09 December 2013

Tips Jika Handphone Masuk Air

Pernah mengalami hp terjatuh kedalam air?
atau lebih sadis lagi
hp terjatuh kedalam lubang tandas?
kalau lubang tandas tu jenis lurus ja..
alamatnya bye2 ja la kat hp tu
kalau yg berbentuk S tu
pejam mata dan amik..

ni kes terbaru kat rumah saya
hp ni baru seminggu dibeli utk  Eleena
budak2..ada aplikasi wi-fi,whatsapp,wechat cukup la

tau2 dia bgtau hp nya terjatuh kedalam lubang tandas
haa...kes bawak hp masuk ke tandas la tu
katanya hp dok dlm poket seluar


Perkara yg perlu dilakukan
jika hp anda berada dlm situasi diatas

Jangan hidupkan handphone. 
Matikan handphone anda, 
kalau handphone tersebut masih lagi hidup selepas terkena air. 
Tujuannya adalah bagi mengelakkan daripada berlakunya short circuit. 
Sila tanggalkan bateri handphone anda dengan segera selepas terkena air. 

Keringkan. 
Tanggalkan sarung handphone dan keluarkan kad SIM, 
memori serta bateri. 
Lapkan dengan tisu ataupun kain.

 Gunakan vakum.
 Jika anda ada vakum USB, 
gunakan vakum tersebut untuk menyedut sisa air dalam handphone anda.

 Masukkan di dalam beras. 
Ambil tupperware, isikan dengan beras.
Tanamkan handphone tersebut dalam beras tadi.
 Tutup tupperware dengan rapat. Biarkan selama beberapa hari.

Perkara yg jangan dilakukan sama sekali

Jangan goncang handphone.

 Selepas terkena air,
 jangan goncangkan handphone tersebut
 dengan tujuan untuk menyingkirkan air didalamnya. 
Perkara ini sebenarnya akan meningkatkan lagi risiko kerosakkan.
 Apabila digoncangkan, air itu akan pula terkena bahagian lain handphone tersebut.

 Jangan keringkan dengan microwave.

 Jangan sesekali melakukan perkara ini. 
Tindakan ini sebenarnya boleh menyebabkan berlakunya letupan. 

Jangan menggunakan hair dryer.
 Perkara sebegini boleh merosakkan bahagian skrin handphone anda.

 Jangan letakkan pada alat pengering.
 Risikonya adalah sama seperti menggunakan hair dryer.
 Udara panas yang berterusan boleh merosakkan pada bahagian skrin handphone anda.

58 comments:

  1. Alahai baru 5 hari pakai..sayang tu.. tapi legalah akak tahu petua ni.. lega bila telefon eleena tu kembali baik ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah..belum dibawa utk repair lagi..belum dgr apa tokey cina hp cakap lagi...

      Delete
  2. X tau plk sy info ni...thx sharing kak...:-)

    ReplyDelete
  3. banyak tips.. terima kasih atas perkongsian... insyaallah akan jadi rujukan .. kalau tak panik;)

    ReplyDelete
  4. Terima kasih kak berkongsi tip yg sgt2 bagus...sy pernah alami keadaan itu bila hp yg baru dibeli 3 hr tiba2 trjatuh dlm air coffie-mix yg sdg saya minum..akibat panik saya terus on off hp tu berkali2...akhirnya mmg kena buang jelah...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru 3 hari pakai...mesti terkilan sgt2,kan..lbh2 lagi jika harganya ribu riban..

      Delete
  5. nice tips... mmg kna hati2 dgn hp canggih skrg, jathu sikit pun dh rosak.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. touch screen mmg sensitif..tak macam hp dulu2..buat baling kedinding pun ok lagi..

