13 August 2016

Sweet Tamarind

Juga dikenali dgn nama asam Thailand,
asam Bangkok atau asam manis
berasal dari Thailand,selain buahnya enak dinikmati
pokoknya yg berdaun lebat
juga sesuai ditanam sbg pokok teduhan
 saya beli dgn harga rm12/kg
dekat Bukit Bunga semasa dalam
perjalanan balik dari Kelantan minggu lepas..
selagi tak dikupas kulitnya
selagi itulah isinya berkeadaan baik..

16 comments:

  1. Oo nama dia sweet tamarind ye.. Tak sama ke dgn asam jawa?

    ReplyDelete
  2. Mertua adik saya ada tanam kat perlis...x pnh mkn fresh mcm ni...

    ReplyDelete
  3. Sekitar tahun 70an dirumah kami cuma dapat siaran TV Siam sebab terlindung dgn gunung belakang rumah. Masa tu arwah bapa rajin translate dekat kami apa2 cerita yang dilihat termasuklah pasal cerita asam jawa manis. Kami adik beradik pakat tak percaya..mana ada asam jawa manis..tapi bapa tetap berkata ada Siam tanam..Akhir tahun 80an baru saya 1st time merasa buah ni...

    ReplyDelete
  4. Asam Siam.
    Patutlah banyak dijual di pekan2 sempadan.

    ReplyDelete
  5. salam kamsiah ..
    asam ni sama ke dgn yg asam jawa ditaruh dah gula dan dibungkus plastik tu.
    banyak dijual di negeri2 utara ..

    ReplyDelete
  6. biarpun namanya manis, saya tetap juga terasa masam bila melihatnya...

    ReplyDelete
  7. kwn2 opis yg balik kelantan selalu jgk bwk asam nih...
    tp dana tak reti mkn kak... sbb asam nya manis... dana suke yg masam kih3

    ReplyDelete
  8. biasa jumpa tapi sy tak pernah beli.. tapi selalu nampak akak ipar makan.. mcm kopek kacang jer, haha

    ReplyDelete
  9. saya suka dgn sweet tamarind ni kak... biasa mkn memang sedap.. sbb rasa masam manis... klu yg masam tu memang x dpt dpt nk telan... hehee

    ReplyDelete
  10. Salam dah lama x mai sini...ni mmg buah fav lizz jgk ni

    ReplyDelete
  11. org kelantan panggil buah celigi kalau tak silap saya

    ReplyDelete
  12. Akak... kat kg ada sepohon pokok asam ni...

    ReplyDelete
  13. Akak... kat kg ada sepohon pokok asam ni...

    ReplyDelete
  14. hari tu makan sebijik..tapi ya allah masam nyer

    ReplyDelete
  15. Sedap nie.. kalau makan depan tv memang x sedar..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.