30 December 2013

Pantai Batu Burok Dan Pasar Payang

Batu Burok Beach Resort
dapat bilik mengadap pantai...best...
saya akui pantai2 kat terenganu tersangat cantik
dgn pasirnya putih dan halus serta bersih
angin yg kuat
dan ombak yg tinggi
takde pengunjung yg berani mandi

pemandangan dari bilik penginapan

Apa yg istimewa di Pantai Batu Burok?
sapa yg nak merasa naik kereta kuda..silakan
saya tak pasti pulak berapa bayarannya
kuda tu berpusing2 kat area tu jugak..tak jauh pun..




Waktu pagi..saya sangat berhajat
utk merakam gambar sunrise
tp hampa sbb sampai ke jam 12..baru matahari muncul


Pasar Payang

lebih kurang sama dgn Pasar Siti Khadijah di Kota Bharu
barangan tembaga yg cantik..secantik harganya...

kalau dapat kat saya baju2 berbatu bata mcm ni
habis tercabut sbb dicampak kedalam mesin basuh
telur penyu..
tak beli sbb tak makan..


pertama kali tgk dodol dibungkus dalam daun mcm ni
dan yg best..diperkaranagn Pasar Payang dijual durian crepe


bangunan yg cantik di berdepan dgn Pasar Payang
jenguk2 kut2 pokok kurma tu ada buah tp takde...

67 comments:

  1. rsnya blom sampai lg pasar payang nie...nampak meriah jugak kan ade bermcm2 menda kat situ..

    ReplyDelete
  2. Olala..! bestnya jalan2 Ganu kita, ummi tak sempat buat rondaan balik baru2 ni Kam.

    Gambar cantik-cantik..jeles!!

    ReplyDelete
  3. Dah lama saya tak gi Teganu kite....

    ReplyDelete
    Replies
    1. negeri cantik,budaya menarik,orgnya pun baik2 hehe

      Delete
  4. Replies
    1. yuppp...bercuti kat mana2 pun best...relaks ja..

      Delete
  5. Salam kak kam.. alahai.. lamaaa dh tak ke KT.. tiap2 kali blk kampung, sure jadual full, xde masa nk nk jalan2.

    ReplyDelete
  6. Kalau wife saya tengok kain tu...mau juling, rabak poket...hehehe
    Seronoknya melancong ke Pantai Timur...

    ReplyDelete
  7. Dah lama akak tak menjejaki Trengganu... hampir 17 tahun lamanya Kamsiah... nanti buat cuti-cuti Trengganu pulak lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama tu...kalau pergi,mesti banyak perubahan yg dapat dilihat..

      Delete
  8. Puan, lain kali kalau jejak kaki ke Terengganu, boleh cuba kuih-kuih tradisional di Terengganu. Banyak yang menarik sampai semua kita nak cuba. Saya tak pasti kat Pasar Payang ada ke tidak, tapi kalau puan ke Ging Badak, memang juling mata tengok kuih yang pelbagai :)

    Jemput la ke blog saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak sempat menjelajah setiap pelusuk terenganu...cuma 2 hari ja kat sana

      Delete
  9. Makan kopok leko tak Kam? Jangan sampai terlupa cari kopok leko sebab kopok leko terengganu mmg mabeles!

    ReplyDelete
  10. Seronok berjalan2 ke Terengganu.. :D jangan kata Batu Buruk Resort ... terengganu pun pernah datang sekali jer.. Meriah juga di sana dgn makanan tu.. telur penyu tu halal ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. telur penyu mmg halal...cuma selera akak ja tak leh terima

      Delete
  11. dah lamer sangat xkesana...rndu plak nk berjalan kt pantai bt brok...ronda ronda pasar payang...

    psss...keuntungan?hehehe..sj jer buat sales utk kwn kwn blogger...sama-sama berkongsi...tpi limited stok aje tu...

    ReplyDelete
  12. Cantik gambar-gambar yang diletakkan di sini.

    Masa saya balik kampong dulu saya dapati di Pantai Baru Buruk ni dah ada kereta kuda. Pantai2 di terengganu kebanyakannya tidak dibenarkan mandi manda. Bahaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bkn musim tengkujuh,omabknya tetap kuat ke?

