Biasanya buah remunggai
saya 'dalcakan' saja
tp kali ni hanya remunggai semata2 dicampur dgn udang
Buah remunggai
Udang sederhana besar
Cili padi
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serbuk kari daging
Serbuk kari ikan
Kunyit
Santan
Air secukupnya
Garam
Buah remunggai dikikis buang kulit hijaunya,
Cili padi, halia, dan bawang ditumbuk, gaul dengan sebuk kari daging dan ikan,
serta kunyit, masuk air sedikit.
Kemudian tumis sampai masak dan sedikit garing.
Masukkan sedikit air, didihkan dengan kacang yang telah dipotong
Kemudian masukkan udang
. Masak sampai lembut, sudah lembut, masukkan santan.
Renihkan
nampak sedap menu ni akk
ReplyDeletesaya rasa saya tak pernah lagi makan buah ni
buah remungai tu ape kak? 1st time dengar...ada nama lain tak buah remunggai tu?
ReplyDeletesalam kak kam...1st time dengar buah rumanggai ni..bentuk dia macam kacang bendi ke?
ReplyDeleteSedapnya kamsiah... akak selalu mkn dalca jer ;)
ReplyDeleteNYUM2
ReplyDeletemak mertua sayaler suka gulai kari der buahtu(bukan sayur ker!!!) entahler tapi selalu orang India ynag suka katanya..
ReplyDeleteDah lama tak makan gulai remunggai ni....masa arwah tok masih ada rajin juga makan sebab arwah rajin kait buah ni....
ReplyDeleteSalam...sedap terasa..
ReplyDeleteMasa arwah tok ada dulu...rajin juga arwah masak kari remunggai ni...
rindu pula rasanya...
next entry tunjuk rupa kacang kelor tu sebelum masuk periuk, kamsiah. tak dapat bayang rupanya sebelum "arwah"..heee
ReplyDeleteSedapnya, lama tak nampak kacang ni. Kami panggil buah ni, kacang keylo. Dulu kat kawasan pejabat mak saya ada pokok ni. Staf2 suka ambil bawak balik. Tapi sekarang nak cari kat pasar, bukan tiap2 hari ada kan.
ReplyDeleteKak, resipi akak nampak macam sedap (sebab ada cili api). Cili api dan rempah kari, saya tak pernah cuba lagi. Insya Allah saya akan cuba nanti2. Minta halal yer kak.
sedapm gulai ni...lama tak makan sayur ni....
ReplyDeletemenabung kat sini
seksa makan kacang kelor nih . banyak uratnya ...
ReplyDeletesalam k.kamsiah..
ReplyDeletesedapnye...
cma suka mkn sayur ni versi masak kari.... ^^
aaa..sedap nyer!
ReplyDeleteBuah remunggai tu mcm mana kak? 1st time dengar.
ReplyDeleteIni betul punye cerita harini, ada sorang akak opis bawak kacang remunggai ni satu plastik bagi2 kat sapa yg nak, kebtulan sgt dgn entru akak. Sy pulak first time tgk benda ni, macam kacang bendi kan rupa dia cuma panjang2..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, kecur air liur tengok lauk sedap. nyummmi ~~~
ReplyDeletedah lama sungguh tak makan sayur kelo ni.. eemm.. dapnya kalau dapat.. tapi masalahnya saya sorang je yang makan.. en. suami tak suka.. huhuhu..
ReplyDeletetahu pasal buah ni sbb dulu kawan india cerita kalau masakan dorg mmg femes tapi tak pernah try makan.
ReplyDeletebuah gemunggai nie biasa masak ltak dlm kuah dhal jer..sedap jgk kak..
ReplyDeleteBaca komen2 di atas baru perasan rupanya ramai orang sekarang tak kenal buah remunggai. Aruah mak saya dulu juga suka masak gulai remunggai dengan udang atau daging. Kalau tak silap daun remunggai juga bagus untuk penawar campak. Walaupun ramai orang Melayu tak kenal buah remunggai, tapi orang India mesti kenal sebab kari orang India tak sempurna tanpa remunggai...
ReplyDeleteSaya pon baru dengar nama remungai :) nway, nmpk sedap sgt!
ReplyDeleteassalam.akak.
ReplyDeletein shaa Allah xkn mghilang terus.hihi
rasanya sy pernah mkn kcng tu.msa kt kg.arwah tok pernah buat gulai
sedapnya kak,hehhe 1st time denga buah ni,,
ReplyDeletemenggiurkan =)
sedapnya kak,hehhe 1st time denga buah ni,,
ReplyDeletemenggiurkan =)
It looks really nice!!!
ReplyDeletefeliz fin de semana!
Saludos,
Ale
Costa Rica
Ya Allah..Kam, teringat masa kecik-kecik dulu, pokok remunggai ni banyak kat kampung, mak ummi pun ada juga masak , bukan setakat buah, daunnya yang muda diletakkan dalam telur dadar, sekarang 'bayang' pokok remunggai pun tak nampak, hehe..pupus.
ReplyDeleteKakak nampak sayur ni kat pasar tapi tak pernah beli sebab tak tahu nak masak macam mana. Nampak aci India yg beli.
ReplyDeleteIni dah tahu lain kali kakak boleh cuba. Thanks so much:)
Kalau akak dapat tunjukkan rupa asal buah remunggai ni lagi menarik, pertama kali saya mendengarnya.
ReplyDeletewah.. sedapnya nampak gulai tu kak.. macam kacang bendi.. aiza belum pernah makan lagi buah remunggai tu kak..
ReplyDeleteSlm perkenalan..
ReplyDeleteI follow ;)
Terima kasih krn sudi singgah ke blog sy..
Sedapnya... Hihi
Terliur lak ni
susah nak jumpa buah ni. isi dalamnya manis boleh di cicip..
ReplyDeleteKalau orang india kebanyakkannya ada lah tanam pokok ni...orang melayu jarang..
ReplyDeletebuah remunggai tu macam mana? first time dengar..
ReplyDeleteKenal buah remunggai tu, cuma blm pernah guna utk masakan.
ReplyDeleteMesti sedap masakan kamsiah tu
sedapnya..lama dh xmasak mcm nie.....
ReplyDeleteMinggu lepas ada kawan dari Penang datang bawa buah remunggai ni. Saya tak pandai nak masak, dia terus tunjuk skil masak kari remunggai untuk saya. Ok juga rasa buah ni, cuma kulitnya yang agak keras tu...sedikit memberi masalah.
ReplyDeleteNampak sedap.. Buah tu Nur tak pernah dengar dan makan..
ReplyDeletesalam, sy follow sini dr segmen giveaway blog chaya hidupku..
ReplyDeletemacam sedap je remunggai tu tp skrg susah nak jumpa benda tu dah...
http://sweetmemories4u.blogspot.com/
pernah nampak tapi tak pernah makan...nampak macam sedappp...
ReplyDeleteini my mom selalu masakkan dalca la jugak dulu, dah lama tak makan ni sini tak pernah nampak pulak.
ReplyDeletemama sy dulu slalu msk kacang kelor ni tp sy tgk je ;-)
ReplyDelete