19 January 2017

Kerepek Ubi Ngaku @ Arrowhead

Sebelum ni jika ke pasaraya,tak pernah
nampak pulak ubi ngaku/sengkuang cina/arrohead ni

tapi dah dekat2 nak raya cina ni
banyak pulak
harga pun tak lah mahal sangat
sebanyak ni harganya lbh kurang RM10 ja

dah lama tgk kawan2 dok tayang kerepek hasil ubi ngaku ni
rata2nya memuji kesedapannya

cara membuatnya pun tak susah
cuma perlukan kesabaran ja

ubi ngaku dikupas kulitnya
dibasuh dan toskan sebentar
kemudian disagat atau guna peeler ja

ada org terus menyagatnya kedalam minyak yg panas
tp saya menyagatnya kedalam air yg dicampur sedikit garam
kemudian baru digoreng

memang lebih enak,lebih ranggup kerepek ubi ngaku ni

boleh jugak ditabur serbuk lada sulah atau lada hitam jika suka

17 comments:

  1. Assalammualaikum, memang masa nak raya cina baru ada....kak ruby pun memang suka buat kerepek ni hihihi

    ReplyDelete
  2. Tenguk gambar pundh terliur.
    kena cari jugak ni.

    ReplyDelete
  3. ngaku ni mmg ada time nk cny je kak...
    dana tiap thn bt kepek... mmg sedap kan rasanya

    pastu nk dpt rasa kene tunggu setahun sekali je

    ReplyDelete
  4. Anak dara kakak pun gigih juga buat kerepek arrow-head ni
    Masa membersih, menyagat dan mengggoreng ambil masa
    Tapi makan sekejap aje tinggal sikit:)

    Kakak tumbukkan sikit bawang putih & garam. Sedap juga.

    ReplyDelete
  5. Akak pun pernah buat...memang sedap.Tapi masa menggoreng kena kawal api ,kalau tidak cepat rentung.

    ReplyDelete
  6. sedap kerepek ngaku ya..belum pernah rasa lagi

    ReplyDelete
  7. tgk mcm sedappp.. Tak pernah cuba lg. Blh try buat ni =)

    ReplyDelete
  8. kalau di Mersing ni, memang selalu ada. Kat pasaraya BS.

    ReplyDelete
  9. Dah banyak kali baca pasal kerepek buah Ngaku ni ,,,,tp belum terbuka hati nak buat lagi hihi

    ReplyDelete
  10. tak pernah jumpa dan try lagi..cam snang je nak buat kerepek ye

    ReplyDelete
  11. cara menyediakan pun senang ja nampak...boleh makan seisi keluarga masa tonton tv

    ReplyDelete
  12. Pertama kali saya tau tentang ubi ni.
    Thanks

    ReplyDelete
  13. Memang time raya cina baru ada,mcm di import.

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.