05 May 2014

Siapa Yang Makan Cili.....

Jom menjeruk rasa menjeruk cili
 tak pasti apa nama cili padi
yg kaler hijau keputihan mcm ni
tp rasanya lebih sedap berbanding yg kaler hijau pekat tu

buang tangkainya
basuh dan toskan

sebaiknya gunakan bekas plastik
bekas yg berpenutup besi/aluminium
akan berkarat  bila terkena garam,gula dan cuka

masukkan cuka hingga tenggelam cili tersebut
masukkan  garam dan gula
tutup rapat2 dan biarkan sekurang2nya 24 jam
 tadaaa...dah bertukar warna..dah boleh dimakan
kalau buat dalam kuantiti yg banyak
simpan dalam peti ais

sedap dimakan dgn kueteow grg
 atau bihun grg

Siapa yg makan cili
dia yg terasa pedasnya..

Orang-orang Melayu dulu-dulu dah reka siap-siap peribahasa yang baik
 punya untuk digunakann sebagai cara untuk menegur 
Ia sebenarnya simbolik kepada kata-kata yang bertujuan 
untuk memerli atau menyindir seseorang.
 Sebab orang zaman sekarang ni memang susah nak ditegur secara direct. 
Sikit-sikit nak touching.
 Sikit-sikit nak dendam.

34 comments:

  1. Assalam..selamat hari Isnin kak.. Blh laa try pasni buat cili jeruk sbb suami kalau mkn mi ke ape mmg kene ade cili jeruk tu..

    blh ganti dengan cili hijau tu kan kak...heheh

    ReplyDelete
  2. jeruknya sedap makan dengan nasi....

    menabung kat sini....

    ReplyDelete
  3. Baru tanam pokok cili putih..sedapkan makan dengan mi,bihun koteww, nasi goreng pun ok

    ReplyDelete
  4. dana suke mkn cili tp sekali pun tak penah buah cili jeruk nih kak.... dana nyer perut sensitip ngn cuka, tp peliknyer kalu cuka epal tuh ok lak minum tiap hari hehehe...

    ReplyDelete
  5. cili padi kampung..memang sedap la kak dapat wat jeruk..
    pedas berdesing..

    ReplyDelete
  6. senangnya buat cili jeruk ye kak.. selalu tengok org buat pakai cili besar..
    oppss saya tak makan cili so tak terasalah pedasnya ;)

    ReplyDelete
  7. sedapnya cili jeruk...usah terlebih makan takut sakit perut...

    ReplyDelete
  8. cili jeruk pun boleh makan dengan nasi goreng kamsiah...sedap

    ReplyDelete
  9. wahh sedap cili jeruk ni kalo mkn dgn kue tiau goreng..ermm tp xpenah wat cili jeruk ni sndr...lpas ni blh ar try wat =)

    1st time singgah sini..jalan-jalan blogwalking.. salam perkenalan =)

    ReplyDelete
  10. Peminat setia cili jeruk datang ni :-D . Sememangnya orang dulu2 kaya adab, cakap kias berlapik. Dalam mahu menegur, masih ada rasa hormat ..

    ReplyDelete
  11. Akak suka cili jeruk dari cili hijau tu Kamsiah... kalau cili padi ni suka buat cili asam untuk cecah ikan bakar... emmm sedapnya makan dengan kuehteow ye :)

    ReplyDelete
  12. Sedapnya cabai jeruk makan ngan kueteow.. tapi makchaq tak tahan pedas.. cabai muda boleh la... kalau cabai melaka ni... memang menangis la bila makan...

    ReplyDelete
  13. cili jeruk? hehehe...saya tak berapa suka tapi kalau yang fresh suka la :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau suka yang fresh? Kau makan macam tu je ke Fida?

      Delete
  14. Assalammualaikum kak..tgk ja pun dah terasa pedasnya..huhu..mmg sedap ni..

    ReplyDelete
  15. waa homemade punya, mesti sedap ni. Kalau makan mee atau kue teow mesti nak cili jeruk ni, baru ummph dan tak muak kan.

    ReplyDelete
  16. Sedap yer sajian bersama cili....umi Qi mmg pengemar cili padi segar mahupun jeruk tau sis....sokong ngan ayat akak tu...siapa mkn cili dia akan terasa pedasnya...kadang2 ngan kawan sendiri pun susah nak bertegur...sikit2 nak touching2...sikit2 nk sentap...susah...baik jarak2 kan je pergaulan

    ReplyDelete
  17. salam kamsiah ..
    sapa yg terasa pedas .. cucuh lg cili kt mulutnya ..
    he.he..
    p/s ..
    anak dah mula kt MSU arini .. aby pun ada tunjuk muka anak kamsiah yg ada diheader tu kt anak .. mana tau satu hari jumpa nanti .. dulu sheila tu pun pernah sekolah rendah kt sek Lunas Jaya ..naik basikal lalu ladang kepala sawit, ikut jalan pintas ..

    ReplyDelete
  18. Baru terasa pedasnya semalam tergigit cili padi ... Saya jarang bubuh cili padi yang jeruk begini kalau cili hijau tu adalah juga sesekali.

    ReplyDelete
  19. Salam kak kam.. tun jenis yg suka mkn cili fresh.. kenyek terus dlm pinggan. lg pedas lg sedapp..hihi

    ReplyDelete
  20. wah mmg best ni, mesti ada kalau KA , utk makan dgn segala jenis mee hehehe

    ReplyDelete
  21. salam k.kamsiah..

    hehe..sape mkn cili dia yg terasa sedapny.. tak giteww..
    oo..tak pernah mkn cili jeruk versi ni..selalu cili hijo yg besaq tu jer...

    ReplyDelete
  22. Dulu saya hantu cili, kalau tak ada cili satu hari rasa macam sama dengan bangun pagi tak gosok gigi. Tapi sejak bapa saudara dibedah kerana ulser dah takut nak makan banyak2 cili lagi....

    ReplyDelete
  23. Kalau IM termakan cili jeruk ni mesti terkenyit-kenyit mata. Jeles pulak ibu_suri nanti...

    ReplyDelete
  24. siapa yang makan cili jeruk yang sedap itu? Nampak cili jeruk jer terbayang char kuew teow, sini banyak jugak cili jeruk dorang jual, and surprise surprise, antara makanan sampingan bosnian dan turks jugak ni.

    ReplyDelete
  25. Sedap cili jeruk ni, masam, masin, pedas...memang penambah perisa makanan.

    ReplyDelete
  26. Makan dgn kuey teow goreng tu mmg sedap.. mmg sedap sgt2 kak Kam.. best.. :) :)

    ReplyDelete
  27. skang ni cili macam2 color...tak pernah lagi buat jeruk cili ni...
    tp kadang2 yg terasa cili tu pun mcm x terasa je...buat dek jer :)
    3x Digi tuk Kak Kam

    ReplyDelete
  28. dulu pernah gak mkn cili kaler gitu tp mcm tak jumpa dah kat sini..sedapnya akak bihun goreng tuh...

    ReplyDelete
  29. saya buat juga . bkn setakat cili tapi bawang besar juga .

    ReplyDelete
  30. oooo cili yang ini pun buleh buat cili jeruk yer..
    ingatkan cili besar warna hijau aje yg digunakan.. terima kasih kak

    ReplyDelete
  31. suka makan jeruk cili ni, tapi x pernah buat.. makan yg kedai punya je.. hehee

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.