23 June 2013

Puding Trifle


Puding trifle ni sedap dimakan
ketika cuaca panas
sesuai sbg pencuci mulut
atau boleh dijadikan door gift 
(utk door gift,isi dalam jar..bkn dalam gelas ya)



BAHAN A
 Swiss roll secukupnya 
Air dari jus koktel 

CARA-CARA:
 Swiss roll dipotong setebal 1cm.
Masukkan ke dasar mangkuk./gelas/jar
Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk.
Tekan2 sket supaya padat.
 Siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll.
Tujuan supaya lapisan kek agak moist.


BAHAN B (KASTAD) 
1 cawan rata tepung kastad
 1/2 cawan gula
 1 tin susu cair 
1 tin air (sukat guna tin susu cair) 
1 tin buah2 koktel (asingkan buah dan jus)

 CARA-CARA: 
Satukan semua bahan, kacau hingga kastad sebati dan gula hancur
.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat.
.Tutup api. 
Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek
 (Bahan A) 

Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan2 
sedikit supaya buah tidak terapung.Sejukkan sebentar.

BAHAN C
 10g serbuk agar-agar 
1.2liter air
 3/4 cawan gula
 1-2 titis pewarna merah

 CARA 
Satukan semua bahan,masak atas api hingga agar2 dan gula hancur. 
Curahkan ke atas adunan kastad.
Curah perlahan menggunakan senduk/sudu.

Sejukkan sebentar.
Pastu pindahkan ke dalam peti ais hingga puding keras.
puding boleh dihias mengikut bahan2 kegemaran sendiri

22 comments:

  1. best ni kak....saya teringin nak buat..tapi selalu tergendala..hihi....

    ReplyDelete
  2. assalam kamsiah..acik pernah cuba sekali buat puding triflle tapi tak menjadi pulak..nanti nak cuba lagi

    ReplyDelete
  3. Ya Allah...Kam terliurnya tengok, memang sedap triffle ni, dalam satu gelas tu, macam2 rasa ada, bila semua rasa bersatu, perghh!!!, lazat!!!

    ReplyDelete
  4. sedapnye..m3h pernah mkn triffle ni 2x..mmg sedap..tp yg tak tahan..rasanya terlalu manis

    ReplyDelete
  5. sedapnya kan kak makan masa hari yg panas...teringin gak nak buat tp kemalasan lak sbb tengok bnyk stepnya tuh...hehe

    ReplyDelete
  6. cantik... kalau saya buat macam ni rupa, mmg tak bagi saper2 makan.

    ReplyDelete
  7. sedapnye kak makan time cuaca hebat macam sekarang ni..sejuk tekak :)

    ReplyDelete
  8. sedapnya...!!!!!mmng terliur tengok.....

    ReplyDelete
  9. salam kamsiah..mekaceh visit blog akak..kt sini pun ada mcm2 menu yg best!!

    ReplyDelete
  10. bile di sejukkan mmg sedap mkn kak....
    tp dana mmg fail kalu bt yg manis2 gini, selalu msti tak jd

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum, menarik untuk dijadikan door gift...

    ReplyDelete
  12. Yummy....blom sarapan lg nie....

    Psss....rietta hormat dia bgai org yg lebih tua....tpimdia lgsg xhormat rietta sbgai jiran...suka suka tebang pokok depan rumah rietta, katanya semak....mmg bukan rietta yg tanam...penyewa dulu yg tanam...tpi itula, dia rumah sendiri....kitorg menyewa jerr...cam ada double standard plak....suka suka buat apa dia nk buat...blkang umah rietta pown penuh ngan pasu pasu bunga dia...belakang umah dia plak, dia besarkan umah sempai atas rizab jalan...kdg kdg terpikir nak pindah jerr dr stu....rietta xmo bsing bsing...

    ReplyDelete
  13. salam K.kamsiah..
    alahai..tergoda tgknye...huhu..

    tenkiu share resepi..nnti nk try buat jgk.

    ReplyDelete
  14. wah teringat tau SHURAH juara memasak retis semalam....sifu masak blogger ni..sedap

    ReplyDelete
  15. bagus wanita pandai memasak sebenarnya...tak payah makan selalu kat luar..sebab ibu ni ada saja hidangan special..

    ReplyDelete
  16. cantiknya... beselera tgk.. nak cuba la nanti

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.