Ni resepi dari Kelantan
daging goreng kunyit
boleh dimakan dgn pulut kuning
nasi impit atau ratah mcm tu ja
bahan2nya pun simple ja
-sekilo daging batang pinang
dipotong nipis2..basuh dan toskan
-2 labu bawang besar-potong bulat
-3 ulas bawang putih
-seinci halia
-sedikit serbuk kunyit
-beberapa sudu sos tiram
Rebus daging bersama 2 cawan air
masukkan serbuk kunyit dan halia yg dipotong nipis
biarkan hingga kering airnya
lepas tu masukkan minyak masak
dan masukkan pula bawang putih yg dimayang/ditumbuk
kemudian masukkan sos tiram
tak perlu masukkan garam jika mengunakan sos tiram
masukkan bawang besar,cili merah
nak masukkan beberapa bji kacang panjang yg dipotong pun boleh jugak
siap...




WW :15 Jamadilawal
sedapnya..ratah mcm tu saja..
ReplyDeletesekrg ni femes nasi putih + ayam/daging/sotong goreng kunyit..ramai yg jual..
Sedap juga untuk akak berbuka puasa petang ni Kamsiah..
ReplyDeleteDi rumah ada lagi daging :)
resepi mudah yg sedap sgt tu mkn dgn roti r nasi panas.
ReplyDeletetak tahan bau daging goreng memang sedap aromanya... tu lum makan lagi...
ReplyDeletelauk ni kene makan panas2 baru layannn~
ReplyDeleteMakan lauk macam ni yang tak sedar bertambah-tambah nasi tu... :)
ReplyDeletesedapnye.. ni lauk peberet suami saya. :)
ReplyDeleteKakak selalu juga buat macam ini
ReplyDeleteAnak-anak kakak suka gulung dlm tortilla dan daun salad sedap!
ni antara resepi simple n lazat mudah lak nk bt heheheh
ReplyDeletesedap2.... :-))
ReplyDelete