Membuat tapai tak seperti memasak makanan lain
siap masak..boleh terus dimakan
Tapi tapai perlu tunggu sekurang2nya 2 hari (48 jam)
itupun kalau tak bernasib baik
tapai tak menjadi
samada tawar atau masam
Antara pantang larang yg pernah saya baca/dengar
-masa buat tapai tak boleh dalam keadaan period
(nanti tapai menjadi merah dan masam)
-tak boleh buat tapai dekat dengan benda2 warna merah,
nanti tapai jadi warna merah.
- kalau nak buat tapai, tak boleh bising2 kena senyap je,
tak boleh orang tahu.kalau jadi masam.
-tak boleh peram dlm bekas besi,aluminium.kena guna daun2 atau plastik.
-si pembuat tapai tidak boleh makan makanan yang masam
ketika membungkus kerana ia akan menyebabkan rasa tapai berubah menjadi masam.
alahaii..boleh goyah akidah dibuatnya
alhamdulillah tapai menjadi walaupun mengunakan bekas berwarna merah
siap masak..boleh terus dimakan
Tapi tapai perlu tunggu sekurang2nya 2 hari (48 jam)
itupun kalau tak bernasib baik
tapai tak menjadi
samada tawar atau masam
Antara pantang larang yg pernah saya baca/dengar
-masa buat tapai tak boleh dalam keadaan period
(nanti tapai menjadi merah dan masam)
-tak boleh buat tapai dekat dengan benda2 warna merah,
nanti tapai jadi warna merah.
- kalau nak buat tapai, tak boleh bising2 kena senyap je,
tak boleh orang tahu.kalau jadi masam.
-tak boleh peram dlm bekas besi,aluminium.kena guna daun2 atau plastik.
-si pembuat tapai tidak boleh makan makanan yang masam
ketika membungkus kerana ia akan menyebabkan rasa tapai berubah menjadi masam.
alahaii..boleh goyah akidah dibuatnya
bg saya,kualiti ragi adalah sgt2 penting kerana ragi yg akan menentukan tapai akan menjadi manis,masam atau tawar |
alhamdulillah tapai menjadi walaupun mengunakan bekas berwarna merah
Bagi saya apa yg penting adalah
1. Semua peralatan pada setiap peringkat proses perlu bersih untuk memastikan hasil yang baik.
2. Perkakas tidak boleh digunakan secara bercampur dengan makanan lain.
Sekiranya telah digunakan untuk menyediakan makanan lain,
perlu dicuci dan dibersihkan terlebih dahulu.
3. Perlu dijauhkan dengan perkakas yang berminyak.
(minyak dan garam akan merosakkan tapai)
Sebelum itu tangan si pembuat juga perlu dicuci bersih.
4. Jangan cuba membuka tapai yang belum sampai waktu minimum kematangannya.
Mengakibatkan yang lain akan terbantut dan tidak manis.
1. Semua peralatan pada setiap peringkat proses perlu bersih untuk memastikan hasil yang baik.
2. Perkakas tidak boleh digunakan secara bercampur dengan makanan lain.
Sekiranya telah digunakan untuk menyediakan makanan lain,
perlu dicuci dan dibersihkan terlebih dahulu.
3. Perlu dijauhkan dengan perkakas yang berminyak.
(minyak dan garam akan merosakkan tapai)
Sebelum itu tangan si pembuat juga perlu dicuci bersih.
4. Jangan cuba membuka tapai yang belum sampai waktu minimum kematangannya.
Mengakibatkan yang lain akan terbantut dan tidak manis.
tapai enak dimakan dgn berbagai cara
puding tapai Rasulullah saw pernah bersabda dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim yang bermaksud “tidak ada sial majal (dalam Islam)”. |
Assalamualaikum kak, wahh rumitnya nak buat tapai. hehee ~~~
ReplyDeleteahakkk.... kita ni org Melayu bany k pantang larang.... bukanle tak percaya langsung... tapi tiap pantang larang tu berdasarkan pengalaman oghang dulu2.... dan kadang2 tu pantang larang tu sebenonye hiperbola ato simbolik kepada maksud sebeno perbuatan tu.... macam .... kalo duduk ateh bantal...nanti tumbuh bisul.... yang sebenonye.... udah bantal tu letaknye dikepala kita... tak elok kalo kita duduk atas dia.... haaa...camtu le flashback saya....
ReplyDeletepernah dengar juga kak, kalau orang nak buat tapai ni, jangan masa datang bulan, nanti tapai tu jadi kemerah2 an...
ReplyDeletetambah lagi satu petua..masa bungkus tapai,kena sentiasa senyum barulah tapai akan manis rasanya..
ReplyDeletenenek sy pun banyak petua masa buat tapai, kami dilarang tanya 'bila tapai nak masak' hihi
ReplyDeletesuka makan tapai tapi x pernah buat :)...bab2 pantang larang tu ...ada gak dengar..
ReplyDeleteteringat masa pregnant...teringin sangat makan tapai dengan ais krim...sedap nyaaaa....
1st time dengar puding tapai...
petua orang dulu-dulu memang banyak.. part buat tapai ni sampai sekarang saya belum belajar nak membuatnya walaupun dah ada yang offer nak ajar.. hehehe..
