14 February 2011

Kek Sarang Semut

Kek sarang semut
a.k.a gula hangus

gambar diambil jam 12 mlm semalam
masih berasap...


pagi ni baru dipotong

saya suka part yg berkilat mcm plastik
bahagian tgh tu


Bahan2:


1 1/2 cawan gula (resepi asalnya 2 cwn)
tp saya kurangkan manis

2 cawan air panas

2 cawan tepung gandum

2 cawan susu pekat

2 sudu teh soda bikarbonat

8 biji telur

4 sudu teh mentega


caranya tersangatlah mudah dan simple

1-panaskan/cairkan gula sampai jadi perang
dah cair,masukkan air panas
kacau sampai hilang ketul2 gula tu
kemudian masukkan butter
ketepikan...biarkan sejuk

2-pukul telur sampai kembang
masukkan susu
kemudian masukkan tepung gandum
diikuti soda bikarbonat
jika suka,masukkan vanilla

3-masukkan air gula hangus tadi
kedalam adunan

4-petua supaya sarang semut tu menjadi
perapkan/biarkan adunan dalam acuan
selama 3/4 jam sebelum dibakar atau kukus

saya suka cara kukus
kek lbh lembut,gebu
dan yg penting
kalau 'ghalit'..tak la hangus...

31 comments:

  1. slm k'kam..kek ni memang tak jemu dimakan sebenarnya...sedap..nak buatnyer malas la pulak..

    ReplyDelete
  2. wawawa... mengidam nie... cilok resipi yea kak

    ReplyDelete
  3. jap... kalo nak bakar brape lama yea kak

    ReplyDelete
  4. Kek yg ini memang sedap,mak saya pandai buat.

    ReplyDelete
  5. Assalamu'alaikum

    Suka kek gula hangus ni.. tapi dah lama tak buat..

    ReplyDelete
  6. السلم عليكم ورحمة الله

    Boleh dikatakan setiap hari ada jer kek tu kat rumah ni..:)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum..

    ada sesetengah org panggil ia sbg apam gula hangus..betul kan??

    ReplyDelete
  8. bukak2 blog kamsiah ni..tayang lak kek gula hangus..ptg2 trasa lapar pulak..campak le sepotong ke selatan..hihihi.

    ReplyDelete
  9. @Ida Ddapursama mcm saya la...bila ada mood tu cepat2 la buat...

    ReplyDelete
  10. @TyRoX SaNakak suka kukus...lbh gebu dan pastinya tak akakn hangit hehe..kalau bakar...lbh dari sejam..sudu antara 120-150

    ReplyDelete
  11. @Werdahkalau beli..rasa tak puas ja kan..tu kurang..ni kurang...

    ReplyDelete
  12. @Abd Razakhehe tak la setiap hari..kang semua org dlm rumah ni 'bulat' dan tembam mcm kek pulak.

    ReplyDelete
  13. @sahromnasrudinnama ja berbagai...tp rasanya tetap sama..asanya gula hangus...

    ReplyDelete
  14. @zuejauh la pulak nak campak...dtg ja ke utara ni

    ReplyDelete
  15. saya dah lama tak buat kek ini..trimakasih atas perkongsian ini..teringin nak buat pd cuti2 ni..

    ReplyDelete
  16. Antara kek kegemaran Allahyarhamah ibu saya.

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum kak

    fuh.. tengok sedap betul..
    maiza pernah buat tp tak jadi berongga mcm tu.. maksud maiza tak jadi sarang pun.. dah tu nampak lembab entah salah kat mana.. nanti nak try resepi akak lak.. t.kasih.. simpan sepotong utk maiza hehe

    ReplyDelete
  18. Kak Kamsiah...thanks...insyaAllah fida dah ambik resipi ni...mudah je rupanya..nnti klu rajin fida buat;)

    ReplyDelete
  19. Salam Kak Kam,
    Terliur la pulak bila tengok kek ni! Terasa nak buat sendiri...sebelum ni makan yang kawan2 buat jea!

    ReplyDelete
  20. alangkah indahnya kalau ibu_suri yang buat kek ini..hiks..hiks..

    ReplyDelete
  21. @salsal...2 hari masih tak basi lg walaupun tak simpan dlm peti ais

    ReplyDelete
  22. @ZOOL@TODpasti zool akan teringat akan arwah jika terpandang kek ni

    ReplyDelete
  23. @MaizaC'Joemaiza perap lama sikit...baru berongga...dalam 3...4 jam gitu

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.