27 February 2020

Gulai Remunggai Dan Air Asam


gGulai buah remunggai ni
dimasak oleh en suami
dari membelinya,mengupasnya sampai masak
dia yg buat semuanya
tapi...kejap2 tanya
bawang nak letak berapa biji
nak blend ke nak hiri
rempah kari banyak mana nak letak.

buah remunggai ni sedap
dicampur dgn daging,tulang,ayam,udang,ikan bilis

tp saya siap berangin satu badan bila memakannya
sedangkan suami ok ja

dah siap buat gulai remunggai
turn si anak dara pulak
bertingkah di dapur

saya cuma minta dia buat iakn rebus air asam ja
tengoklah tomato tu dipotong besar2

cukuplah 2 menu ni ja
tambah telur masin dan ikan goreng

5 comments:

  1. macamne rasa buah remunggai tu ye kak? dana biasa nampak tapi tak pernah beli... mula-mula tengok dana ingat bendi tapi nape panjang sangat hehehe...

    ReplyDelete
  2. sedapnya..dah lama x makan gulai ramunggai..mak suka masak lemak kuning..

    ReplyDelete
  3. remunggai tu sedap eh kak.. sha tak pernah makan.. selalu tengok orang masak je.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Pernah juga makan remunggai. Pakcu bagi. Bahagian luar tu keras tapi dalam berbiji macam bendi.

    ReplyDelete
  5. Sedapnyaaaa....bagai terasa2 di tekak ha....

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.