Biji Petai
Khasiatnya ialah apabila dimakan dapat merawat masalah hati (liver),
usung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes).
Juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.
Daun
Daun petai boleh digunakan untuk merawat demam kuning.
Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum.
Akar (kulit akar)
Ini khusus untuk rawatan kencing manis (diabetes),
juga direbus kemudian airnya diminum. Amalkan selalu.
Khasiat Petai Belalang
Petai belalang kecil buahnya dan boleh di dapati di kawasan kampung.
Khusus bagi mereka yang nak merawat masalah buah pinggang,
caranya ialah dengan mengeringkan sejumlah petai belalang.
Setelah itu masukkanlah petai-petai yang telah dijemur kering itu ke dalam air panas.
Minumlah ia setelah membiarkan seketika.
Sangat mujarab.
Bagi sesiapa yang ada masalah buah pinggang tu, bolehlah cuba.
Setelah beberapa kali meminumnya,
boleh jumpa doktor untuk diperiksa. Insya-Allah ada perubahan.
Kajian berkenanaan dengan Khasiat Petai
Kajian 1:
Strok.
Berdasarkan penelitian yang diperolehi daripada The New England Journal of Medicine
mendapati amalan memakan petai setiap hari berupaya menurunkan risiko
kematian akibat strok sebanyak 40 peratus.
Merokok.
Petai dikatakan berupaya membantu individu yang ingin berhenti merokok.
Vitamin B6, B12, kalium dan magnesium yang terdapat di dalam petai
dikatakan berupaya membantu tubuh sembuh cepat daripada ketagihan nikotin.
1. Anemia.
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai berupaya
menstimulasi pembentukan sel darah merah sekali gus mengurangkan derita pesakit anemia.
2. Sembelit.
Petai memiliki kandungan serat yang tinggi.
la membantu memudahkan proses pencernaan sekali gus mengelakkan masalah sembelit.
3. Kegemukan.
Hasil kajian yang dilakukan oleh Institut Psikologi Austria,
mendapati tekanan yang dialami akibat kerja menyebabkan ramai
yang memilih coklat untuk mengurangkan tekanan.
Begitu pun, makanan tersebut sebenarnya membuatkan anda berhadapan dengan masalah kegemukan.
Amalan memakanan petai berupaya mengatasi
masalah kegemukan.
4. Depresi.
Petai dipercayai dapat mengurangkan depresi. Ini kerana ia mengandungi Trytophan
yang berupaya merubah mood seseorang menjadi lebih relaks dan tidak tertekan.
masa saya buat volunteer work kat zoo negara
ReplyDeletebagi rusa-rusa kat situ makan daun petai belalang ni..
byknya khasiat petai ni tp saya xreti nak msk benda ni..
ReplyDeleteDulu masa zaman kanak2 di kampung, petai ni dijadikan lauk - buat sambal tumis. :)
ReplyDeleteYa..mg sedap. Makan mentah mcm tu aje pun sedap.
Deletepetai biasa makan, petai ni ada tak yg makan wat ulam ke
ReplyDeleteBuah yg masih sgt muda boleh dijadikan ulam. Makan sekali dgn kulitnya. Rangup dan lembut.
Deletebanyakkkk khasit nye kak blakang opis sy bnyk tak terkata dh mcm kebun tak tau plak khasitnye banyak gini...
ReplyDeleteTak sangka banyak khasiatnya. Rumah kampung suami kakak di Batu Pahat banyak tapi kami dok biarkan aje sampai kering coklat nanti dia merekah dan gugur. Kadang jadi anak pokok di bawa kawasan sekitar, tapi biasa kakak ipar akan cabut dan buang.
ReplyDeleteowhhhh byk khasiatnyer ya...
ReplyDeletekecil2 dulu kami suka makan petai belalang ni bler penat main ;)
ingatkan pokok nih just utk perhiasan or tumbuhan liar jer.. bnyak jgk kegunaan n khasiat dia yer... huhuu
ReplyDeleteMasa kecik-kecik dulu... petai ni buat macam jajan je.
ReplyDeletePetai dan petai belalang,dua-dua saya suka dan dua-dua saya makan..hehehe
ReplyDeleteLama xmakan petai belalang. Pokok dh byk kena tebang
ReplyDeletemak saya kata ni petai cina
ReplyDeletesedap nim masak dengan tempoyak =)
salam kak
ReplyDeletelamanya tak dtg sini..semoga akak sekeluarga semuanya selamat sihat walafiat yer...kg kena banjir tak?
Dulu saya cuma ia hanya sekadar pokok hiasan tepi jalan tapi bila dah kahwin bapa mertua yang bagitahu boleh makan.. siap buat testimoni nak bagi saya percaya yang boleh dimakan.. hehehe..
ReplyDeleteanak2 sy suka mkn..dorg mkn mentah camtu je..seronok tgk dorg dok kunyah biji petai tu..sy just tgk je..baunya mak aih...cam petai le heheh
ReplyDeletedana suke mkn petai tuh kak, sedap rasa lite2 takdelah kuat mcm petai biasa tuh...