      Delete
  6. tq utk perkongsian
    penah sekali jatuh hp dlm toilet
    masa tu kat midvalley
    mmg sy x ambik ler..geli.huhu
    kalau rumah sdiri ok lah lagi
    sbb tahu ahli keluarga kita je'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Byk duit okla kata geli.pejam mata ja fon baru.huhu

      Delete
  7. fon saya pernah basah sebab saya balik kerja dalam hujan... lepas tu terus hidupkan henpon, penyudahnya sampai ke harini dah tak menyala. tukar bateri pun dah tak mau hidup :(

    ReplyDelete
  8. Pernah..dua-dua situasi tu pernah ummi alami Kam, hehe. Masa mengajar dulu, musim hujan..air dah bertakung kat pintu masuk sekolah, entah macamana telefon terlepas, tenggelam dalam air, cepat2 ambik, nasib baik masa tu pembantu makmal tau apa nak buat, sama macam step Kam kongsi ni, bila tengahari semua dah kering dan dapat guna semula.
    Baru ni pergi masjid,hp dalam poket jubah, pergi tandas, masa bangun hp jatuh, nasib baik tersekat kat lubang sbb hp agak besar, jadi takdelah kena air dalam lubang tandas tu, hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik tak panik,kan...ramai antara mangsa kejadian terus on hp..nak check ok ke tak..last2 ko terus jadinya

      Delete
  9. Assalamualaikum Kamsiah

    macamna... boleh pakai balik ke hp tu

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. atuk..mcm takde harapan ja...mcm nak kena baling je...

      Delete
  10. Mesti ramai mangsa banjir memerlukan panduan berguna ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...hp barang pertama yg dicapai jika diarah berpindah..

      Delete
  11. Oh bagusnya info nie..henpon mulo keno tohok ko aidan dale air milo..dok jemur2..pastuh separuh idup gitu jah..lamo2..kong terus.kalulah tahu awal tips nie..

    ReplyDelete
  12. Wah bagusnya tips nie...dulu pernah buat keringkan pakai hair dryer..uhuhu sudahnya xblh pakai pun..

    ReplyDelete
  13. Terima kak bagi tips berguna ni. HP canggih sekarang ni memang sangat sensitif. Betul kata akak, kalau jenis yang lama dulu tu, tahan lasak. Saya pernah guna hp model lama masa belajar dulu pemberian abg, 2-3 kali jatuh bertabur, bila pasang semula hidup juga. Sampai sekarang masih ada tapi cuma buat jam untuk bangun pagi..

    ReplyDelete
  14. beras? tak tau pulak, ini sesuatu yang baru. boleh cuba kalau berlaku. terima kasih atas perkongsian.

    tapi saya akan pastikan beras tu bukan untuk dimasak kemudiannya sebab... hehehehee!

    ReplyDelete
  15. info yang sama boleh digunapakai utk magsa banjir..termasuk kereta..cuma takleh tanam keta dlm berasla..(^_^)

    ReplyDelete
  16. hp saya pernah masuk tandas 2 x . tapi sbb hp lama , tak de masalah . cuma perlu buka semua yg perlu , kesat air hingga kering , done .

    ReplyDelete
  17. Eehhh igtkan hair drier bleh guna...tpi pkai mode sjuk...

    ReplyDelete
  18. salam akak..

    this gud info..!
    petua yg sama ni bole juga di gunakan untuk jam yg termasuk air ( not waterproof ) just rendam kat dlm beras macam yg akak suggest :)
    tq kak sharing this info...

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum akak...

    terima kasih atas tips yang dikongsi. Moga berguna untuk saya di waktu begitu.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum akak..
    Terima kasih atas tips yang dikongsi. Moga berguna untuk waktu begitu.

    ReplyDelete
  21. Salam kak kam.. good info.. terima kasih atas perkongsian :)

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum akak...

    terima kasih atas tips yang dikongsi. Moga berguna untuk saya di waktu begitu.

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum akak...

    terima kasih atas tips yang dikongsi. Moga berguna untuk saya di waktu begitu.

    ReplyDelete
  24. kalau tandas rumah sendiri ok lagi kak....
    kalau public toilet,,,wakakakakaa......bye bye la...

    apa apa pun, TQ for the useful tips

    ReplyDelete
  25. Saya pernah basuh seluar dgn henfon sekali di dalamnya. Bila dikeluarkan dari mesin basuh.....lingkup tak boleh repair lagi..!!

    ReplyDelete
  26. Terima kasih. BIla hp kena air, panik,takt au nak buat apa.

    ReplyDelete
  27. alamak hp jatuh dalam tandas,
    saya rasa cam geli nak ambik,
    kalau tandas kat hiway, guaner ye kak..
    terima kasih utk tips ni kak :)

    ReplyDelete
  28. hp IM ntah berapa kali jatuh atau termasuk air tapi still ok. maklumlah, talipon murah yang cuma guna untuk call dan sms saja...