ReplyDeleteSedapnya tapai...nyum..nyum..
ReplyDeletelamaaaa nya tak makan tapai, tgh musim panas ni dapat makan tapai yg sejuk pergghhh! sedappp nya ;)
ReplyDeletetapaii...saya makan bersama nyok ...tp ayah sy makan tapai dengan susu...
ReplyDeleteni plak makan tapai ngan ais krim..beru tau....
pastikan pulut masak sekata & tiada jelatah biarpn sikit cuma..
ReplyDeleteIngat lagi dulu2, kalau mak buat tapai biasanya tengah2 malam atau waktu subuh...elak dari bising dan ramai yg kacau, katanye...
ReplyDeleteMewah dengan tapai ... kira dah expert buat tapai la ni..
ReplyDeletemama dengan abah mmg penggemar tapai,tapi mai tak lalu, tak boleh terima rasanya, tp tgk gmbr yg makan dgn eskrem tu mcm sedap pulak.eheh
ReplyDeletedulu suka makan tapai ..le ni dah kurang ,makan...
ReplyDeletemenabung kat sini
wahh. 1st time sy tgk puding tapai. hehe. tak pernah try lgi. arwah nenek dlu pandai buat tapai, tapi sayang anak2 n cucu2 tak sempat belajar.
ReplyDeletesalam k.kamsiah..
ReplyDeletehehe..pernah baca psl pantang larang tu.. :p
pandai akak buat tapai..hubby cma penggemar tapai.. cma..? erkk suka kepci lagi.. hihi.. :p
Yelah kam..ummi biasa juga dengar pasal pantang larang tu.
ReplyDeleteTengok aiskrim dan puding tu, aiseh, terliur habis ni!!!terbayang-bayang kesedapannya.
Wah...puding tapai..? tak pernah rasa lagi
ReplyDeletesalam kak..memang banyak pantang larangnya kan..arwah nenek dulu selalu buat tapai..antara pantang yang sya tau ialah jangan buang angin masa buat tapai ni takut tak jadi..
ReplyDeleteWah...puding tapai.. tak pernah rasa lagi ni...
ReplyDeleteSaya suka juga tapai tapi tak pandai buat. (banyak betul hal masak memasak yg saya tak tahu, yang tahu ciput je)
ReplyDeletekita Melayu ni kadang2 banyak sangat pantang larangnya, setuju dengan ulasan akak, apa yang penting kena la bersih dan ambik paaki mana yang sesuai la kan.
ReplyDeleteand tapai eskrim tu memikat hatiku ini la kak.
Sedapnya sis...terliur plak kite kt sini....sejuk je rasa hehe
ReplyDeletepasal tak blh buat tapai masa period tu saya ada dgr . ada juga kata minum air tapai boleh jarakkan anak ...
ReplyDeletedulu masa arwah mak buat tapai,
ReplyDeleteada juga dia kata psl pantang larang tu ...
cuma tk ambik ilmu mcm mana nak buat tapai tu
Mmg boleh rosak akidah klu percaya pantang larang ni.pantang larang dr akk kompem ok..:)
ReplyDeleteIsteri saya pernah buat tapai tapi tawar aje, pada hal dalam rumah kami bukan ada pesakit kencing manis pun huhuhuhu...
ReplyDeleteDelicious!
ReplyDeleteFeliz semana!
Saludos,
Ale
Costa Rica
sedapnye tapai kak...dh lama falsya xmakan..
ReplyDeletesy penah dgr jg pantang larang ni...tp yg sy percaya, kena peram dlm bekas yg bukan besi atau aluminium
ReplyDeleteas salam kak..
ReplyDeletesenyum baca pantang larang yg akak kongsikan kat atas tu semua..pantang larang yang pertama tu saya pon penah dengar jugak ' orang yang tengah period dikata tidak boleh membuat tapi'
selalunyer akak saya buat tapai mengunakan bekas yg terbuat dari besi atau aluminium tapi sttil menjadi tapi dier..
dan katanyer bergantung pada ragi jugak untuk mendapat kualiti tapi yg manis :)
saya suka tapai..best..pernah jugak dengar pantang larang tu..tp xpernah buat..sooo...x tahulah betul ke idok..huhuu
ReplyDeletekarut marut nmpaknya semua tu..yg tak karut, tapai memang sedap dimakan sejuk2..pehh
ReplyDeleteUikkkk sedap ke puding tapai...x pernah rase lg hehe
ReplyDeleteWah..pelbagai cara makan tapai nampaknya ni.. ada puding dan ais krim tapai ya.. mesti sedap puding tapai tu..
ReplyDeleteBetul tuh kak..sy sejak ade ragi nie dah 3 kali buat dah..alhamdulillah menjadi...yg penting ragi tuh mua elok..
ReplyDeletesedap la pulak nampak tapai tu...yummy3
ReplyDeletexperlu t'lalu taksub.
ReplyDeletenak dapat ragi yang berkualaiti tu yang susah kamsiah..dulu ada kawan jual..kakak dia buat..lepas anak kakak dia meninggal..diikuti suami kakak dia..kak dia tak buat dah ragi
ReplyDelete