07 September 2013

Jus Markisa

Memetik buah sulung markisa
cuma 4 biji diambil

kemudian belah
ambil bahagian isinya yg kaler oren tu
blend dan tapis
campurkan sedikit gula utk mengurangkan rasa masamnya

sekali pandang mcm fresh oren,kan







Kandungan Markisa 
 Banyak sekali manfaat buah markisa bagi kesihatan.
 Ini berkaitan dengan kandungan nutrisinya 
dan manfaat buah markisa yang berkhasiat 
seperti kandungan fitokimia yang mampu membunuh sel kanser.

 Berikut beberapa khasiat markisa bagi tubuh: 
 1. Menangkis kanser
 2. Mengatasi insomnia 
 3. Mengatasi batuk 
 4. Anti alergi 
 5. Menenangkan anak hiperaktif 
 6. Melancarkan ASI 
 7. Menjaga kecantikan wajah 
 8. Menurunkan kolesterol
9. Memperlebar saluran pembuluh darah yang mengalami penyempitan
 10. Melancarkan peredaran darah 
 11. Anti keradangan 
 12. Penurun panas (anti Piretik) 
 13. Mencegah hipertensi 
 14. Penghilang nyeri (analgesik) 
 15. Antiseptik 
 16. Penghilang kerut pada wajah

32 comments:

  1. IM selalu dengar nama Taman Markisa sahaja. tak pernah tengok mahupun merasai air perahan markisa.

    ReplyDelete
  2. lama dah tak kelih buoh ni..memang macam fresh orange..masam2 manis hilang dahaga :)

    ReplyDelete
  3. Assalam kamsiah.banyak kebaikan buah ni ye..tak cari pulak info nya.terima kasih kongsikan disini

    ReplyDelete
  4. Good info. Thanks! Baru ari ni tahu. Masa budak2 dulu kat kampong sy banyak buah ni. Kalo tau dh mkn banyak2. Hehehe

    ReplyDelete
  5. salam k.kamsiah..

    akhirnya merasa juga hasil tanaman sendiri..
    cma tgk sejug air buah ni pun rasa rasa kecuq lioq.. mesti masammmmm

    ReplyDelete
  6. Sedapnya jus markisa tu Kamsiah... akak dah rasa buahnya beli di Tesco... Memang rasa masam sikit, sesuai di buat jus tu ;)

    ReplyDelete
  7. Rajinnye wat jus sendiri... Hehe. Saya selalu beli jus markisa kat cosway jer... :D

    ReplyDelete
  8. Kamsiah blend dengan biji2 dia sekali ya...

    ReplyDelete
  9. sedap tu..tapi tak pernah sekali pun mencuba...payah benor nak cari buah ni

    ReplyDelete
  10. Teringin la plak tgk buah tu....nie la kli pertama rietta tgk buahnya...xpernah lg rietta tgk sebelum nie....

    ReplyDelete
  11. Tak pernah try,tak tahu mcm mana rasanya.

    ReplyDelete
  12. Olala..!!!, sejuk tekak tengok air markissa tu Kam, fresh dari pokok, tentu sangat berkhasiat!

    ReplyDelete
  13. Pernah buat...tapi xtahan dengan kemasamannya. Tapi tidak dinafikan akan khasiatnya. Betullah...kalau ianya ubat, mana ada yg sedap.

    ReplyDelete
  14. Pernah makan sekali, itupun kawan bagi....

    ReplyDelete
  15. Banyaknya khasiat..

    Tumpang follow blog..

    ReplyDelete
  16. wah boleh buat jus... rumah zaza ada tp xpernah makan..ha, boleh cuba la nanti =)

    ReplyDelete
  17. Banyak sungguh khasiatnya.. saya memang suka buah ni...sedap....

    ReplyDelete
  18. seronok menanam buah kalau menjadi macam ni... dapat hasilnya, rasa puas sekali...

    ReplyDelete
  19. buahnya sangat sedap.. cuma belum cuba buat air lagi..

    ReplyDelete
  20. Nampak sedap Jus tu...teringin saya nak tengok pokok buah markisa ni..

    ReplyDelete
  21. Kdg2 minum juga markisa yg dipasarkan oleh sebuah syarikat. Saya suka rasanya, kandungan gula tak begitu tinggi spt Sunquick, tapi ia sukar ditemui di supermarket...

    ReplyDelete
  22. sedapnyer kak... terasa2 kt tekak ni msm manis....dulu adik dana pun penah tnm masa kt kg...sekali berbuah mmg lebat betul kalu beli kt luar mahai kan kak

    ReplyDelete
  23. salam,
    ai saya ida
    newbies blogger
    saya baru follow blog ni
    jemput ye follow blog saya
    umielman.blogspot.com

    p/s:sya pernah rasa buah markisa ni
    makan g2 je
    rasa masam

    ReplyDelete
  24. pernah makan sekali kawan buat jus..masam2 manis tapi mmg sedap..tak sangka byk khasiatnya..thanks for sharing the info!(^_^)

    ReplyDelete
  25. Kalau kakak makan raw gitu aje tapi kena curah sikit asam boi atas dia pun sedap..

    Alahai kecur tengok yg dah kena belah tu:)

    ReplyDelete
  26. nmber 1, 7 n 16.saya paling suka..lpas ni kena mkn bnyk mrkisa..he he

    ReplyDelete
  27. sy takde ler pokok dia, kak...tp selalu laa beli kat bukit tinggi bentong tu 4 paket RM10 kalo sy balik ikut lebuhraya kl-karak.
    Tak penah lagi wat jus...selalu terus makan cenggitu jer guna sudu..alahai..citer ni pun dh kecur air liur, hehe.
    Kalo buat jus...ada terasa tak bijik2 dia??

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.