Setelah seminggu mintak tolong
kakak sulung kat Kelantan
poskan benda ni
ohh lega.. dah sampai
jom tgk...apa isinya
hehe...kotak ja gempak
isinya...RAGI
saya memintanya mengirimkan ragi
utk dibuat tapai
ada yg tak pernah tgk ragi ke?
ni lah rupa ragi
sebenarnya ada ciri2 tertentu
pada ragi yg menjadikan tapai manis..
hanya yg berpengalaman saja yg tau melihatnya
(saya sendiri tak tau)
sbb tu mintak kakak yg belikan
sebiji ragi
boleh digunakan utk membuat
3kg beras pulut utk buat tapai
pada 28/4 ni
ada kenduri kawen anak sedara hubby
tiap2 kali kenduri
kenduri ke,tahlil ke..wat ever la
saya 'didera' membuat tapai
bkn sikit kena buat
tp 10kg beras pulut
yg menghasilkan lbh kurang 500 tupperware tapai
akak pdi buat tapai pulut ye...:)
ReplyDeleteMemang betul, kesedapan tapai sangat bergantung kepada raginya.
ReplyDeleteDi SA ni ada dijual tapai di restoran2. Ada yang rasa sedap, ada juga yang rasa manis tapi melekat ditekak, memang susah nak dapat yang seperti di pantai timor.
xmkn tapai ni..tp kagum kalo kamoo pandai wat tapai..hehehe
ReplyDeletegigih dan rajin sungguh akk ye..
ReplyDeleteAssalam Dik kamsiah...kalau sebelah rumah nak aje Akak menolong...sambil dapat belajar membuatnya...mesti best kan!!nanti nak try jugaklah....sebab Mil Akak pun ada bakat jugak membuat tapai pulut ni ha!
ReplyDeleteassalamualaikum
ReplyDeleteragi juga digunakan untuk buat kuih apam kan kak?? cuma tak pasti ragi yang sama ke ade yg lain
suka sangat makan tapai. tapi tak pandai buat. kalau balik kg mak mesti buatkan utk saya. makan berbungkus bungkus. hahaha
ReplyDeletesalam kunjungan semula kak...
ReplyDeletedana penah nmpak ragi nih sbb dulu arwah nenek rajin bt tapai ubi... pastu atuk skrg nih pun suke bt tapai ubi...
dana tak pandai sgt mkn tapai pulut tp sesekali lyn best gk...
aduhla kak banyaknyer sampai 10kg... hehehe
saya nak tolong boleh??
ReplyDeletetolong makan. ngeeee....
ooo saya ingatkan ape tadi kak , sure sedap tapai akk .. saya suke
ReplyDeletepernah dulu2 masa kecik ingatkan ragi tu gula2, selambe aje makan bodo camtu aje.
ReplyDeletepastu muntah balik. hahahahaha..
apapun tapai mmg best
belum pandai makan tapai yang layan sesungguhnya. cuit sikit2 je. tapi masa kecik-kecik dulu, pagi raya mesti ditugaskan ambil tapai yang ditempah kat kawan mak. saudara-mara datang beraya ramai yg cari tapai.
ReplyDeletetapi kena buat sampai 10 kg? huhu....gigihnya akak...
Sepanjang usia kakcik, baru sekali saja kakcik buat tapai. Memang jadi, tapi lepas itu kakcik tak ada keinginan nak buat lagi. :)
ReplyDeleteWah...mesti seronok tgk tetamu nanti makan tapai yg akak buat, kan?? hehe..
ReplyDeleteTp naper mesti ragi dari kg?? Sy selalu tgk kat pasar pagi kamunting ni ada yg menjual ragi cenggini.
Agaknya ragi dari kelantan tu spesel kot, hehe..
tapai org Melayu macamana arh!, pakai ragi ke? daripada beras pulut. Saya percaya bukan yang memabukkan ya. tak sabar nak tengok tapai blogger Kamsiah..ada jg yg lain nak tengok kan..mesti manis ke atau macamana arh!
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletehe he
tolong makan boleh ......
lya xpernah buat tapai... n x barape suka makan tapai ni..sbb dia rsa mcm bgas skit kan.n masam2..
ReplyDeleteWah! Tapai Pulut lagi,my favourite.
ReplyDeleteHehehe! Tiba2 sy tringt lg kisah tapai pahit, haha! Ahh, segannya.. Msih segan lg. Apapun, truskan usaha buat tapai!
ReplyDelete