Dah selalu sangat masak sambal petai
bersama udang,sotong atau ikan bilis
seringkali jugak petai dicampur dalam masak lemak cili api
kali ni saya kopekj2 isi petai
lepas tu hiris bawang putih,bawang besar,cili merah dan cili padi
tumis hingga layu..masukkan petai
lepas tu masukkan bilis yg telah digoreng garing
last2 petai yg habis..tinggal bilis ja..
salam akak..bestnye..walopon simple..tp sedap...terbaikk...
ReplyDeleteSemalam baru cter pasal petai...
ReplyDeletehmm..menarik..
Emmm sedapnya kamsiah..
ReplyDeleteCH pun suka petai goreng..
Kalau CH petai goreng yg arwah mak ajar.. kulit petai tu dikikis dulu.. pastu dihiris-hiris kemudian digoreng. Macam buat sambal goreng ikan bilis tu..
Sedapnya petai goreng..
ReplyDeleteTeringat arwah mak akak..
Suka sgt petai goreng tapi goreng dgn kulit2nya sekali..
Petai tu dihiris2..
Pastu disambalkan bersama ikan bilis..
makan mcm nie ngan nasi panas2 pun dh sedappp...;D
ReplyDeletekalau dh suke petai msk apa pun sedap kan kak... goreng pun goreng ttp blh bt lauk
ReplyDeletekalau sy, tgl petai habis bilis je..hehehehe
ReplyDeleteSedap nya buat makan tengahhari ni,tentu lebih berselera.
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeleteini penambah selera
ReplyDeleteSedapnya...dah la petai ni kegemaran keluarga PC...
ReplyDeletesaya belum pernah mkn petai masak gini kak... mcm sedap jer...nnt balik kg bole cuba... sbb di kg saya banyak petai besar2...hahaa
ReplyDeletemenarik juga tu, sajian sihat
ReplyDeletesajian petai menariknya
ReplyDeletealahai sedapnya, terus rasa nak makan Nasik
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak..
ReplyDeleteLama tak jengah blog akak...
Tup tup masak petai...sedap jer nampaknya...
Kalau bagi dekat kak, bilis yang habis sebab tak makan petai...pernah kena sergah dgn sorang india yang tak puas hati sebab kak melayu tapi tak makan petai. Dia dan famili dia anak beranak makan.
ReplyDeleteMenarik..hubs cik mah suka petai..tp slalu wat sambal2 je..le trylah lepas ni..
ReplyDeletesedapnya....kalau sambal udang petaiii lagi sedapppp hehe
ReplyDelete