Bahan2..
200 gm butter
330 gm gula castor
5 biji putih telur A
2 sdk esen vanilla
400 gm tepung gandum*
4 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
290 gm susu segar
sedikit pewarna merah
1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga kembang.
2. Tuang putih telur dan esen vanilla,
kemudian pukul lagi sehingga adunan sebati.
3. Masukkan adunan tepung bergilir2 dengan susu segar,
gaul sebati dengan menggunakan spatula,
jika nampak berketul2, gunakan mixer dengan kelajuan paling perlahan selama beberapa saat.
bahagikan adunan kepada 3 bahagian
warnakan dgn warna merah-3 tone
-merah terang
-merah muda
-merah pucat
Setelah kek benar-benar sejuk, bolehlah disapu frosting.
Antara frosting yang boleh digunakan termasuklah buttercream,
cream cheese ataupun non-dairy whipping cream.
hias mengikut kreativiti sendiri
saya taburkan badam yg dipanggang rangup
Antara frosting yang boleh digunakan termasuklah buttercream,
cream cheese ataupun non-dairy whipping cream.
hias mengikut kreativiti sendiri
saya taburkan badam yg dipanggang rangup
kalau macam ni akak masak leh doh buka kedai kek....
ReplyDeleteseyes tengok pun dah terliur
assalam,
ReplyDeletenampak pun berselera..mesti lain rasanye dari kek biasakan..takder kuning telur dan ada susu segar pula..
nak ambillah resipinyer yer..
Ish ish ishhhhh..... Sedapnya kak..... Teringin saya... Hihi :)
ReplyDeletesedap nampak kek ni....nak sikit...
ReplyDeleteAlaaaa cantik sangat kek nyer ni kak, macam senang jer cara akak. Kenapa ek kalau saya buat tak pernah jadik elok. Fail betul la hahaha.
ReplyDeleteSalam pagi Kam..
ReplyDeleteNak bawa lari kek sepotong ni Kam, untuk breakfast pagi ni, hehe..
wah...nampak sedap la kak...boleh cuba resepi ni nanti ^_^
ReplyDeletesedap nye kak....hehehe
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletenampak menarik la kek lapis tu..mesti sedap ni..
sweet ja nmpk kek ...
ReplyDeleteSgt sedap hokehhhh :)
ReplyDeletekekadang timbul cemburu bilamana orang lain punyai isteri yang sering memasak dan buat kek untuk keluarga.
ReplyDeleteNak buat jugak la. cam senang je. bahan bahan pun byk kat rumah. tp kena tgu wiken baru leh buat.
ReplyDeleteSedapnya...saya x pandai buat kek,kalau buat mesti keras...uhuhuhu
ReplyDeletezura dh pernah buat kek cmni, hazab gilo nk sapu krim..hudoh sememeh tak cantik cm kt kedai...hahahahaah...
ReplyDeleteAssalamualaikum.cantik n nampak sedap.gaya dah boleh amik order utk raya nih....
ReplyDeletesalam.. terliur..mmm..^^
ReplyDeleteSalam K.Kamsiah..
ReplyDeletehuhu...sedapnye...
cma tak reti nk bako kek..
mintak copy resepi dulu le.. :)