      Delete
  13. Batu Burok...alahai...mengingatkan IM pada si'dia'...

    ReplyDelete
  14. saya suka dodol dalam daun palas tu.. nyum nyum :)
    Saya pun kurang gemar dgn batik.. leceh nak uruskan….

    ReplyDelete
  15. Trip yang best nampaknya ni kak.. lepas pergi masjid kristal pergi jalan2 ke batu buruk pulak.. suka ni.. kena saya buat plan nanti ni.. mmg dah lama sangat tak ke terengganu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bermalam semalaman ja..tak habis utk menjelajah setiap pelusok terenagnu

      Delete
  16. wak pon dh lamer X gi kuala terengganu jugakk., uhUUuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak tempat boleh landing dan menembak wak..:)

      Delete
  17. bezakan dengan pantai area kedah..banyak berlumpur (kecuali Langkawi)

    tentang buah kurma tu, kuasa Allah kan. banyak pokok kurma di tanam di Malaysia tapi tak berbuah. kalau ada pun sekali, lepas tu tak berbuah lagi. kalau kurma boleh berbuah di Malaysia, alamat kita tak import lagilah kurma dari timur tengah ..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...setuju sgt..pantai2 di kedah,penang tak bersih airnya..pasirnya tak memutih...kotor..

      Delete
  18. Lama x pegi ganu. Mmg best sgt kat pasar payang tu.

    ReplyDelete
  19. saya berhajat nak buat kembara pantai timur lepas ni..hehe

    ReplyDelete
  20. Brrthun thun x gi psar payang..byk yg brubh..haruss trjah nnt

    ReplyDelete
  21. lama nyer tak jln2 kt sana... tak supink kt psr payang... dulu masa honeymoon dana pun penah duk kt hotel area2 pantai baru burok tuh.... seronok kalu jln2 tp pantai time ptg2 ngn angin yg bertiup

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Dana..makin senja..makin kuat tiupan anginnya..

      Delete
  22. salam k.kamsiah..

    cantiknya..cantiknya..dah lama tak pegi pantai..dgn musim yg tak menentu ni..tak terpaksa cancel percutian kami sekeluarga.. huhu..

    cantik! dpt dtg jenjalan pasar tu mesti best cuci2 mata :)

    ReplyDelete
  23. Salam Kak..Dalam banyak-banyak paparan tu terberkenan plak ngan Kereta Kuda ala-ala Cinderella tu....

    ReplyDelete
  24. sy blom pernah spai ganu...sayangnya ombak kuat..klau tk best dh mandi manda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak2 cuma bermain di gigi air ja...melepas gian mandi pantai..

      Delete
  25. baru sekali smpai ke Ganu wpun berjiran dgn negeri kelahiran saya Klate
    sy akui..pasir pantainya mmg halus ;)

    ReplyDelete
  26. Cantik pemandangannya...macam terdengar2 deruan ombaknya...

    ReplyDelete
  27. Betul kak...pantai kat pesisir negeri ganu mmg cantik...sampai ke dungun..paka..kemamang tu...cantik pantainya...kalo dlm gambar...mmg cantek sgt. Tapi tu laa...tak leh nak mandi...bahaya nak mandi...kalo ada tempat mandi pun...tak berapa best. Kalo nak mandi laut kat ganu...kena gi pulau2 yg terkenal tu, kan...baru puas hati.

    Telur penyu tu...sy penah rasa...tapi dh tak nak dh laa sbb mmg terasa mcm makan sekor anak penyu...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya ALLAH nak menjejaki pulau2 kat sana pulak

      Delete
  28. Bestnya dapat pergi Batu Burok tu..pantainya mmng cantik...

    ReplyDelete
  29. Waalaikummussalam :)
    Wahh,cantiknya dkt Terengganu ni. Tk pernah lagi pi terengganu.
    Kalau dapat pi sana, sure borong sakan habiss. Hehe :)

    ReplyDelete
  30. pernah juga beberapa kali ke Terengganu, tapi tak berjalan sangat, kerana pergi kerja..Hmm, suatu hari kena jalan-jalan bawa anak kut...

    ReplyDelete
  31. Kauniita kuvia :) Terveisiä suomesta.

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.