24 June 2013

Fenomena Supermoon

 Semalam...14 Syaaban
Semalam...malam Nisfu Syaaban

Dan semalam jugak...fenomena Supermoon berlaku
dimana bulan lbh besar daripada biasa
iaitu 14% lebih besar
dan 30% lebih cerah berbanding biasa

Bulan berada paling hampir dgn bumi semalam
iaitu dgn jarak 356,989km

dan pada 7 Julai nanti
jarak bulan paling jauh dgn bumi iaitu 406,491km

merakam bulan ni pada jam 6 pagi tadi

39 comments:

  1. Subhanallah..begitu jelas image bulan nie yg akak dpt capture kan..cantik ..bulan kat sini smalam mcm terlindung..inshaallah malam nie nisfu sya'ban katsini.

    ReplyDelete
  2. Rugi pula rietta xkeluar tgk bulan malam tadi...kurang senang dengan sikap jiran yg suka suka longgokkan sampah depan rumah rietta, buatkan rietta lgsg xjejak tanah semalam....

    ReplyDelete
  3. Rugi x dpt tgok semalam...lagi pun x keluar rumah sebab Jerebu

    ReplyDelete
  4. teringat pulak kisah arnab yang tinggal atas bulan tu. hahaa...

    ReplyDelete
  5. dofollow blog ni...

    salam kenal..

    ada dengar juga kisah supermoon ni di Astro Awani,.. hebat betul kan kuasa-Nya...
    di sini jerebu, tapi kalau nampak pun, pagi2 tak sempat nak ambil gambar sebab kecoh nak p sekolah, lawaknya pagi ni sekolah cuti pulak!

    ReplyDelete
  6. Dua minggu lagi dgn izin Allah kita jumpalah ramadhan ye.
    Bulan di JB besar juga kelihatan walau jerebunya masya-allah sesak nafas ..

    ReplyDelete
  7. cantiknye bulan.. indahnya ciptaan Allah...

    ReplyDelete
  8. Subhanallah cantik kan kak..saya sempat snap malam tadi kul 10 malam tapi guna camera handphone sajo :)

    ReplyDelete
  9. x kuar rumah sbb jerebu..nk jg tgk bulan mlm td

    ReplyDelete
  10. Masa balik kerja malam semalam perasan bulan dah bertukar warna... :D

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Kamsiah

    Isyak semalam bulan nampak kemerah merahan

    ReplyDelete
  12. Saya pun tengok supermoon ni kak..cantik...

    ReplyDelete
  13. patutla ada anak murid bgtau semalam rumah dia cerah..cikgu tak perasan pulak sebab tak keluar rumah..rugi pula rasanya..huhu

    ReplyDelete
  14. awok perasan subuh tadi... tapi terlupa sunggoh nak tangkap gambonye... Subhanallah...hebat kebesaran Allah....

    ReplyDelete
  15. pagi tadi kami tengah dok citer ttg supermoon ni.

    sekali anak saya cakap. dia cuma tau SuperMak je.

    tergelak kami sekeluarga pepagi kak oi..adei..

    ReplyDelete
  16. tak teringat lak psl fenomena supermoon nih kak... kalu tak blh try tgk.. tp nampak ke ngn berjerebu td pg

    ReplyDelete
  17. tak terfikir nak amik gambar malam tadi..

    ReplyDelete
  18. Subhanallah,..jelasnya gambar bulan tu. Bertuahnya Kam dapat merakam gambar Supermoon. Masa keluar makan malam, nampak bulan penuh warna seakan jingga, ingatkan sebab jerebu.

    ReplyDelete
  19. subhana allah....jelas sangat2 gambo bulan tu...

    kite tak sempat nak jenguk luar tingkap semalm

    ReplyDelete
  20. cantik...bulan penuh..tak sempat nak tengok...

    ReplyDelete
  21. Nicely captured kak..:)
    Cuba tembak malam ni pulak kak...Walaupun bukan supermoon, tapi tetap full moon lagi..:)

    ReplyDelete
  22. Kami pun nampak bulan ni sangat jelas lately, even waktu masih cerah. (err saya rasa ayat saya sangat berbelit la kak huhu)

    ReplyDelete
  23. tak sempat nak rakam..cantik ya....takleh buka fb aya ...fon je dia

    ReplyDelete
  24. salam k.Kamsiah..
    maha suci allah yg menciptakan segalanya..
    cantiknye..
    bagai punggguk rindukan bulan...

    ReplyDelete
  25. rasa macam taknak kelipkan mata bila menyaksikan kebesaran Allah di depan mata...masa tu akak kat Kajang ada kerja sikit, takdan nak snap pic.. kepala pulak tgh sakit berdenyut2...

    ReplyDelete
  26. mlm kelmarin tu tgk bulan kemerahan jer..anak zura ckp bulan tu sakit..hihihhi..

    ReplyDelete
  27. tersangat lah jelas bulannya..
    camne dpt shoot camtu ye...^^

    ReplyDelete
  28. aiza tak berpeluang tengok.. subhanallah, cantiknya..

    ReplyDelete
  29. Cantiknya....mmng jelas sangat2 gambar tu....
    Ruginya saya saya tak tengok....

    ReplyDelete
  30. subahanallah diperlihatkkan bulan..kebesaranNya

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.