Jeruk buah-buahan ni
husband kata pemberian kawannya
sekali pandang mmg cantik,menarik
kalerful...
buah2annya pulak saya cuma kenal
beberapa jenis ja
betik,mempelam,kedondong,pala
selebihnya..saya tak kenal
buah apa yg digunakan
tp rasanya yg terlalu manis,melekit
terbantut selera nak makan
sebab saya mengurangkan makanan yg terlalu manis
akhirnya jeruk ni dibasuh berkali2
direndam air panas...kemudian air sejuk
baru lah kurang kemanisannya
husband kata pemberian kawannya
sekali pandang mmg cantik,menarik
kalerful...
buah2annya pulak saya cuma kenal
beberapa jenis ja
betik,mempelam,kedondong,pala
selebihnya..saya tak kenal
buah apa yg digunakan
tp rasanya yg terlalu manis,melekit
terbantut selera nak makan
sebab saya mengurangkan makanan yg terlalu manis
akhirnya jeruk ni dibasuh berkali2
direndam air panas...kemudian air sejuk
baru lah kurang kemanisannya
nampak sedap....:), nice header pictures, happy family :)
ReplyDeletemmg betul tu...nak mkn jeruk..omu basuh lu...sbb xtahan manis dan keasidan nyer...
ReplyDeletesalam kamsiah ...
ReplyDeletenak tanya sikit.
psl gmbo famili tu,
hb dulu mase mude dan awal perkahwinan ni kerja kt DP, butterworth ke. maaf la klu pelanduk 2 serupa.
cume dulu badan dia ni kecil, tp bile dah kahwin, biase la badan naik ..
name Sh...........n ..
klu betul kwn lame aby tuh ..
Mesti jeruk tu datang dari Penang ek kak..Hehehe~ kita agak² jerk..
ReplyDeleteslam Yah..memang colourful..tapi kalau Siam mari,hati2 sebab mereka guna ibu gula dan memang manis..Makcik jarang beli,kalau nak makan juga macma u buatlah basuh berkali2..
ReplyDelete@Ivy Metagaive...we are happy family hihi..
ReplyDelete@omuriceomurice...kalau buat sendiri...selamat,kan..cuma taruk gula dan garam ja..
ReplyDelete@aby
ReplyDeletekucing dua serupa kut hehe...
mungkin betul la tu...dulu keje kat b'worth...dulu ada rambut..:)
@nUR_rOsALiNdAbetoi la mala...jgn ngidam jeruk pulak nanti ya..
ReplyDelete@mohdandmeriamsalam makcik yam...itu penang mari...siam mari mmg 'power'...dah la tak pasti halal haramnya,kan..
ReplyDeletekak..sy mmg tak suka kalo nak membeli jeruk cacamerba campur2 ni. (akak punya ni, org bg..kan..hehe)
ReplyDeleteSy suka beli asing2. Kuinin asing, pelam asing, kelubi dan salak..asing2 laa..
Tp sy akan rendam ngan air tapis dulu bg keluar manis2 yg keterlaluan tu. Bahaye manis2 ni, kan..
Kalo jeruk siam tu pun sama ler. Kena rendam dulu..kalo idak..suami sy makan mesti nak bersin. Kuat betul cuka dia..huhu..
salam kamsiah..jeruk tu memang manis sangat kan..akak pun pernah beli dulu..tapi lepas uami tak bagi lagi..manis sangat katanya..
ReplyDeletejeruk penang..
ReplyDeletelady suke..
manis :)
buat acar buah sedap jugak tu kak...
ReplyDeleteooooi sedapnya... i pulak yg jeles.
ReplyDeleteSy pun kurg gemar mkn jeruk sbb terlampau manis. (Eceh, mcm la kek n mnis =p) (^.^)
ReplyDelete@kak Ernakak erna...saya pun jarang2 beli jeruk...biasanya buat sendiri..bubuh gula dan garam ja..
ReplyDelete@LadyBirdlady...teramatlah manisnya..melekit2..akak tak berapa suka...
ReplyDelete@idasmacar buah mmg sedap..tak la semanis jeruk,kan..
ReplyDelete@fa10
ReplyDeletefaten..kat oversea takde ke?
@Mawar Merahmawar..basuh dulu sebelum makan..kureng sikit tahap kemanisannya
ReplyDeletejeruk dari penang ke ni, sy suka buah jeruk yang merah tu, sedap sgt
ReplyDelete