Bahan2:
-2 ekor ikan keli
(siang,potong dan saya rendam
dalam air yg diperah limau nipis seketika)
-1 paket rempah kari ikan
-3 ulas bawang putih
-5 ulas bawang merah
-Daun kari
-sesudu halba campur
-air asam jawa
-sebiji timun(buang empulurnya)
-daun kesum
-santan
Cara2:
-panaskan minyak masak
-masukkan bawang putih,bawang merah yg telah dimayang
-masukkan halba campur
-bila dah garing bawangnya,masukkan rempah kari ikan
yg telah dibancuh bersama air asam jawa
-biarkan mendidih dan garing
-masukkan santan
(kalau nak pekat,masukkan sedikit ja air)
-bila dah 2,3 kali mendidih
(sekali mendidih,kacau..sekali mendidih.kacau)
-masukkan ikan keli
-kemudian masukkan timun dan daun kesum
-tak perlu dimasak lama2 ya sb ikan keli tu lembut isinya
-sesuaikan garamnya..bolehlah diangkat
sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaa
ReplyDeletesedapnya kak... dana ni peminat ikan keli, tak kisahla msk apa pun...
ReplyDeletetp nya dana sekali pun tak penah msk ikan keli hehehhe...
kecurrrrrrrrrrrrr dibuatnyaaaaaaaaaaaaa tengok isi ikan keli yg gebu
ReplyDeleteBoleh cuba ni,tak pernah lagi masak ikan keli guna rempah kari....tentu sedap kan.
ReplyDeleteUmah saya laku kalau ikan keli goreng atau masak sambal je..hmm..
ReplyDeleteTengok gambar pun boleh terasa kesedapannya. Kakcik memang suka makan ikan keli... :)
ReplyDeleteMenarik betul gulainya,...
ReplyDeleteSnngnya resepi ni.. Nk cuba laa.. Ikan keli my fav
ReplyDeleteFavourite❣️👍👍👍 Mohon share resepi. Terima kasih.
ReplyDelete