19 October 2012

Asam Gelugur a.k.a Asam Keping

Mungkin ada yg tak pernah
melihat pokok asam gelugur



Buah yg dah masak,yg gugur
dibelah,dihiris nipis2

kemudian dijemur sehingga kering










laksa dan asam pedas
antara masakan yg mengunakan asam gelugur

selain sbg bahan penyedap dalam masakan
asam gelugur mempunyai pelbagai khasiat
utk kesihatan

yg ada darah tinggi tu
perbanyakkan pengunaan asam gelugur dalam masakan
(kalau tak mahu rebus dan minum
air nya begitu saja)

yg ada ulser dalam mulut tu
amik sedikit asam gelugur
rendam kejap dalam air supaya kembang
letakkan kt tempat ulser tu beberapa minit

cara yg sama untuk sakit gusi

saya pasti ramai yg dah tau
kegunaan asam ni
utk menghilangkan hanyir ikan
terutamanya ikan sungai


38 comments:

  1. pernah tgk pokok ni umah arwah nenek sedara..tp x tau plk leh ubat gusi yg sakit..blh try len kali bila sakit gusi..thanx

    ReplyDelete
  2. Kakcik guna asam jawa untuk asam pedas tapi guna asam keping untuk masak asam rebus. :)

    ReplyDelete
  3. bijik buah asam gelugor ni pun sedap kan..masam2 manis

    ReplyDelete
  4. asam gelugur masak tu..kalo terus diletak dlm kuah laksa..fuiiyoo sedapnya.

    ReplyDelete
  5. Salam ziarah Kamsiah,

    Diutara memang banyak pokok asam gelugur, arwah tok cik Hassan duduk di Junjung, Kulim Kedah
    Ada pokok ni dan pokok buah gajus..kenangan manis

    ReplyDelete
  6. masak i kecik2 dulu, i suka makan pucuk muda daun asam gelugur ni...

    ReplyDelete
  7. asam keping yang bergolek-golek dalam masakan asam pedas sentiasa menjadi rebutan..hehe...seronok pulak meratah asam keping tu..taruk banyak pun takpe.

    ReplyDelete
  8. Memang tak pernah nampak pokok asam gelugur ni.. Sedapnya tengok laksa tu... Nur kalau masak asam pedas memang tak letak asam gelugur ni..

    ReplyDelete
  9. as salam,

    saya memang ske guna asam keping ni dari asam jawa :)

    ReplyDelete
  10. Masa kecik2 di kampung dulu selalu tengok org jemur asam gelugor ni. Pucuk muda asam gelugor ni pun boleh dimakan mentah2...sedap!!

    ReplyDelete
  11. Ya Allah K..

    Kecur liur I tengok asam gelugog ni..tapi mmg sedap masamnya tu bila letak dalam mknn. Especially asam pedas Dan Kuah laksa.. Post sini sebakul.. Hehe

    ReplyDelete
  12. Asam keping masuk dalam laksa memang best. Dan masak lemak. Dan asam pedaih. Dan masakan kurma. Kalau takdak memang tak lengkap :)

    ReplyDelete
  13. asam keping buatan sendiri best..masam dia ckp je....kdg2 yg beli tu xbape nk masam...tp kt kg le ada pun,dok bandar ni beli je jugak...hihi

    ReplyDelete
  14. Aduh!tertelan air liur tenguk asam ni.

    ReplyDelete
  15. Kakak kalau live memang belum pernah nampak, nampak dalam tv aje. Untung boleh buat banyak-banyak. Bayangkan sebiji pun dah boleh guna utk masak 2-3 kali masak asam...

    ReplyDelete
  16. mcm sdap buah asam gelugur...dari jauh mcm jambu batu

    ReplyDelete
  17. mak akak hari2 kutip dan hiris kemudian jemur asam ni, byk jg buahnya pun terbiar je kat kebun
    dulu2 masa sekolah akak suker sgt tolong hiriskan dan makan bijinya tu sedap masam2 manis jg terutama yg betul2 masak ranum

    ReplyDelete
  18. fuhhhh..... bila taruk dalam laksa, saya makan sekali dengan asam tuh!

    ReplyDelete
  19. memang selalu guna asam keping dalam masakan....

    ReplyDelete
  20. kak first time saya nampak pokok dan buah asam keping ni kak.sll jumpa yang dah siap packing..hehehe.

    dan baru juga tahu petua yang baik dari asam ni,yg saya tahu cuma untuk pemasam makanan je..hehehe.


    thanks sharing kak :)

    ReplyDelete
  21. saya pun suka guna asam keping dri asam jawa.

    ReplyDelete
  22. nah tu petua dengan asam gelugur..ada manfaat kepada semua, selalu beli asam gelugur ni....pasal juadah tu, mantap memang sedap nampak..

    ReplyDelete
  23. asam pedas dengan laksa tu...mak mertua lalu kat belakang pun tak sedar!

    ReplyDelete
  24. kecik2 dulu selalu pi kutip asam gelugor ni..

    ReplyDelete
  25. Dh lamer xtgk asam gelugor fresh....biasa bli kt kedai yg dh siap ptong dh....siap kering dh....

    ReplyDelete
  26. salam ziarah... sedapnya menu... dah lama akak x lihat pokok asam gelugor ni...

    jemput ke blog akak cheezemaz.blogspot.com boleh order serbuk cheese SESEDAP sos CHEESE WEDGE di KFC hanya RM 10.00 (x termasuk courier)?

    ReplyDelete
  27. kat kg, mak sy ader tanam pokok asam gelugur nih.. masa kecik2 dulu selalu tolong mak buat asam nih.. nostalgia pulak bila baca entry akak nih.. :)

    ReplyDelete
  28. Kamsiah, pokok asam kat rumah ke, bestnya klu ada pokok asam sendiri, rasa macam klasik je sebab payah nak jumpa pokok tu sekarang.

    Ummi nak ucap selamat hari raya Aidil adha buat Kamsiah sekeluarga.

    ReplyDelete
  29. klu blk kulim mesti ada je stok asam keping kat umh mertua... suka masak pakai asam keping cos br terasa masam dia. lagi2 klu buat sardin masak asam. kegemaran suami sy tu

    ReplyDelete
  30. lama sangat dah tak tengok buah asam gelugor....masa dok kat kampung dulu selalu jumpa....ada pokok tepi rumah..

    ReplyDelete
  31. Boleh tanya ta? saya tengah cari poko asam gelugor di Pulau Penang, boleh inform ta kata saya?

    terima kasih

    ReplyDelete
  32. saya amalkn minum air rebusan asam keping da dkt 2 mnggu da mmg best,sistem pnghadamn jd lncar...

    ReplyDelete
  33. mmg best asam keping ni..sy da amalkn minum air rebusan pg n mlm.Alhmdlh mmg bdn terase ringn,sistm pnghadamn pon lncar je..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.