03 March 2014

Snow Cheese Cake

Kalau dibeli
snownya tak berapa 'lebat'
nipis ja...
so bila di bake sendiri
boleh tabur sebanyak mana yg mahu
 Bahan untuk kek
 6 biji telur ayam (buang 2 biji bahagian putihnya)
100 gram gula halus
(cuma gunakan 50g utk kurangkan manis)
100 gram tepung hong kong
 60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
 2 sudu makan ovelet
 75 gram mentega (dicairkan)

 Bahan untuk krim
 1 kotak cream cheese philadelphia
Sedikit susu pekat manis

 1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Masukkan semua bahan2 kecuali
mentega cair dan putar sehingga pekat dan putih gebu.
 Pelahankan putaran dan masukkan mentega cair.
 Kaup balik dengan spatula sehingga mentega cair sebati dengan adunan.
 Tuang ke dalam acuan  yang telah digris/alas
dan bakar sehingga kek kekuningan dan masak.
 Boleh potong potong kek menjadi dua lapis
 dan sapu krim cheese ditengah2 dan lapik.
 Sapukan krim selebihnya sekeliling kek
dan parutkan cheddar cheese tadi sebagai hiasan.
so cheezy....so yummy...

29 comments:

  1. Memang betul Kamsiah.. sendiri buat kek boleh tabur berapa banyak cheese yg kita suka kan.... emmm dapnya :)

    ReplyDelete
  2. salam K.Kamsiah...

    sedapnye...nk buat tak reti lagi..

    nyum3...

    ReplyDelete
  3. cheqna pernah buat..adik ipar punyalah suka makan...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak, wahhh sodapnya. cheese kek! melting nya tengok ~~~

    ReplyDelete
  5. Yummy...tapi xleh makan byk sgt...muak...rietta klu benda masam masam kurang skit...klu choc...fuh,mmg fav rietta....

    ReplyDelete
  6. mmg nampak mcm snow sangatlah kak..puas makan nie...:)

    ReplyDelete
  7. tudiaaa...sedapnyaaa kek nii.. lapaqqqq...

    ReplyDelete
  8. salam kak,,memang puaslah tabur bile wat sendiri kan,,heheh menyelerakan tgk

    ReplyDelete
  9. memang puas hati kak tengok cheese dia,
    rasa nak terkam skrin..aduyai :)

    ReplyDelete
  10. menyelerakan tapi kalo lebihkan lagi leleh cheese tu...nyum..nyum...lagi membuatkan sy nak kuar pi cari kat kwn2 bakers dorang ada buat tempahan ke idak hari ni, hehe..
    Dasat ler anak dara, kak ni..leh bukak bakery gini. Sy tak penah buat lagi kek ni..resepi dok simpan aje. Tak beli lagi oven letrik. Oven dapur gas ni mcm leceh sket utk kek. Kalo utk biskut tu ok..

    ReplyDelete
  11. mewahnya cheese ;)
    orang bisnes mestilah letak nipis2 je, tak balik modal kot.hihi

    ReplyDelete
  12. Kalau makan ni mesti terasa seperti di tempat bersalji...hehe
    Tengok sahaja sudah mengujakan, pasti rasanya cukup enak!

    ReplyDelete
  13. Hiss... tak terkata sedapnya ni Kam. Kakak kalau banyak cheese tu yg suka. Kalah anak-anak...

    ReplyDelete
  14. sedap ni.. bila2 nak buat boleh mai copy sini?

    ReplyDelete
  15. Di musim panas ni bila nampak 'snow' rasa dingin sikit badan, apa lagi snow dalam bentuk kek...tambah sedap pulak...

    ReplyDelete
  16. memang meriah sungguh cheese nya tapi yana tak minat cheese la...memang tak makan...untuk orang yang makan memang nampak sangat menyelerakan tau...hihihih

    ReplyDelete
  17. saya kalau bab kek2 ni mesti kalah..heheh..tak pandai..nak makan kek beli je..

    ReplyDelete
  18. lama x makan kek ni kak..alahai sedapnya..

    ReplyDelete
  19. bagusnya lah klu ada org nak buatkan utk saya ...

    ReplyDelete
  20. Olala..mewah dengan cheese, ummi suka!!

    ReplyDelete
  21. betul tu kak kam...klu buat sendiri...boleh taruk bergantang cheese tu... klu beli kt kedai..mcm secoit jer...

    ReplyDelete
  22. Melimpahnya cheese...Sedapnyaaaaa...♥♥

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.