22 March 2014

Resepi :Chewy Cheese Ala2 Kfc


 BAHAN-BAHAN :
 5 biji ubi kentang (saiz sederhana)
1 1/2 cawan tepung gandum
 (ikut sukatan kentang, kalau kentang lebih, lebihkan tepung)
secubit garam
 1/2 keju cheddar (dipotong kecil-kecil)
Serbuk Roti
2 biji telur

CARA-CARANYA :
1. Rebus kentang bersama garam.
(kentang dikupas terlebih dulu)
 Bila dah empuk, angkat dan toskan.

2. Gaulkan kentang tadi bersama tepung gandum.
Jangan terlebih letak tepung gandum,

. 3. Bentukkan adunan kentang--tepung gandumi menjadi bebola kecil.

5. Masukkan keju/cheese yang dipotong kecil ke dalam bebola kecil tadi.
lebih kurang mcm buat buah melaka tu

6. Dah siap bubuh keju/cheese tu salutkan dengan serbuk roti.
Kemudian, gaulkan pula dengan telur yang dah dipukul.
 Kemudian, gaulkan lagi sekali dengan serbuk roti.

 7. Sedia untuk digoreng.

29 comments:

  1. yg kfc pun blom pernah makan..mesti sedap giler nie kak..:)

    ReplyDelete
  2. salam k.kamsiah..

    kelihatannye rangup diluar dan lembut didalam..
    tenkiu share resepi..sedapnyeee....

    ReplyDelete
  3. wahh..sedapnyaa..nanti n ak cuba buat.

    t.kasih kak kongsi resepi :)

    ReplyDelete
  4. Bookmarked! walaupun saya tak tau macam mana rasa dia patutnya, tapi resepi macam senang dan gayanya mengancam, plus semua bahan ada kat umah except cheddar cheese, pakai cheese lain boleh kan kak.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak, kfc punya kecik je. yang homemade kita boleh ubah bentuk dia. hehehe nice. nanti nak cuba buat sendiri juga ~~~

    ReplyDelete
  6. Senang dan mudah je recipe.. Boleh sy try buat nnt..
    Thx kak share recipe..

    ReplyDelete
  7. Nak cubalah kamsiah... mudah tengok resepinya tu ;)

    ReplyDelete
  8. salam singgah. yg kfc nya tak sedap. rasa macam nak nangis ja lepas makan tu. bek takyah beli. huh

    ReplyDelete
  9. Sedapnya...
    esok dan isnin cuti, harap2 ada kerajinan untuk mencuba..

    ReplyDelete
  10. selamun aleykum sister leziz maşaAllah :)

    ReplyDelete
  11. Yummy...akk, telur tu, putih aja ke semua sekali?

    ReplyDelete
  12. Kam..sedapnya,ummi pun nak berjiran dengan Kam ni, hihi..

    ReplyDelete
  13. Menariknya kak...
    semua bahan2 dah ada kat dapur.... boleh cuba ni...

    ReplyDelete
  14. wow boleh cuba nanti..kalau beli kat KFC dapat sikit je..buat sendiri boleh makan banyak

    ReplyDelete
  15. suka tgk gambar . kamisah pandai shoot . ada style ...

    ReplyDelete
  16. Kalau saya jadi jiran sebelah rumah Kam agaknya badan saya dah naik berkilo-kilo sebulan kerana hari-hari rasa lapar bila terbau masakan enak dari dapur Kam....

    ReplyDelete
  17. satu resipi yg kreatif ..
    kena bagi jamu rakan2 blog tuh

    ReplyDelete
  18. Wah simple je eh..cuma rumah sy ni tade bread crumbs plak..takpela nti bley cuba! Tq for sharing the recipe..;)

    ReplyDelete
  19. Mesti cuba ni sesuai utk bf anak2 ke sekolah.

    ReplyDelete
  20. psstt: terima kasih kak atas resepi ni.. hari tu dah siap print tapi dah kehilangannya + malas nak tanya kat en. google.. ni yang bersemangat nak cuba buat ni.. ;)

    ReplyDelete
  21. Alahai...sebijik sama macam kfc lah! Buat sendiri ni mesti lebih sedap rasanya! Kak...post sebijik, :D

    ReplyDelete
  22. nyum2 sedapnyerkak..nanti nak try buatla... anak2 saya mesti suka nih..

    ReplyDelete
  23. nampak sedap ni.. yang KFC tu Ros tka pernah makan. So, tak tahu apa rasa dia..

    ReplyDelete
  24. wah...sedapnyerrr..nk try gak suatu ari nnti..eh..hehe..=)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.