Buah beko a.k.a buah bonglai
1 biji buah beko
1 ekor ikan kembung-rebus
1/2 biji kelapa parut-buat kerisik dan simpan sikit
untuk amik santan pekat.
15 biji lada hitam
2 labu bawang merah .
1 biji asam limau nipis
Garam secukup rasa
5 biji cili api.
Cara-cara
1.Buah beko hendaklah di layurkan diatas api hingga lembik atau
kulit tertanggal dan dihiris nipis-nipis.
2.Kelapa parut di buat kerisik dalam 3 sudu dan
selebihnya di perah santannya
3.Tumbuk lada hitam dan juga 1 labu bawang merah,
kemudian masukkan isi ikan yang direbus tadi.
4.Masukkan dalam bekas besar buah beko yang dihiris dan juga lada hitam
yang ditumbuk dengan bawang dan isi ikan tadi.
5.Masukkan kerisik dan perah santan.
6.Masukkan garam secukup rasa
7.Perah asam limau serta cili api...sedia dimakan...
Buah beko kakak tak tahu tapi bonglai itu yg selalu dimakan masa dlm pantang ke? Kakak confuse sebab gambarnya dah siap jadi hidangan... tapi kalau baca bahan diguna sedap tu:)
ReplyDeleteunik makanan ni...tak pernah makan :-)
ReplyDeletecamana rupa buah ni sebelum dibuat kerabu tu kamsiah..acik tak pernah tengok rasanya
ReplyDeletepnh makan sekali dulu, mmg sedap buat kerabu. spjg jalan balik kelantan, banyak tgk pokok ni dgn buah berjuntai, tinggi pokoknya.. mmg tak dptlah nak petik,hihi
ReplyDeletehehe..saya pun suka wat kerabu buah ni.emmm sedapnya!
ReplyDeletex pernah try lagi
ReplyDeleteJerangau Bonglai ke?.
ReplyDeleteTak pahit?.
Thanks singgah blog saya.
Kembali memfollow, salam ukhwah.
Buah beko tu macam mana rupanya? Tak pernah tengok.
ReplyDelete1st time dengor psl buah beko a.k.a bonglai ni. err.. rupa asal dia macam peria ke?
ReplyDeleteTak pernah dengar nama buah ni apa lagi rupa dn rasanya... tunjukan rupa pokok dan buahnya Kamsiah
ReplyDeletesaya pi google baru tau rupa dia,
ReplyDeletethanks sharing kak :)
buah beko? saya tak tau
ReplyDeletebuah bonglai? pun saya tak tahu!
:P
saya siap google nak tau rupa buah beko macam mana sebab tak tahu.. ;)
ReplyDeletekak, naper tak try tunjuk camne rupe buah bonglai tuh huhuhu... rasa dia camne kak?tak penah mkn tp mcm penah dgr nama
ReplyDeleteSalam kak Kamsiah..
ReplyDeletetertanya tanya juga.. cmne rupa buah beko ni hehehe.. mak saya pun kalau buat kerabu taugeh letak ikan kembung...
Buah beko, buah bonglai..? Sejujurnya nama kedua2 buah itu pun saya tak pernah dengar, buah lai taulah.... tapi tak kan buah lai pula kan..? Hehehehe...
ReplyDeleteteringat pula kerabu beko MIL yg super sedap...
ReplyDeleteAlamak...ini satu resepi yang sangat rare buat saya! Mcm mana rupa buah tu?
ReplyDeleteSaya juga tertanya-tanya apa buah beko atau buah bonglai ini.....
ReplyDeleteFeweret saya, arwah mak selalu masak.
ReplyDeletetak pernah kenal pun buah belok. uhukk :(
ReplyDeleteKam..terliur tengok. Memang resepi asli ni...kak dah berpuluh tahun dengar cerita pasal pokok beka ni ( panggilan disini ) tapi belum pernah jumpa orang buat/jual depan mata lagi.Makan pun belum pernah lagi..teringin sangat nak rasa..
ReplyDeletetun xtau rupa buah belo.. hehe.. 1st time dgr.
ReplyDeleteerk.. 1st time acu dengar nama buah nie :)
ReplyDeleteSalam, tak sure sangat, kalau tengok mungkin tau kut :)
ReplyDeletetak kenal buah beko . mana gambar buah beko . manalah tahu buah sama nama je lain .
ReplyDeleteTak pernah tahu n tak pernah dengar pasal buah ni. Baru ni dapat ilmu baru
ReplyDeletemacam orang lain, saya pun tak pernah kenal buah beko atau bonglai tu... mungkin kalau ada gambar baru kenal... namanya maybe lain dari tempat lain
ReplyDeletebuab beko? ada gambar tak yg belum di buat kerabu tu
ReplyDeletebuah beko??? kali pertama dengar nama buah ni...
ReplyDeletexpernah dengar langsung la nama buah i acik..huhu..
ReplyDeleteAssalam kak,
ReplyDeletehe3
iols pun tak kenai buah ituuuuuu he3
tak penah jumpa lgi buah beko...sedap plak tgok menu ni
ReplyDeleteX pernah makan,x pernah tahu...tp bila dh mkn kerabu beka semlm kat rmh datin zainab..wow sedap sekali...terlior sungguh....
ReplyDeleteX pernah makan,x pernah tahu...tp bila dh mkn kerabu beka semlm kat rmh datin zainab..wow sedap sekali...terlior sungguh....
ReplyDelete