    ReplyDelete
  29. saya slalu masukkan jam yg masuk air dlm beras , sekejap dh kering.

    ReplyDelete
  30. TQ Kamsiah info sangat2 bergunaa untuk rujukan masa hadapan

    ReplyDelete
  31. Kakak tak ada pengalaman tapi staff hubby kakak pernah tolong ambilkan hp customer pejabat dia jatuh dan dapat diselamatkan...betul kena keringkan cara biasa. Tip di atas baik sebagai panduan..

    ReplyDelete
  32. as salam kak,
    terima kasih sangat2, akak faham apa yang saya rasa,
    saya terharu kak

    ReplyDelete
  33. wahh nice tips ni dear... dulu penah ada pengalaman mcm ni.. mmg pejam mata pastu amek.. haha.. nk buat camne kan.. pasrah jer la.. dah syg...

    ReplyDelete
  34. huhuhu tragis.. phone saya pun pernah jatuh dalam lubang toilet... nasib baik yg jenis S tu.... tutup mata then seluk amik... huhuhuhuhu lps kejadian tu tak bawa dah phone masuk ke toilet...

    ReplyDelete
  35. terima kasih kak atas perkongsian tu.. tapi biasanya kalau dah kena confirm panik lepas tu.. huhuhu..

    ReplyDelete
  36. Teringat hp Nokia 3310..sungguh tahan lasak.. Tq Kak sebab bagi tips..

    ReplyDelete
  37. nak bagi tips hardcore :
    1. Kalo masuk dalam air laut/mesin basuh/kopi/ kari/ tandas atau ape2 air yg ade kandungan bende asing kalo boleh kene bilas dulu...caranya Kena bukak semua skru bukak board dalam leraikan boleh cari kat youtube cara nak disassamble. Lepastu amek berus gigi campur sikit sabun basuh pinggan gosok kan litar tu pelahan lahan, bilas air banyak2. K

    2. Rendam dalam air sterile/distilled untuk buang sisa garam, or mineral.

    3. Rendam/gosok 2 jam dalam isopropyl alcohol 99. Beli dekat website lelong. Untuk buang air dan bersihkan lagi.

    4. Guna beras @ silica gel untuk serap lembap

    5. Tukar battery

    6. Semua kaedah diatas kalo dibuat on the spot sebelum litar terbentuk karat @ corrosion, kalo dah lama pon boleh try jugak just kene make sure semua karat hilang

    6. Doa tawakkal

    ReplyDelete
  38. Bagi tadi sebelum hendak pergi sarapan pagi,henset saya terjatuh dalam air,selepas itu hefon saya masih hidup saya rasa x dk apa² akan berlaku,saya sambung bermain game....selepas sarapan saya balik,dn saya terus charge,kemudian setelah penuh di charge saya cuba hendak buka password henfon saya tiba² tidak blh touch,saya mula panik,saya terus buang bateri,sim n memory.....dan di rendam dlm beras.... sbb apa tidak blh touch

    ReplyDelete
  39. Tqq share info. mintak izin share =D nanti saye kreditkan ke blog akak :D btw saye dah pollow sini. hihiks ;)

    ReplyDelete
  40. salam sy amirul dri dungun handfon lenovo sy ad jatuh dlm air lenovo a2010 sbb nset lenovo sy xboleh bukak terus sbb masuk dlm lubang tandas mcm mn erk sbb dua hari dah x hidup sy xboleh main wsp wechat semua sy sedih sgt hp lenovo sy rosak xbole main wsp wechat sedih rasa mcm nak ngis sebok xboleh main wsp

    ReplyDelete
  41. kalau air biase boleh la..
    klau air laut..say gud bye jela..
    hehe

    ReplyDelete
  42. kalau betulkan mahal ke ? saya pula hempon terendam dalam peluh. masa naik bukit, sedap masuk hempon dalam poket. turun2 bukit basah dah hempon dengan peluh. sedih je

    ReplyDelete
  43. Xjdilh akak. Dh 4 hri ltk dlm beras. Bila msukkn bateri die jdi on sndiri n ulang2 bende same. Mcm mane ye?

    ReplyDelete
  44. Sya pun slpas jatuh longkang, akibat panik sya turn on,off henset tu. Smpai skarang x onon. Klau hnyr kedai mahal x?

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.