
lama dah tak menyicah....sedap tu
ReplyDeletemenabung kat sini lagi
sedappp nya..rindu kuah rojak mak bee tekenal kt pekan rabu aloq staq ;p
ReplyDeleterasanya boleh gantikan belacan tu dgn petis ... blh cuba nanti .
ReplyDeleteSedapnya menyicah macam ni.
ReplyDeleteTerliurnya rasa.
dah lama x mencicah... ni yg kempunan nk balik rumah ni..
ReplyDeletekecur tengok collek tu Kam. Memang kalau makan berjemaah lagi meriah ni,tak sedar kejap je abih.
ReplyDeletedok kiro nok jugok...makae atah gerae bawah pokok ramai2 sedap sungguh.
ReplyDeleteDi Alor Setar, ada 2 orang adik beradik lelaki keturunan Cina yang sangat popular rojaknya. Si-abang menjual dekat More & Save Jalan Teluk Wanjah, si-adik pula menjual dekat Kolej Sultan Abdul Hamid. Kalau nak makan rojak mereka kena beratur panjang. Boleh dibungkus dan boleh juga makan secara mencicah di tempat mereka berniaga. Pelanggan mereka berbilang bangsa termasuk Melayu...
ReplyDeleteSaya suka makan, tak suka nak sediakan makanannya... ^_^
ReplyDeleteOooo sedap sedap sedap.. kalau ada geng masa makan ni.. sepinggan besar pun boleh habis.. aii.. nak carilah juga
ReplyDeleteYummy...rietta msam sgt xmnat...tpi klu kuah colek sedap..msam lgsg xterasa...
ReplyDeleteTerliurkan cicah akak ni saya makan dengan limau sunkist.. hihi
ReplyDeleteadeh ... jeles tuh . terliur udah .
ReplyDeletesedap nyoh makke collek.... kalau kat sini, kiwi aje la jadi mangsa utk cicah collek... hihihi
ReplyDeletekecur air luir saya tgk buah mempelam cicah garam belacan ni kak...:)
ReplyDeletesedapnya cicah garam belacan petang2 bawah pokok...meleleh ayaq liur...huwaaaaaaaa..nak balik perlissss
ReplyDeleteAssalamualaikum.. awal pregnant ada makan ni.. masa tu baru tahu pregnant. terliur gila dapat menyicah. hehehe singgah menabung colgate sini ~~~
ReplyDeletesalamk.kamsiah..
ReplyDeleteehehe..colek ke..menyicah ke..
asal ade buah masam2 cicah ngan kicap cili or rojak mmg peberet.. nyum3.. ^^
humaghai... sedapnya!!
ReplyDeletekalu dana pakai cicah siap sedai je hehehe... kalu tak pakai gula+kicap+lada je
ReplyDeletemeleleh ayaq liuq aih..hehe
ReplyDeletePetang2 ni kalau dapat menyicah sampil mengopi...best nyeee
ReplyDeleteMakan colek ni masa zaman kecik-kecik dulu selalu buat. Dulu buah mangga ada banyak kat area rumah. Asalkan rajin memanjat, senang-senang je dapat selonggok. Tuan punya pokok-pokok pun friendly. Lagi banyak dipetik, lagi lebat pokok-pokok tu mengeluarkan buahnya.
ReplyDeleteTengah bayang menyicah bawah pokok atas pangkin....sedapnyaaaa...
ReplyDeleteSaludos y feliz semana!
ReplyDeleteAle
Costa Rica
Ccolek pauhh
ReplyDeletemak ia.. yang ini mmg sodap kak !
ReplyDeletesedapppp...... awok beli kuah siap je.... selalu kat Pasar Malam Stesyen 18 tempat awok ni ...tiap haghi Isnin..... perghhh...... dpt bulam pelam camni mmg sedap le mencicah..
ReplyDeletesedapppp...... awok beli kuah siap je.... selalu kat Pasar Malam Stesyen 18 tempat awok ni ...tiap haghi Isnin..... perghhh...... dpt bulam pelam camni mmg sedap le mencicah..
ReplyDelete