06 September 2017

Kuih Kelamai


Pertama kali saya mendengar namanya
Pertama kali saya merasanya

Dihidangkan semasa kunjugan ke Tapah tempohari
kata bakal besan saya
ianya kuih tradisi org Perak
ala2 dodol tp diperbuat dari tepung pulut, gula merah, 
kerisik kelapa, tahi minyak serta tepung gandum 
diperap selama tiga hari dan tiga malam
dan boleh bertahan selama 4 bulan tanpa menyimpannya dalam peti sejuk

7 comments:

  1. MESTI SEDAP RASANYA KUIH TRADISI NI KAK PUN XPRNAH TAU N RASA

    ReplyDelete
  2. Sy pun baru tahu..
    Bila la boleh merfasa kuih kemalai ni

    ReplyDelete
  3. mcmne rasanya ye kak? bukan main banyak campurannya

    ReplyDelete
  4. rietta pown xpernah tahu kuih ni akk, apatah lg merasa...

    ReplyDelete
  5. tak pernah dengar, dulu belajar di utp pun takde peluang rasa

    ReplyDelete
  6. Baru tahu pasal kuih ni.

    Rupa dodol bentuk macam lemang


    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.