08 August 2014

Kegunaan Lain Sudip Kayu

Mungkin dah ada pembaca yg dah tahu petua ni
Mungkin jugak ada yg belum tahu

Biasa ketika merebus cili kering
ianya akan melimpah keluar bila mendidih
(kecuali mengunakan api yg sangat perlahan
dan anda sanggup menunggu disitu utk sentiasa mengacaunya)

Cubalah letakkan senduk / sudip kayu diatas periuk tersebut
memang ajaib kerana cili tersebut
tidak akan melimpah keluar
walaupun mengunakan api yg besar

34 comments:

  1. assalamualaikum
    singgah pagi
    sory sangat2 bz x sempat nak singgah lama2
    anyway jemput datang open house anum ya

    ReplyDelete
  2. Salam Syawak kak..
    sura baru tahu petua ni..tq for sharing kak..:)

    ReplyDelete
  3. pes time lieya tau nie...tapi mmg slalu tensen pun rebus2 cili lupe pastu kejap jek dah membuak2 airnyer...dah le lieya ni kalo rebus cili kering suke pakai api besar2 hahaahahahaha nanti leh laa ikut petua sempoi nieh...

    ReplyDelete
  4. wah boleh cuba ni... ^_^...salam jumaat kak...

    ReplyDelete
  5. betul ke kak..baru tau..tak sabar nak gie rebus cili nie nak tgk keajaiban...heheh

    ReplyDelete
  6. AHA..MMG TAK TAHU KAK...setiap kali rebug mesti melimpah kluar air tu..so nanti leh la try

    ReplyDelete
  7. Kita org lama mestilah tahu. Anak-anak dara yg kecik-kecik dah keluar duduk asrama memang tak tahu kan...

    ReplyDelete
  8. terima kasih kamsiah..memang acik baru tau ni..selalu acik guna periuk besar je baru tak melimpah keluar

    ReplyDelete
  9. really? selalu rebus cili memang tunngu pun..sebab pelupa kang tetiba kering je..tapi nak gak try ni..

    ReplyDelete
  10. macam pernah dengar tapi tak sure, ok now dah sure. hehehehe that day tengok kat tv dorang tunjuk petua tak nak susu melimpah keluar masa dipanaskan dalam periuk, petuanya...sapu butter keliling bibir periuk tu, saya tak pernah try lagi tapi depa tunjuk mmg menjadi. just sharing ;)

    ReplyDelete
  11. Petua yang tak pernah saya tahu... rupanya cili yang di rebus tu takutkan sudip kayu ya... hehheh... TQ Kamsiah kerana memberitahu....

    ReplyDelete
  12. Selamat hari raya maaf zahir batin ya kak. Geram tengok buah-buahan tu...kalau beraya rumah orang dihidang dengan buah, alamat kuih raya tak dipandang he he

    ReplyDelete
  13. petua ni macam dan orng rumah saya pratikkan..berkesan.walaupun dengan masak ayam masak kari, kan berkuah jika meleleh keluar payah tu...hari ini juadah ayam masak madu..sedap tau..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya cikgu...masak apa pun boleh dipraktikkan petua ni...

      Delete
  14. Ehh...betul ke?? Tak pernah tahu...kita selalu rebus cili kering guna microwave jer...x pernah tahu plak tips ni...berguna jgk ni..

    ReplyDelete
  15. Ehh...betul ke?? Tak pernah tahu...kita selalu rebus cili kering guna microwave jer...x pernah tahu plak tips ni...berguna jgk ni..

    ReplyDelete
  16. IM selalunya rendam cili kering. tak pernah pula merebuskannya.

    nak masak apa hingga perlu merebus cili kering?

    Sorila... IM ni cempedak di luar pagar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni 'malas' nak blend cili kering tiap kali nak guna..so blend dalam kuantiti yg banyak..bila direbus,ianya lembut dan cepat hancur

      Delete
  17. owh , baru tahu . setakat ni tak melimpah sbb jaga api ...

    ReplyDelete
  18. It looks very hot!!!!
    Feliz fin de semana desde Costa Rica

    ReplyDelete
  19. bagus juga petua ni
    boleh tak guna untuk masakan lain ?
    thanks sharing akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah cuba utk masak sup ayam..menjadi jugak..

      Delete
  20. Memang benarlah petua lama2 ni kadang nampak keajaiban nya...

    ReplyDelete
  21. kena cari sudip kayu ni, tak pe, boleh cilok dari rumah arwah mak la, hi hi..

    ReplyDelete
  22. tak tahu kisah petua ni...
    hmmm boleh cuba .. saya biasanya kalau rebus cili kering tindih pakai lesung batu ... hehehehe
    terima kasih sebab share ... berguna ni...

    ReplyDelete
  23. Hanya sudip kayu jer ke yang menjadi? Bagus sangat petua ni.. tapi saya xpernah le masak benda2 ni...hehhe

    ReplyDelete
  24. tak pernah tahu pun petua ni..boleh cuba..

    ReplyDelete
  25. saya baru 1st time dengar petua ni..boleh la try nanti..tq ye share..:)

    ReplyDelete
  26. First time ni dgr petua ni.. tq 4 shaaring..=)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.