02 October 2012

Secebis Kisah..........


Satu pagi...diwaktu subuh
saya singgah bersolat di R&R Tapah

surau yg sempit tu agak padat
sebaik ternampak satu sejadah kosong

saya menapak...
namun sebaik kaki saya memijaknya

"ni tempat anak I.."

tegur sorg wanita disebelah sejadah tersebut
(tanpa tersenyum dan dgn nada sikit angkuh)

mungkin anaknya belum selesai mengambil wuduk

"ohh...sori.." balas saya

Sedang saya tertinjau2 tempat kosong
tetiba lengan saya ditarik lembut

"kak..kat sini kak.."
kata seorang gadis manis sambil menarik lengan saya
menunjukkan sejadah yg kosong
sebaik dia habis bersolat

"kejap ya kak,saya lipat telekung saya kejap.."

katanya sambil terkocoh2 melipat telekungnya
bimbang saya menanti lama utk bersolat

"takpe..takpe..terimakasih..terimakasih dik.." balas saya

sebelum berlalu...kami sempat berbalas2 senyuman


ohhh...yg berusia tak semestinya berbudi bahasa
yg muda tak semestinya tak tahu adab sopan

kisah kedua

sedang saya dan anak lelaki beratur
utk membayar dikaunter Tesco

sorg lelaki di belakang menghulurkan
voucher gift bernilai RM25

"Ambil la..I punya amount tak sampai RM150
tak leh guna voucher ni"..katanya

saya tgk mukanya ada iras2 cina

saya dan anak teragak2...

"takpe..takpe..ambil la..jgn malu...."
dia perhatikan jumlah bil saya melebihi RM200..

oohh...rezeki jgn ditolak...


ditengah2 kegawatan moral
rupanya masih ramai lagi yg berbudi bahasa
berakhlak mulia
dan tidak pentingkan diri sendiri...

34 comments:

  1. Sebab itulah kakak selalu bagi coupon parking kakak yg masih ada berbaki masa pada org lain yg baru nak masuk parking. Sebab urusan bank tak tentu masa. Kalau cepat kita dah keluar sayang nilai coupon itukan.. baik bagi org lain guna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...dari terbuang begitu ja ,kan...

      Delete
  2. Masih ramai mereka yang punya hati di saat yang lain perasaannya telah mati... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya la kakchik..hati...jika penuh dgn tompok hitam...kering dan matilah ia...

      Delete
  3. Heheee....sy rasa perempuan tu mesti malu kan..tempat beribadah pun nk chop2...haiii manusia2...muslim plk tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak kisah sbnrnya..tp kan ke elok cakap baik2..lg pun dalam rumah ALLAH...

      Delete
  4. sebab itulah ada kata2'Don't judge the book by its cover'

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya...penampilan luaran tak mengambarkan hati budi...

      Delete
  5. akak, kekadangkan saya rasa kan kaum lain lebih bersopan dan beradab.. lagi satu kan kalau dijepun tak ramai yang Islam tapi cara kehidupannya mcm yang diajar islam

    ReplyDelete
  6. lumrah kehidupan.. ada yang sombong ada yang pemurah.. yang baik jadi ikutan kan kak...

    ReplyDelete
  7. Masih ada lagi org yg baik
    selalunya yg tak disangka.

    ReplyDelete
  8. nice sharing & tq for yr support ye, sgt2 KA hargai di saat2 mcm ini!

    ReplyDelete
  9. assalam kamsiah..dalam surau tu..keciwa rasanya..apa la salah dibagi untuk solat dulu.
    acik kemana2 bawak telekung dan sejadah..jarang guna sejadah yang ada dimana2 R&R ..surau atau masjid...untuk memudahkan sebenarnya..boleh hampar sejadah dimana saja

    ReplyDelete
  10. sangat tertarik entry ni. Apa guna nak menyombong tu, sayang sekali apabila nilai2 murni tak ada dalam diri.Nak tambah cerita, saya selalu kena situasi sebagaimana kamsiah alami. Sedih rasanya apabila seolah kita tak diperdulikan. Lepas tu saya muahasabah diri, mungkin kot saya ada terbuat salah tanpa sedar. wallahualam..

    ReplyDelete
  11. milik siapakh gadin manis itu duhai akak?hehe

    skg ni kita akan terjumpa orang seribu satu ragam..tak hairan dengan akhir zaman^^

    ReplyDelete
  12. macam macam hal... betul betul betul.... senyum sokmo.

    ReplyDelete
  13. Btl tu akk....org skank mcm mcm ragam....

    Pss....thanks for dropping by my blog, thanks for the follow....ill follow u back....

    ReplyDelete
  14. Kamsiah, yang muda dan yang manis, bertuahlah ibu bapa yang dapat mengasuh anak berbudi pekerti.

    ReplyDelete
  15. Kamsiah..

    gadis yang manis, yang cantik, bertuahlah ibubapa yang dapat mendidik anak2 berbudi bahasa seperti gadis itu.

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah.......berjumpa dgn insan berht mulia!

    ReplyDelete
  17. :)

    saya pernah geram sangat sebab berdepan dengan orang yang tak reti berbudi bahasa dan berbudi bicara, esp dalam bab keje. sebab kita nak deal dgn dia lama. apa la salahnya lembutkan tone suara dan guna bahasa yang sedapa sikit... tul tak?

    ReplyDelete
  18. tq sudi singgah dan juga follow blog sy yg tak seberapa itu ;)
    salam kenal ye

    mmg betul..susah nak cari yg berbudi bhs dizaman sekarang
    tp pasti ada :)

    ReplyDelete
  19. jika ada kebaikan, kejahatan juga muncul untuk menguji kita...syukurilah jika kebaikan itu milik kita =)

    ReplyDelete
  20. salam kak,
    saya paling tak suka kalau tgh beratur panjang2 tu, boleh pulak ada manusia yg muka tak malu potong Q tanpa rasa bersalah. saya sound direct je kdg2(secara berhemah, ecehhhh...). tapi bila kita ckp baik2 pun, dia buat stone jugak..alahai mcmana tu???

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah masih ramai yg baik.. :D..
    smg Allah memudahkan urusannya juga.. :)..

    akak, lady pernah ltk gmbr lady di blog, cube akak buke link ni :

    http://sweet-ladybird.blogspot.com/2012/06/perlukan-photographer.html

    ReplyDelete
  22. ya..nilai2 murni macam tu masih ada..tapi jarang jarang kita lihat dah...paling sedih, yg ISLAM tapi tak papar ciri yg Islam ajar

    ReplyDelete
  23. Rencah kehidupan....begitulah.
    Seronok bila ada yg masih baik hati ketika 'dunia' dh mula berterabur ni...

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.