06 November 2020

Tomyam Seafood Putih

Bukan takde pes tomyam
Tp saja nk cuba tomyam putih pulak

Bahan2nya sama seperti tomyam merah 
Cuma tak letak pes tomyam ja
Tomyam ni bg saya perlu pedas dan masam
Dan ketam,udang dan sotong direbus berasingan
Nak makan baru diletak didalam kuahnya
Kalau dimasukkan sekali ketam tu akan jadi ‘berbiji2’ kuahnya

Saya gunakan air kelapa muda sbg kuahnya
Tomato,cilipadi merah dan hijau
Bawang holland,
2 ulas bwg putih diketuk
Lengkuas
Serai,daun limau purut dan jus limau nipis
Masak hingga mendidih
Lps tu tuang kedalam mangkuk yg berisi seafood tadi
Nyum nyum

 

9 comments:

  1. Rupanya tomyam putih guna air kelapa muda.

    ReplyDelete
  2. sedapnya tomyam aeafood..manis rasanya..

    ReplyDelete
  3. menarik ni kak paste tomyam putih buatan sendiri... tp paling best tengok isi nya tuh

    ReplyDelete
  4. Memang ada tom yam putih kan. Bukan semuanya warna merah. Sedap ni guna air kelapa.

    ReplyDelete
  5. Sedap.. sisyay lagi suka tomyam.putih dr yang merah. Kalo masak, pun pilih nak masak tomyam putih. Mr.H redha je laa ๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  6. Ingat tomyam putih, ingat Kedah ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

    ReplyDelete
  7. saya prefer tomyam putih.. lebih jelas rasa dan bagi saya lebih nikmat..
    kalau demam nak makan masam2 saya prefer ni. yang oren tu kalau makan mesti tersedak.

    ReplyDelete



• ุจِุณْู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู€ู…ِ ุงู„ู„ู‡ِ ุงู„ุฑَّุญْู…َู†ِ ุงู„ุฑَّุญِูŠْู€ู€ู€ู€ู€ู…ِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.