ReplyDeletehahaha..selama ni saya tak pernah tahu pun namanya Petai Belalang
ReplyDeletemasa kecik dulu selalu makan, sebab dia tumbuh disepanjang jalan di kampung...la ni banyak kat tepi highway..
ReplyDeleteMasa kecil2 selalu buat main petai jenis ni... Tak sangka ada banyak khasiat...
ReplyDeleteBanyak khasiatnya ye kamsiah terima kasih kongsi..acik.baru tau
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu waktu pergi sekolah jalan kaki selalu jumpa petai belalang, kami budak2 makan ratah begitu aje... Sekarang dah lama tak tengok petai belalang...
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu waktu pergi sekolah jalan kaki selalu jumpa petai belalang, kami budak2 makan ratah begitu aje... Sekarang dah lama tak tengok petai belalang...
ReplyDeleteas;salam banyak khasiat petai ni pula..ini ..entry yang terbaik..moga ramai yang akan menggemari petai termasuk Etuza..elak strok bagainya..syukran info ni..
ReplyDeletenak cari petai nanti jika ke pasar atau tamu..berkhasiat..
ReplyDeleteAkak cuba masak sambal tumis petai ni dengan telur (scramble egg)... Sedap tak terkata!
ReplyDeletewowww... banyaknya khasiat... kat tempat saya ni orang tak pandang pun... membiak dengan banyaknya.... lepas ni kalau boleh nak makan macam nasik lah.... masukkan dalam nasi goreng gitu
ReplyDeletetak pernah makan petai tu
ReplyDeleteisi tabung lagi
Terima kasih infonya sis...semoga bermanfaat untuk semua. Aamiin.
ReplyDeleteNi bukan petai jawa ke? Selalu makan sambil bermain dalam hutan..
ReplyDeletebanyaknya khasiat petai ni kat rumah mmg banyak ni tapi cuma makan daun muda dan buah nya saja
ReplyDeleteKak, dulu pokok petai ni kat belakang rumah saya jer ... syok makan mentah (itu ler yg saya ngan kawan-kawan dok bertenggek atas pokok dia). Walaupun mata petainya kecik kecik tapi rasanya intense juga... part yang paling best, koyakkan hujung petai, tadahkan mulut dan tarik... buah melompat masuk dalam mulut, kunyah, telan! mudah dan sedap! hehehe
ReplyDeleteBanyaknya khasiat petai ne..tak tau pula selama ne petai ne byk khasiat hihi..thanks for sharing :)
ReplyDeleteada orang makan mentah kan kak?
ReplyDeletemaaf nak tanya. air rebusan untuk rawat demam kuning tu diminum oleh baby atau pun si ibu?
ReplyDelete*kat rumah arwah nenek saya ada pokok petai ni, selalu jugak petik. makan macam tu je. tak tau pulak nama petai ni apa.
Pernah juga saya makan mentah sewaktu kecil dahulu. Tapi sekadar makan sambil bermain bersama kawan2. Bukan dijadikan makanan berlauk...
ReplyDeleteSaya tak makan apa jenis petai pun,tapi suami dan seorang anak adalah pemakan yang hebat buah ini, cuma satunya tidak pernah pula saya masak petai belalang ni untuk mereka selama ni..Mmm..why not?
ReplyDeletesy bru tau nama pkok ni petai belalang...biasa tgk pkok nih..byk khsiat dia rupanyer...
ReplyDeleteSalam kak...wah tak sangka byk khasiat petai belalang ni.Sy mmg pengemar petai belalang.tapi tak tahu pulak ttg khasiatnya.tq kak for sharing.
ReplyDeletePetai memang favourite saya la kak kamsiah.
ReplyDeleteNgan kulit pun bedal sekali. tambah ada sambal belacan perghh besttt
Assalammualaikum .... Saya perlukan sgt benih pokok petai belalang ini untuk ibu saya dekat mane boleh saya dapatkan ye ... Saya tingfal di batu pahat Johor ..... Tolong saya
ReplyDeleteBanyak sangat kat simpang jalan yg ada trafik sebelum sampai keep hospital pakar Sultanah Fatima Muar.......dash macam Kebun....tepi2 Japan sekitar muar tu pun banyak her tumbuh liar....
ReplyDeleteAssalam, bagaima pula kalu makan pucuknya sebagai ulam.. sebab belah siam ada yg mkan mcm tu..
ReplyDeleteAssalam, bagaima pula kalu makan pucuknya sebagai ulam.. sebab belah siam ada yg mkan mcm tu..
ReplyDeleteAssalamualaikum
ReplyDeleteDulu petai belalang dijadikan ulam
ReplyDeleteNasi kerabu dicampur dalam nasi bersama
Pucok pucok ulam yang lain.
Kelanta.
Petai belalang juga di panggil petai padi kerna bentuk yang kechil2 .Rasa nya sama macam petai yang besar .Zaman kanak2 saya dan rakan2 suka makan selepas bermain kita apa lagi ambil petai ini dan makan .Kini sukar nak dapat lagi saya lihat di tepi2 jalan ada banyak taoi agak jauh jika nak capai.Pucuk nya sedap jika di buat ulam .Ta tahu pula banyak khasiat nya.Terima kasih telah berkongsi Khasiat petai belalang.
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
ReplyDelete💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570