01 February 2015

Mee Rebus ABU,Alor Setar

Tarikh: 31 Jan 2015
Masa:1.30 tengahari
Tempat: Restoren Mee ABU,Alor Setar

Ada mee Abu goreng,mee Abu berkuah selain nasi..

kenapa dinamakan mee ABU?
Sebabnya  depa masak guna arang,bukannya gas...

28 comments:

  1. owh, ingatkan sbb nama si tukang masak ABU...

    ReplyDelete
  2. nak kata huuu sedapnya...memang guna abu luarbias tu pada zaman sekarang..

    ReplyDelete
  3. nak kata huuu sedapnya...memang guna abu luarbias tu pada zaman sekarang..

    ReplyDelete
  4. mesti sedap sangat mee rebus aloq staq ni ya khamsiah..

    ReplyDelete
  5. mee Abu cawangan baru bersebelahan Cmart

    ReplyDelete
  6. kalau dekat nak pegi sekarang jugak...oh sedapnya

    ReplyDelete
  7. haha..hihi..huhu...

    arang punya pasal, abu dapat nama...

    perasan pula aku..

    ReplyDelete
  8. Mee Abu ada 2 cawangan di Alor Setar. Kalau cawangan utama yg dekat Jln Teluk Wanjah memang dekat rumah saya ... cuma 1.5 km dari rumah. Mengikut sejarah al-marhun Sultan Kedah (seperti keluarga saya juga) adalah peminat setia mee Abu, sultan sekarang juga dikatakan kadang2 order mee Abu ke istananya....

    ReplyDelete
  9. memang sedap..salah satu tempat kegemaran CP

    ReplyDelete
  10. kalau masak cara convensional gerenti sedap

    ReplyDelete
  11. mee abu ni mmg femes betui kat alor setar ni...

    ReplyDelete
  12. nengok gayanya,sedap....saya mmg peminat mee rebus...selalu makan kalau balik jb...tak pernah try pulak yg kedah punya ...:)

    ReplyDelete
  13. ya Allah dah meleleh ailio ni!Ooo pakai abu,lg best tu ada bau asap ckit..saya suka!

    ReplyDelete
  14. Memang popular kat a.staq..org kata dulu2 pnya lagi sedap..yg generasi sekarang ni kureng sikitlah..to boleh lagi consider sedap!

    ReplyDelete
  15. Kalau saya.. saya mesti nak telur rebus tu lebih.. ;)

    ReplyDelete
  16. mee abu memang terbaik.. kami kalau balik kampung mesti gi pekena mee abu.. hihi..

    ReplyDelete
  17. Di Johor Bahru popular dengan Mee rebus Haji Wajid..hihi

    ReplyDelete
  18. salam kamsiah ..
    nama tk jadi masaalah, yg penting masakan ku mau sedapa ..
    aby rasa, mee abu tu mesti sedap juga

    ReplyDelete
  19. Tengok mee rebus ni rasa lapor lah pulak... Tak pernah lagi cuba mee rebus Alor Star ni walaupun pernah pergi Alor Star..

    ReplyDelete
  20. betul ke kak?? huih tradisional sungguh kekdah masak dia ye..

    ReplyDelete
  21. lohh..hahahah....ingatkan pak Abu bukak kedai makan so org panggil me e abu...

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.