22 June 2013

Mushroom Soup + Garlic Bread Homemade

Roti Perancis beli kat Tesco
* 1/2 cawan  mentega tanpa garam dilembutkan
* 2 ulas bawang putih  dicincang 
*1 sudu  pasli segar dicincang 
*1/4 cawan segar parut Parmesan keju (pilihan)

sapukan bahan2 bertanda * pada roti
masukkan dlm oven..
bakar beberapa minit



mushroom soup...
boleh buat seperiuk ...makan puas2...

-1 keping dada ayam
-1500 ml air
-500 ml susu segar(susu kotak)
-1 ketul kiub ayam
- 1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
- garam
- 1 cawan tepung gandum

Cara-cara
- potong ayam kecil2.
- masukkan ayam dan air ke dalam periuk.
- rebus sehingga masak.
-masukkan susu dan kiub ayam.
 -masak guna api yang perlahan.
 -masukkan mushroom.
-masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat.
- tambah perisa, garam




boleh buat banyak2..
lebih murah...lebih jimat
berbanding makan kat Pizza Hut


22 comments:

  1. salam ziarah kamsiah

    kok gini, tutup kedai le si pizza hut dan yang sewaktu dengannya. hihihi

    ReplyDelete
  2. wah kak...i like..i like..nak cuba nanti..:) izinkan
    copy ye sifu..hehehe

    ReplyDelete
  3. ni kalau anak buah saya suka sgt cream soup ni..tp besenye order delivery..hehe

    ReplyDelete
  4. jimat belanje...dan boleh buat banyak...daghi beli yang dalam tin....

    ReplyDelete
  5. Waa macam ni baru puas makan.
    Kam, sup dan roti tu nampak gayanya memang boleh mengalahkan yang pizza hut punya.

    ReplyDelete
  6. ank sy suka mkn sup cndawan ni.. bus resepi ni.. blh cuba buat sndiri.. :)

    ReplyDelete
  7. perghh..sedapnya nampak mushroom sup tu..puas hati makan cmni...

    ReplyDelete
  8. saya selalu beli mushroom sup yg ready made dlm tin tu je kak...hihihi..lepas ni boleh la try buat sendiri

    ReplyDelete
  9. salam kak..

    sedapnya..selalu dapat makan di piza ja..mau buat kurang rajin la pulak..hihi..

    ReplyDelete
  10. masak sendiri lagi puashati...mushroom sup yg dlm tin tu banyak benor bahan perasanya..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Yong Kam, ajernyer betoi bebenor Yong - murah, sedap, banyak dan berkhasiat! Boleh nambah-nambah!

    ReplyDelete
  12. selalu saya buat mushroom soup guna serbuk knorr tu jer..hehehehe...pemalas.. :D

    ReplyDelete
  13. mushroom soup nie dlnya feveret..tp sejak dok sini jrg makan sbb takder roti perancis...mmg sedap makan bila2 masa shj kan...

    ReplyDelete
  14. Bukan setakat murah dan jimat jer, malah lebih sedap dan berkhasiat berbanding pizza hut (tau la fast food ni kan apa2 jer dorang taruk).

    ReplyDelete
  15. sedap ni...selalu makan kat pizza hut...

    ReplyDelete
  16. tgk pun dah terliur..mmg sedap cicah time sup masih panas

    ReplyDelete
  17. salam K.kamsiah..
    huhuuu..ni peberet anak2.. cicah roti dgn m.room soup mmg terbaik :)
    temkiu share resepi

    ReplyDelete
  18. ooo senang je nk wat mushroom soup tu yerk..nnt zura nk buat la...

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.