08 February 2015

Resepi Bubur Pulut Hitam



beras pulut hitam-rendam beberapa jam

didihkan air ...masukkan beras pulut dan daun andan yg disimpul
bila dah empuk
masukkan santan pekat,gula secukup rasa serta sedikt garam
kacau sebentar..angkat..

27 comments:

  1. salam hari minggu Kam, sedapnya bubur pulut hitam fa kaknoor jugak ni

    ReplyDelete
  2. Salam Ahad kak , dah dua tiga blogger shared bubur pulut hitam ni, kena buat jugaklah nanti..:)

    ReplyDelete
  3. Walaupun mudah...tapi tetap xrajin nak buat sendiri... Tapi makan suka, huhu!

    ReplyDelete
  4. KY suka makan sejukan dulu dlm petiais..

    ReplyDelete
  5. Sedapnya kak..dah lama tak makan bubur ni. Masa kecil2 mak memang suka makan bubur.. dah kahwin ni malas nak buat sendiri..

    ReplyDelete
  6. Baru 2 minggu lepas makan bubur beras hitam. Tapi cuma makan sikit sekadar tak nak kecilkan hati pembuatnya (puan isteri). Usia semakin meningkat banyak pantang larang, hehehehe...

    ReplyDelete
  7. terliur tengok kak kamsiah. nasib baik di penang memang ada yang jual siap dimasak esok boleh cari

    ReplyDelete
  8. terliur tengok kak kamsiah. nasib baik di penang memang ada yang jual siap dimasak esok boleh cari

    ReplyDelete
  9. SubhanAllah, sedapnye tengok manisan bubur pulut hitam..makan petang2 sodap nih.,

    ReplyDelete
  10. sedapnyer... dana suke mkn tp tak penah pun msk... kt umah tu kalu nk msk pun... yg mkn nyer sikit rasa tak berbaloi lak buat

    ReplyDelete
  11. Anak dara kakak malam tadi boleh cakap nak bawa bekal hari ini bubur pulut hitam. Kelakar kan.. mana sempat pepagi buta nak buat. Kakak kata hari ni bawa aje dulu beehoon goreng.

    Tengok entri ini buat kakak pun dah jadi macam anak kakak teringin juga. Malam ni kalau free kakak buatlah agaknya.

    ReplyDelete
  12. pebret saya dr ank dara lg ni kamsiah..tp skrg dah takut nak mkn..

    ReplyDelete
  13. Kami sekeluarga lebih suka bubur kacang hijau berbanding pulut hitam..

    ReplyDelete
  14. Cara kami pulak...santan pekat letak last masa nak makan bubur pulut hitam tu :)

    ReplyDelete
  15. Alamak bubur peberet sy ni..telan air liur je la.hehe

    ReplyDelete
  16. Assalam kak,
    waaaaaaaaaaaaaaaaaa
    ni tak leh jadik ni
    iols dah teringin dah ni haaaaaaaaaaaaaaaa
    sob3
    nak masak tak gheti a.k.a maleh
    manala nak cekau bubur ni sob3

    ReplyDelete
  17. JM pun suka mkn bubur pulut hitam tu..dah lama x masak :-)

    ReplyDelete
  18. kamsiah .di Pdg Besar Perlis bnyak dijual beras pulut hitam ni..tpi saya tk prnah beli.maybe one day kena beli and boleh buat bubur ni.

    ReplyDelete
  19. nampak amat sedap..madam kamsiah memang ratu memasak kat dapur

    ReplyDelete
  20. sedapnya.. lama xmakan bubur pulut hitam ni

    ReplyDelete
  21. Sedap ni..lya pon suka sangatt ..dulu masa kecik2 dulu mkn letak ais lagi sedapp

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.