Puding Sagu Berkuah Kastard
Kalau biasanya sagu dimakan bersama air gula melaka dan santan
apa kata cuba pulak gantikan santan dgn susu cair bercampur kastard
sedappp...
PUDING SAGU
Bahan-bahannya:
300gm sagu
air secukupnya untuk merebus
sedikit pewarna merah,kuning dan hijau
(kalau malas,guna satu warna saja)
Bahan-bahannya:
300gm sagu
air secukupnya untuk merebus
sedikit pewarna merah,kuning dan hijau
(kalau malas,guna satu warna saja)
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan diatas,
sentiasa kacau supaya tidak hangus dibahagian bawah.
2. Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
3. Siramkan sagu yang masih panas dibawah air yang mengalir dengan menggunakan penapis
dan dikacau supaya kanji sagu keluar.
4. Toskan sagu tadi , masukkan kedalam acuan yang bersesuaian supaya senang untuk dihidang.
5. Simpan didalam peti sejuk.
1. Campurkan semua bahan diatas,
sentiasa kacau supaya tidak hangus dibahagian bawah.
2. Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
3. Siramkan sagu yang masih panas dibawah air yang mengalir dengan menggunakan penapis
dan dikacau supaya kanji sagu keluar.
4. Toskan sagu tadi , masukkan kedalam acuan yang bersesuaian supaya senang untuk dihidang.
5. Simpan didalam peti sejuk.
KUAH KASTARD
Bahan-bahannya:
3 sudu makan tepung kastard
1 tin susu cair
4 cawan air
gula secukup rasa
1/2 sudu teh garam
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut.
Sentiasa kacau hingga mendidih.
2. Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu.
Bahan-bahannya:
3 sudu makan tepung kastard
1 tin susu cair
4 cawan air
gula secukup rasa
1/2 sudu teh garam
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut.
Sentiasa kacau hingga mendidih.
2. Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu.
Sedap dimakan sbg pencuci mulut...