07 May 2014

Ayam RM1 Seekor...??

Jiran sebelah rumah,betul2 sebelah kiri rumah saya
dah beberapa tahun buat bisness kecil2an
jual ayam goreng depan sekolah

So beliau dapat membeli ayam dgn harga yg murah sedikit
-beliau dah lama kenal tokey ayam
-beliau membeli dlm kuantiti yg banyak

dan saya mengambil kesempatan   peluang membeli ayam darinya
namun yg biasa dibeli darinya adalah kerangka ayam berharga RM1  satu
(anak2 dan suami tak mengemari isi ayam)
jika membelinya di pasar
harganya RM5 utk 3 kerangka ayam ni
apa yg sedap dibuat dgn kerangka ayam ni..??

buat sup
 lepas tu makan dgn bubur nasi atau bihun

gulai bersama rebung

atau dicampur bersama dalca

sedap jugak digulia bersama nangka muda

Tapi kalau goreng celup tepung mcm ni
mmg terrrr lajakkkk lariss...
krup krap krup krup gigit tulang

(di pasar malam,satu kerangka ayam goreng antara RM3-6 satu)

33 comments:

  1. variety jugak dgn kerangka ayam ni kalau dimasak ye kak..
    tapi isi tak banyak lah kannn..

    ReplyDelete
  2. kropeh ayam la paling sedap..
    kalo isi2 kat umah tu memang kurang laku kak..
    cam jemu..
    slalo bungkus nasi berlauk pagi memang mintak..

    ReplyDelete
  3. semuanya menggoda...sedapnya..
    samala kat umah ..isi tak brape laku..semua nak yg tulang2..

    ReplyDelete
  4. semuanya nampak sedap.. tergoda sungguh

    ReplyDelete
  5. saya pun x suka isi ayam
    suka yang ada tulang n isi sikit2 je
    buat sup sedap tu

    ReplyDelete
  6. Wah..sedapnya..cheq da suka yg tulang2 cam ni

    ReplyDelete
  7. area rumah saya ada orang jual ayam goreng, ramainya pelanggan sampai beratur. pelik! rupanya bila tengok, harga dia cuma rm1.20 seketul. oh, patut la...

    ReplyDelete
  8. uwaaaaaaaaaaaaaaa..!!

    lapar le plakkkkkkkkkk tgk gmbr2 ni kak..hehehe

    ReplyDelete
  9. mmg kalau pasar malam sekarang,, apa yang berkaitan dgn ayam kebanyakkannya dah mahal.. tp sedap pulak tgk gmbr tu lapa hahaha

    ReplyDelete
  10. murahnya...kalu dkt sy tumpang sekaki jg ;-)

    ReplyDelete
  11. Betul tu Kamsiah, dipasar malam jual kerangka ayam ni RM6, untuk kamsiah dapat be RM1 jer.. bestnya :)

    ReplyDelete
  12. waaahhh. tempting betol, tambah2 gulai rebung tu.

    ReplyDelete
  13. aduh.. berkeriuk-keriuk perut mendendangkan lagu huhu... murah betul kerangka ayam itu..

    ReplyDelete
  14. Dulu selalu jmpa kerangka ayam goreng gini kt PM Kulim tu
    Adek ai suka mkn
    Ai tgk ngeeee

    ReplyDelete
  15. Aah la kak..sha pun ske part yang tulang2 ayam... klo daging jer rasa muak lak kak!!

    Tgk food nih kat opis rasa mcm nak terbang jer g umah akak mintak sepinggan hehehe

    ReplyDelete
  16. Salam K.Kamsiah..
    murah tu rm1 satu..
    cma suka buat goreng dan masak sup.. ehehhe :)

    ReplyDelete
  17. kak kamsiah,mula2 baca tajuk suspen gak RM1 seekor tu..tapi memang betul anak2 ni isi ayam kurang sikit lain kali ana beli rangka jugaklah..hehe

    ReplyDelete
  18. dapnyaaaaa...tu nama kreatif, orang buang, tapi kita boleh jadikannya makanan sampingan lain..hmm

    ReplyDelete
  19. memang murah lah...akak pandai masak..macam2 leh masak kan..sedap plok tu napok

    ReplyDelete
  20. salam kamsiah..
    kreatif sungguh ..
    bermacam keperbagaian ...
    mendatangkan selera ..

    ReplyDelete
  21. gambar last sekali paling menyelerakan!

    ReplyDelete
  22. Waduhhh kak Kam.. tergoda tekak ni & tertawan perut.. sedap2.. :) :)

    ReplyDelete
  23. alamak terliur tengok semua sedap2 belaka

    ReplyDelete
  24. Bila ke laman kak kam ni membuka banyak idea untuk ke dapur, semuanya best

    ReplyDelete
  25. kalau pi pasar malam, selalu cari rangka ayam ni..

    ReplyDelete
  26. RM1 satu? murah giler..
    saya suka beli kerangka ni bila nak buat soto. tak suka guna perencah, guna rebusan ayam dan tulang asli

    ReplyDelete
  27. kerangka ayam ni saya suka beli untuk biat soto. tak suka guna perencah. guna rebusan ayam dan tulang. tapi kalau dapat rm1 satu...memang murah giler

    ReplyDelete
  28. KA pun suka kerangka ayam ni wat sup.. sebab anak2 & en hubby suka sgt !

    ReplyDelete
  29. Memang nampak sedap ni tapi kalau kat rumah saya mungkin tak cukup makan kot. Mereka semua penggemar isi ayam :)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.