Sejak zaman saya belum berkahwin lagi
saya tak pernah menyiang ikan air tawar / ikan sungai
oleh kerana rumah saya berdekatan sungai dan sawah padi
ayah saya biasa menjala dan memukat ikan
dan saya awal2 lagi berkata
"ore tok sir siang ikan nati"
(org tak mau menyiang ikan nanti)
semuanya mak yg akan buat
-saya tak boleh tgk insang ikan keli
yg penuh darah
-saya tak boleh tgk 'pelampung' dalam perut ikan patin
yg bergugus mcm buah anggur
sampailah sekarang..dah punya 4 org anak pun
saya tak pernah menyiang ikan tersebut
jika kerumah kakak di Gua Musang
kakak dan anak2nya yg akan menyiang ikan
yg ditangkap di kolamnya
Semalam ketika ke FishMart
suami teringin sangat nak makan ikan patin
masak lemak cili padi
beli jugak lah sekor
sambil menyiang..
sambil uweekk...uweekkk
haha mengalahkan org mengandung
siap jugak patin masak lemak cili padi
sbb saya tak makan ikan ni
anak2 yg merasa garamnya..asamnya..
selera saya...cuma ikan 'termenung' ja
tak ada la ikan besar2 dan mahal2...
nasib baik la suami bkn kaki pancing
kalau tak...dia sendiri yg terpaksa menyiang ikan tu hehe
Sama ngn nina. Xreti plus xmaw sie ike sungai. Mahupun airtawar. Hehee
ReplyDeleteHehehe...adoi..kesian akak yer, mmg menguji kesabaran betul masak makanan yang kita tak suke. hehe
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeletedua-dua sedap ...
ReplyDeletesaya pun tak pandai makan ikan sungai...tpi en suami dan anak2 sgt suka..
ReplyDeletemesti geli tuh takleh siang sendiri...sedap nyoh gulai..febret jugok nie...issshh terliur..:)
ReplyDeleteBaru2 kajwin dulu, suami kakcik beli ikan keli hidup. memang menangis kakcik menyiangnya. Lepas tu, suami tak beli lagi dah. :)
ReplyDeleteSama macam Kamsiah saya pun x pandai makan ikan ni, masak lagi la
ReplyDeleteMakchaq pun tak reti siang ikan darat. Pakchaq la yang kena buat.. tapi makan boleh pulak...Parin masak tempoyak.. sampai ke Temerluh pi cari.. Alasan nak berjalan sebenaqnya..
ReplyDeleteBiasanya orang masak tempoyak ikan patin ni... sedap pulak tengok kamsiah masak lemak cili padi tu :)
ReplyDeleteSaya tidak menggemari ikan patin, tapi menggemari ikan air tawar yg lain terutamanya ikan keli dan puyu..tidak ada masalah untuk menyiangnya.
ReplyDeletesaya pun tak pernah menyiang ikan darat tapi saya suka makan ikan darat..masak lemak laagi saya suka hehe
ReplyDeletesamala..tak reti nak makan ikan besar2..hihi..
ReplyDeleteTengok lauk patin masak lemak cili api tu terus terliur jadinya ni Kam, nak kena cari nasi juga kat dapur ni, hehe..
ReplyDeleteAdoi...sdapnya...mau betambah nasi klau gini lauknya...
ReplyDeleteJangan kata makan, tengok je saya dah kembang tekak.. saya memang bukan peminat ikan patin dan tak pernah makan pun.. huhuhu..
ReplyDeletehahaha..kak..saya pun tak berapa nak pandai siang ikan air tawar.. entah kenapa.. ikan laut takpe pulak..
ReplyDeleteheheheh... uweeeek2 kalu kebetulan jiran2 terdengar msti ingat akak ngandung lg
ReplyDeleteSalam K.Kam..
