27 October 2015

Bubur Asyura Style Kedah

Alhamdulillah..
hari ni dah 14 Muharram
sana sini ramai yg buat asyura ni

Yg ni saya kongsikan Kedah punya style-dipanggil bubur asyura


tepung beras dibancuh dgn air
masukkan daun pandan
bila dah agak pekat sedikit,masukkan santan.

  kemudian masukkan air gula merah,gula putih dan sedikit garam


kacau sehingga pekat
kemudian masukkan berbagai jenis ubi dan kekacang yg telah direbus empuk

tp situkang ambil gambar tak tunggu sehingga masak
tengok apa yg depa buat dalam rumah maklongnya




rupa2nya dok main basikal anak sepupu berusia 2 tahun..!!

41 comments:

  1. Hihi...anak dara teringat masa mereka keciklah tu:)
    Tapi dah tinggal nak tuang dlm bekas aje pun. Itu yg mengendeng basikal kecik.
    Tengoklah mereka saling senyum - terkenang dedululah tu:)

    ReplyDelete
  2. kelakar plak gambar yang last tu..rindu zaman kecik-kecik kot...nampak macam senang je kak bubur asyura tu..kat area umah SA siap letak daging bagai...

    ReplyDelete
  3. Sedap tengok bubur asyura tu Kamsiah..
    Boleh kongsi resepi tak kamsiah..
    Hihihi si gmbr rupanya tengah bermain basikal..
    Tak padan basikal dgn tuannya..

    ReplyDelete
  4. sedap bubur tuuu.,

    beskal baby kenangan kecik2 kannn ;p

    ReplyDelete
  5. dah lama tak mkn bubur asyura..sejak arwah opah meninggal 8 thn lepas..

    ReplyDelete
  6. Baik-baik kang patah jugak basikal tu..haha

    ReplyDelete
  7. Kamsiah bubur asyura kedah ni manis lah ya? Memang agak unik resepi nya lain dari kami di sini....boleh juga try buat ni.

    ReplyDelete
  8. kak kamsiah tapau skit kat saya hahaha

    lama tak makan nak cari kat mana taktau...

    amboi orang besaq naik basikal

    ReplyDelete
  9. Alahai...bertuahnya... g main basikal rupanya

    ReplyDelete
  10. kaknoor suka kedah style asyura ni Kam, sbb manis macam bubur kacang
    lagipun dah terbiasa makan yg jenis ni, kalau makan yg negeri lain tu rasa macam tak tau nk ckp heee

    ReplyDelete
  11. Kak kalau buat dalam kawah warnanya jadi lain sikit...teringat zaman kecik2 dulu. Sekampung kacau buboq sora di rumah tok...

    ReplyDelete
  12. Ya Allah akak..Favorite Farah nie..mesti sedap nie..=D

    ReplyDelete
  13. sedapnya bubur sura khamsiah boleh cuba carani...cara kain lain skt...tq.

    ReplyDelete
  14. hahaha tak apa..tunggu bubur asyurah boleh main basikal..harap tak pancut dah lah kan dek..

    ReplyDelete
  15. bubur lamuk dan bubur asyurah memang beza kan madam K

    ReplyDelete
  16. Sedap bubur ni kan..lama dah tak makan..kalau kat kg selalu ada gotong royong buat bubur ni. Sian si kecik 2 tahun kena buli waaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  17. Asslm

    Saya hantububurasyura heeeeeeeee ngilai jap

    ReplyDelete
  18. tengok rupa bubur assyura tu macam sedap je..

    ReplyDelete
  19. Salam singgah sini sis....sedapnya bubur asyura ni sis....

    ReplyDelete
  20. x penah mkn lagi kak bubur style cm ni

    heheheh lepas gian ke tuuu

    ReplyDelete
  21. sedap bubur Asyura tu kak... haha..anak dara dok main basikal... suka dia... :)

    ReplyDelete
  22. Bubur asyura stail kedah memang letak ubi dan kekacang..
    Kalau stail kelate, letak daging jugak.. tak ,erasa lagi bubur asyura musim ni... Tunggu minggu depan lah, hubby kata ada majlis kacau bubur asyura kat sekolahnya :)

    si tukang gambar lepas gian tu... hhehehe

    ReplyDelete
  23. Bunda pun kalu buat bubur asyura lebih kurang style ni jugak...tahun ni tak buat... makan orang bagi jer...

    ReplyDelete
  24. baru nk tgk camne rupe terakhirnya....

    style kedah manis kan kak... kalu style johor dia lbh kepada pedas2 gitu... mcm bbr lambok skit tp dia ada banyak kacang2

    ReplyDelete
  25. Saya apa style pun bubur sora ni..mesti nak yang style Kedah juga baru boleh makan puas. Pernah kawan bagi tak tahu resepi negeri mana..dia taruh serai lengkuas..bila makan bau mcm minyak angin pun ada....

    ReplyDelete
  26. Tahun ni tak balik Kedah masa buat bubur asyura....kalau di Kedah mesti dapat merasa banyak tangan punya bubur....di Perak ni rezeki ada...satu sahaja...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  27. ada resepinya ke kamsiah..teringin acik nak makan..tak de jual kena cuba buat sendiri..versi utara acik tak tau buat

    ReplyDelete
  28. Salam singgah hari ni. Doakan yang baik2 aje for u. Tq sudi ke blog KA jg. Lain tempat lain cara masak bubur asyura kn. Lebih2 lagi di kelantan, Ada rasa rempah2 ckit. KA x brp gemar. Suka yang macam ni !

    ReplyDelete
  29. dah lamer xrsa bubur asyura...tpi rietta lg suka yang dbuat keras mcm kueh tu...sebab rietta kurang gemar bubur...

    ReplyDelete
  30. Adui hai..anak-anak dara melepas geram naik basikal..dulu kecik-kecik tak puas ngayuh ha ha

    ReplyDelete
  31. maccam sedap ajeee tengokk tu kak.. boleh try ni resepi tuuu

    ReplyDelete
  32. kat sekolah pun saya tukang kacau dan tukang makan..
    dekat 5 tahun duduk sp baru pandai makan:))

    ReplyDelete
  33. dulu saya geram kat anak-anak sedara pasal main basikal kecillah sedang dia orang dah besar gajah. lingkup basikal anak kita, dia orang bukan tahu pun...

    ReplyDelete
  34. rindu bubur asyura mak masak kak.... sedap sgt2....

    anak2 akak naik basikal kecik sebab teringin la tu.... lama x naik...haha

    ReplyDelete
  35. dh lama x mkn bubur asyura ni..ehh...budak tecik tu...mesti dh lama x naik basikal kan

    ReplyDelete
  36. lya x brape mkn bubur asura ni..sbb dia rsa rempah kan...ke sana lain??

    hehe... syok dia main beskal kecik tu

    ReplyDelete
  37. bubur asyura sejukkan dan masukkan dalam peti ais tu panggil bubur juga ka? saya suka yang disejukkan....ala-ala bengkang

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.