04 September 2014

Puding Sagu Berkuah Kastard

Puding Sagu Berkuah Kastard
Kalau biasanya sagu dimakan bersama air gula melaka dan santan
apa kata cuba pulak gantikan santan dgn susu cair bercampur kastard
sedappp...
 PUDING SAGU
 Bahan-bahannya:
300gm sagu
 air secukupnya untuk merebus
 sedikit pewarna merah,kuning dan hijau
(kalau malas,guna satu warna saja)
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan diatas,
sentiasa kacau supaya tidak hangus dibahagian bawah.
 2. Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
3. Siramkan sagu yang masih panas dibawah air yang mengalir dengan menggunakan penapis
 dan dikacau supaya kanji sagu keluar.
4. Toskan sagu tadi , masukkan kedalam acuan yang bersesuaian supaya senang untuk dihidang.
 5. Simpan didalam peti sejuk.
KUAH KASTARD
 Bahan-bahannya:
3 sudu makan tepung kastard
1 tin susu cair
4 cawan air
 gula secukup rasa
 1/2 sudu teh garam

 Cara membuatnya:

 1. Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut.
 Sentiasa kacau hingga mendidih.
2. Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu.

Sedap dimakan sbg pencuci mulut...

03 September 2014

WW : Orkid

Apa namanya...
apa spesisnya...
saya tak kenal dan tak arif mengenainya...


01 September 2014

Buah Limau Purut

Daun limau purut memang popular
tomyam,rendang,ikan 3 rasa dan lain2 mengunakan daun limau purut

Tapi buahnya....tak sepopular limau nipis atau limau kasturi
sesekali petik dan lumur kat kepala
sesekali kalau rajin..lulur kat badan..
atau belah dua..jadikan pewangi semulajadi..
apa lagi kegunaannya..??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.