Rebung...satu nostalgia....
dizaman kanak2 dulu,saya amat suka
mak masak rebung yg fresh
nak masak,pergi amik rebung kat perdu buluh
mak masak simple ja,masak lemak putih
tp cukup membangkitkan selera
rebung tersebut dicincang dulu
dicelur,kemudian baru dimasak
kdg2 dicampur dgn pucuk asin2
satu hari mak dan ayah takde kat rumah
dan saya teringin nak buat masak lemak rebung
siap dgn parang dan cangkul sekali
tp alangkah terkejut 'beruk' saya
hingga lari lintang pukang
cangkul dan parang tercampak kemana
kerana berhampiran perdu buluh tersebut
ada seekor beruk(jiran punya) ditambat
beruk tu gunanya utk memanjat kelapa
sekali beruk tu menyerigai
mau tak cukup tanah saya lari
hari ni..
nak makan rebung
bila2 masa ja boleh dibeli
yg fresh,yg dijeruk
atau yg dah dimasak
rebung ni dah lama tersimpan dlm peti ais
anak2 saya merunggut
rebung tu busuk katanya..
dizaman kanak2 dulu,saya amat suka
mak masak rebung yg fresh
nak masak,pergi amik rebung kat perdu buluh
mak masak simple ja,masak lemak putih
tp cukup membangkitkan selera
rebung tersebut dicincang dulu
dicelur,kemudian baru dimasak
kdg2 dicampur dgn pucuk asin2
satu hari mak dan ayah takde kat rumah
dan saya teringin nak buat masak lemak rebung
siap dgn parang dan cangkul sekali
tp alangkah terkejut 'beruk' saya
hingga lari lintang pukang
cangkul dan parang tercampak kemana
kerana berhampiran perdu buluh tersebut
ada seekor beruk(jiran punya) ditambat
beruk tu gunanya utk memanjat kelapa
sekali beruk tu menyerigai
mau tak cukup tanah saya lari
hari ni..
nak makan rebung
bila2 masa ja boleh dibeli
yg fresh,yg dijeruk
atau yg dah dimasak
rebung ni dah lama tersimpan dlm peti ais
anak2 saya merunggut
rebung tu busuk katanya..
Alhamdullilah... dpt masuk blog akak . Risau pada mulanya .. hehe
ReplyDeleteWahhh,
cantiknya warna rebung tuh .
menyelerakan .
Saya pandai makan jek
tak pandai masak ..
sama la kat umah mil saya, nak teringin nak makan rebung, g ja amik kat blakang umah. tp saya lebih suka rebung yg dah direbus, cicah ngan sambal belacan...bertambah nasik dibuatnya
ReplyDeletehai linda...kalau cik abg minta masakkan rebung...selak ja resepi kat internet
ReplyDeletemamasyaza..saya tak pernah lg mkn rebung bersama sambal belacan..nak kena cuba nnt
ReplyDeleteK Kamsiah: sedapnyer rebung tu.....sker sgt kak! sedap mkn dgn ikan goreng dan nasi panas2 nih!
ReplyDeletesalam kamsiah..terliur akak la..akak paling suka rebung di perlis tu..masak kari..alamak..tak boleh tahan..sedapnya..rebung fresh nya tak berbau macam yang ada di n9 ni..
ReplyDeleteRebung ni memang kegemaran teman...tak kira goreng atau pun buat gulai ataupun buat ulam...semua kira ngam...hee
ReplyDeleteazzey...makan lauk apa pun,nasi mau panas2...
ReplyDeletekak erna...yg berbau tu yg telah dijeruk..kaler kuning..yg fresh...dijual seketul2 kat pasar tani/pasar malam atau amik kat belakang rumah hehe
ReplyDeletelana bulu...kalau kat kelantan,dibuat acar...sedap...
ReplyDelete