13 June 2013

Nelayan

Kehidupan nelayan
cantik utk dipotretkan
namun perit dan jerihnya
hanya mereka yg tahu..











 Impian Seorang Nelayan

Burung camar hinggap di jejari
Seorang nelayan sedang bermimpi
Mimpi tentang duyung...
Mimpi tentang untung
Bibit hanyut dibawa ombak Laut China Selatan

Dalam mimpi berkata sang duyung
Wahai nelayan kau anak laut
Di sini tempatmu di sini rezekimu
Pengorbanan yang kau lakukan...
Ada balasannya

Mega mendung...Laut pun bergoncang
Nelayan tersentak hidup sesat haluan
Sang mentari terlindung...
Pantai tak kelihatan
Tawar kau jalan akhirnya...

Dalam pondok kecil beratap rumbia
Seorang ibu memandang hari muka
Sambil ia menyusukan bayi yang kehausan
Ufuk timur hilang dari pandangan

Wahai anak yang sedang menangis
Mungkin kini engkau tak mengerti
Bila kau dewasa dan pandai nanti
Pengorbanan ayahmu sayang jangan kau lupakan

38 comments:

  1. tanpa nelayan x makan ikanlah kita dan tak makan makanan lautlah kita...besar pengorbanan dan jasa nelayan pada keluarga dan juga masyarakat... risiko pun tinggi...

    ReplyDelete
  2. bersyukurlah sebab ada orang yang masih menjadi nelayan.. tanpa mereka tentu tiada ikan yang dijual di pasar..

    ReplyDelete
  3. cantik pic ni, pengalaman sy pernah tgk nelayan di Tok Bali, Kuantan dan Tganu je..suka suasana di pantai ni kan kak :)

    ReplyDelete
  4. tolak tasik beris ..
    yg lain sampai dah ...

    ReplyDelete
  5. Suka sangat dgn laut... lagi best tengok kg nelayan tu...

    Nostalgia betul lagu tu... kumpulan apa ye la nama nya Kamsiah... Zubir Ali kan salah seorang penyanyi nya kan :)

    ReplyDelete
  6. Salam bertemu kembali Kam..

    Cantiknya gambar2 yang dirakam..
    Lagu tu memang sangat2 menyentuh hati, masa mengajar di Dungun dulu,anak murid ramai juga anak nelayan.

    Kam..pakai address dulu lagi kan, ummi ada cenderamata nak pos. Kalau address lain, nanti email/sms ye.

    ReplyDelete
  7. Salam K.Kamsiah..

    tenang tgk keadaan pantai yg dipenuhi bot2 nelayan..
    tanpa keringat mereka, tak dpt kita menimati hasil laut

    ReplyDelete
  8. Kakcik suka sangat menghayati lagu M. Nasir itu...

    ReplyDelete
  9. wahhh...gambar semua cantik. Ayah saya pun nelayan, kak. :)

    ReplyDelete
  10. Saya suka dgn akak punya shot...memang mengagumkan gambarnya.
    Menjadi nelayan bertarung nyawa di tengah samudera luas untuk mencari rezeki yg halal dari sumber lautan buat santapan kami. Terima kasih nelayan...

    ReplyDelete
  11. assalam,

    cantik gambar ni..membayangkan perit jerih kehidupan sebenar nelayan..

    ReplyDelete
  12. salam, ish cntiknya gambar2 ni..bestnya kalau ada di situ tak buat apa, tak pikr apa, no work stress, just enjoying the gift of God..

    ReplyDelete
  13. Yup, perkampungan nelayan selalu dijadikan subjek yg menarik utk fotografi...lebih2 lagi ketika sunset..Saya belum sempat lagi terjah kampung2 nelayan di terengganu...UAI ada byk koleksi gambar2 kampung nelayan/bot nelayan ;)

    ReplyDelete
  14. damainya tengok gambar2 perkampungan nelayan tu, Kak.

    dah lama x dengar lagu Kumpulan Kembara tu..

    ReplyDelete
  15. Suka lagu ni, meremang bulu roma bila dengar.
    Demi sesuap nasi utk keluarga tersayang

    ReplyDelete
  16. betul tu kak, kesusahan jd nelayan tu cume nelayan je yg tau...

    ReplyDelete
  17. cantik..bagaikan pantai bercerita..kehidupan nelayan memang mencabar. apapun menjadi kebiasaan yg begitu mudah jika sudah sebati ..Nelayan..selamat bagi mu..amin

    ReplyDelete
  18. Seronok tgk pemandangan ni semua.. Mmg banyak jasa nelayan ni kepada kehidupan kita...

    ReplyDelete
  19. Cantik gambar2 ni. Pantai kita memang cantik.

    Hanya mereka yang pernah bercampurgaul dengan nelayan tahu pahit maung kehidupan seorang nelayan.

    ReplyDelete
  20. Chnateknye akk yg kt kelantan tu...rietta biasa tgk yg kt ong tu aje....thanks akk share lgu tu....dh kamer rietta cr...

    ReplyDelete
  21. Wahh...entry akak skang jaga kualiti gambar jgk ler...caiyokk

    ReplyDelete
  22. saya suke makan ikan
    maka hari2 sya bersyukur dgn adanya nelayan ! ;)

    ReplyDelete
  23. Begitulah kehidupan para nelayan selalu dilambung ombak.....cantik pemandangannya...

    ReplyDelete
  24. suka tengok gambar2 tue ^_^ lawa!!

    ReplyDelete
  25. Cantik nya Kak..
    sejuk mata memandang... rindu btl dgn suasana kg mcm ni..
    Jasa nelayan tak ternilai buat kita..

    ReplyDelete
  26. moga nelayan diluar sana tu kuat dan tabah dalam mengharungi kehidupan seharian.. ;)

    ReplyDelete
  27. Makchaq membesaq tepi laut.. memang kebanyakkan kat kampung kami nelayan..
    Macam rangkap last lagu tu.. masa kecik2 memang tak sedaq jerih perih nelayan...masa budak2 hanya tau bersuka.. boleh kata setiap hari main kat tepi pantai, mandi laut etc...

    ReplyDelete
  28. masing masing dengan keperitan hidup masing-masing. seperti kita juga, ada keeritan yang tersendiri yang selain kita belum tentu ada orang lain mampu menanggungnya.

    ReplyDelete
  29. salam akak..nelayan memang banyak jasa kepada kita.

    ReplyDelete
  30. nice shots,memang cantik permandangan tapi kehidupan nelayan tak sebegitu rupa dgn tangkapan yg kian berkurangan dan kenaikan harga bahanapi.

    ReplyDelete
  31. baru sempat jengak ke blog akak :)

    cantiknya...nampak tenang je pemandangan...

    ReplyDelete
  32. Allah..lama kita tak jenguk acik..hehe..cantik la semua gambar2 nie.. ^^

    ReplyDelete
  33. suka tengok laut..rasa tenang sgt......

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.