ReplyDeletehihi..tersengeh2 cma baca part uwek2 tu.. :p
samelah kak..tp cma jenis takmkn ikan darat..
belut ke, ikan keli ke.. mk jgk yg siang..
msk lemak tu nmpk menggoda,, nyam2.. :)
kecur air liurrrr
ReplyDeleteSaya sejak kawin org Bota terpaksa belajar makan ikan patin sedap tu kak buat gulai tempoyak...
ReplyDeleteSaya pun kak. Setakat ni mmg xpenah siang lagi ikan darat.. rasa kuat bau nya. Hebat juga akak sambil uwek2 tu dpaat siang dan masak sedap pulak.. lega suami akak makan sedap air tangan isteri tersayang tu...
ReplyDeletehi, thank you very much for your comment and your visit. I follow you too, your blog is very nice. Kiss
ReplyDeleteSalam kak kam.. tun pun palingggg xsuka siang ikan.. tp terpaksa siang jugak, kalau siang tu, siap pakai glove bagai xnk lekat hanyir kat tangan.. tp kalau beli ikan hidup mmg hasben tun yg siang. tun mmg geli nk pegang.
ReplyDeleteikan bakar.. sedapnya..dulu kena siang ikan keli hidup, stress gila..
ReplyDeletehahah memang kalah orang mengandung gini kak. tapi saya pun dok reti siang ike ni, pastu tokleh la tengok ike payah nak mati macam puyu semua tu, kebal betul. Thats why sampai sekarng saya tak boleh makan ikan2 darat ni.
ReplyDeletesedapnya kak… nasib baik bukan penggemar ikan patin… kalau tak, kat mana la nak cari ikan patin kat bradford ni..
ReplyDeleteHmmm, soo nyummy !
ReplyDeleteKalau beli ikan sungai, saya yg menyiangnya kerana isteri kata dia tak biasa dgn ikan sungai. Maklumlah saya org kampung kawin dgn org kota, hahahahhaha....
ReplyDeleterugi la tak makan..ikan keli paling sedap.haha
ReplyDeleteOlá,
ReplyDeleteadorei esse peixe,ele é parecido com a tainha uma espécie que temos por aqui.
Tenha uma ótima semana.
Una bellissima ricetta!!
ReplyDeleteComplimenti.
Buona serata.
Inco
Kakak tak kisah siang-menyiang tapi cuma biasa memang abang yg buat sebab dia tak pandai masak. Tolong siang ikan/daging/ayam dia pandailah...
ReplyDeletesaya...bab bab menyiang ikan ni memang kurang sikit. tak gemar pun ye. tapi ayam...daging..ok pulak.
ReplyDeletetapi kalau dah siap siang...bab masak saya no hal!
rietta pown xmakan ikan....siang pown jarang....
ReplyDeletesama lah kita kamsiah..masak boleh..tapi selepas disiang dan dibasuh bersih..kot tak simpan je la dalam peti ais tu hi hi
ReplyDeletepatin masak lemak memang best.
ReplyDeleteSalam Kam♥nekcik ikan sembilang boleh mskan dan siang tapi ikan keli dan yg sewaktu dgnnya mmg tak pandai makan..kita ore laut!!
ReplyDeleteIkan laut ke,ikan sungai ke.....errrrr..mmg saya tak tahu dan tak pernah siang! haha
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletelama nyer tak makan tempoyak
Delicioso!
ReplyDeleteSaludos,
Ale
Costa Rica
bikin IM kecur...
ReplyDeleteyum yum sedapnya. lama x makan patin masak lemak :D
ReplyDeletekak..ikan air tawar adalah lebih baik kak. sebab kalo makan tiap2 hari pun...takleh dpt ghout seperti kita makan ikan atau yg lelain dari laut tu..hehe..
ReplyDeleteSy lebih suka ikan darat...dpt yg fresh dari sungai lagi best.
Tp kalo yg dibela...sy suka dari sumber kolam air yg mengalir dari air kaki bukit.Takkan ada rasa lumut, rasa rumput....pergh!! masa apa pun leh terangkat!!! hihi..