06 November 2013

Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong

Satu-satunya Pusat Rekreasi Air Panas 
yang beroperasi 24 jam di Malaysia
mula beroperasi sejak tahun 1998. 
 Terletak di Mukim Siong, kira2 21 kilometer dari Pekan Baling

Sempena cuti 1 Muharram kelmarin
datang berendam kat sini

 harga tiket-RM 3 utk kanak2
dan RM6 utk org dewasa
info tentang tempat ni
semuanya tercatat disini






juga disediakan dormitori, tapak untuk berkhemah ,
surau , medan selera, tandas awam ,
dewan seminar , kiosk cenderamata dan tempat letak kereta percuma.


antara tempat penginapan yg disediakan
sewa antara RM100-300 utk bilik VIP

anak sungai yg mengalir jernih





jom tengok kolam2 air panasnya
terdapat 5 buah kolam semuanya
dan ada kolam khas utk wanita sahaja

ramai yg kata
utk lebih seronok,datanglah pada waktu malam
lebih ramai pengunjung,lebih meriah






kolam mandi kanak2-suhu antara 39-40 c
saya sekeluarga berendam disini
pikir..pikir..nak terjun ke tak..nak terjun ke takk..
yg ni pulak
suhunya 47c,tak ramai yg boleh bertahan lama kat sini



Kolam utama, sumber air panas dengan suhu sekitar 49°C, kedalaman 1.3-1.6 meter. 
takde pengunjung yg berendam kat sini
mau masak jadinya seluruh badan

nak urut2 tapak kaki,berjalanlah atas batu refleksologi ni




36 comments:

  1. cantik pemandangannya, nampak bersih tempat ni

    ReplyDelete
  2. noted! destinasi yang boleh dilistkan utk tahun depan....

    ReplyDelete
  3. 2 tahun lalu saya ke sini,tinggal di salah sebuah chalet kepunyaan penduduk kampung..
    kena p turun mandi jam 11 malam ke atas, barulah tak menggelepur kepanasan, heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. semakin lewat malam,semakin meriah keadaan..tp saya belumpernah kesana pd waktu malam..

      Delete
  4. Salam kamsiah,
    Cntik sekarang. Prnah gak smpai tp thn 90han. Rupa dh melalui proses Tranformasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita,ni kali kedua saya kesana...dulu2 tempay ni masih belum dibangunkan sepenuhnya lagi..

      Delete
  5. best nie berendam air panas..kalau sakit bdn lg elok kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...badan terasa ringan je pas keluar dari kolam tu

      Delete
  6. Tempat-tempat percutian macam ni la yang best. Tak ramai orang. Tempat dia pun nampak cantik dan selesa.

    ReplyDelete
  7. dah lama nak p sini... tapi smpai skrg xsmpai2 lg.. hehehe asyk xjadi jer...

    ReplyDelete
  8. dah cantik dorang buat tempat ni. selalu dok pi memalam je. tak de la nak nengok info . view malam tak de nampak cantik mcm gambar dalam entry akak ni.

    lama tak jenguk sedara kat baling. kalau idak boleh je terus ke sana.

    ReplyDelete
  9. saya pernah pi sekali tapi waktu malam so tak dapat nak tengok2 sekeliling..malam hingga awal pagi memang ramai..tapi dah bertahun saya pi..nampak lebih cantik skang

    ReplyDelete
  10. bestnya dapat berendam.. tak pernah lagi ke sana..

    ReplyDelete
  11. Tak pernah sampai sini lagi..nampak macam best je...

    ReplyDelete
  12. Murah ye Kamsiah... ada khas tempat wanita tu yg best... dah mandi air panas kena mandi awal pagi dan malam lah baru best kan :)

    ReplyDelete
  13. menarik tempat ni...pemandangannya pun cantik..

    ReplyDelete
  14. Syoknya akak..akak jalan ke banyak tempat menarik tu... tak pernah singgah ke sini lagi.. nampak beesih tu..lain kali kalau ada kesempatan bolehlah kami singgah pula

    ReplyDelete
  15. nampak menarik lah KA x pernah ke sini lagi !

    ReplyDelete
  16. wahh..cantik jugak tempatnya.. boleh pegi kalau ke sana..

    ReplyDelete
  17. Saya pernah tulis entri mengenai Ulu Legong Hot Spring ini pada 21.1.13. Kami sekeluarga bercuti 2 hari di Ulu Legong, bermalam di chalet. Paling seronok ialah waktu malam, ketika itu pengunjung paling ramai, hingga 2 pagi pun masih ramai orang..Dan kolam paling menyamankan ialah kolam no 2 (kolam no 1 org tak pernah berendam kerana sangat panas). Kolam no 2 ini walau berasap dan masa mula rendamkan kaki memang rasa sangat panas tapi lama2 bila dah biasa kehangatan itu rasa berkurang, malah rasa sangat lega..Kalau berani rendam badan pun tak rasa apa2.....Cuma bila keluar dari kolam, tubuh yg terendam akan bertukar warna menjadi merah, hihihihi

    Jika ada peluang saya dan keluarga akan pergi lagi ke Ulu Legong Hot Spring!!

    ReplyDelete
  18. bestnya kolam air panas.. cantik pulak tempatnya..

    cikna borong jagung & stroberi je kak.. sayur2 takde.. hehe..

    ReplyDelete
  19. Belum pernah terjah ke sini...jab tengok jadual...hujung minggu ni mungkin...

    ReplyDelete
  20. Lokasi yang sungguh cantik, bersih, kemas dan terjaga. Menarik dan berbaloi dgn bayaran tiketnya. Tak ramai orang...saya suka lokasi ini!

    ReplyDelete
  21. Jarang2 dapat jumpa tempat yg bersih mcm ni.

    ReplyDelete
  22. Best pergi tempat macam ni. Nanti nak singgah juga masa balik ke sana.

    ReplyDelete
  23. en suami baru pegi sebelum raya haji hari tu..sy dh lama tak kesana..byk jugak perubahannya ekk..akk pegi sang sunyi je la kan..biasanya org berendam waktu malam kan

    ReplyDelete
  24. uishh panas nyer air dia, patut la ramai suka ke sana waktu malam yer. seronok kan kat sana banyak tempat boleh jalan2 riadah.

    ReplyDelete
  25. Saya baru tahu ini lah satu2nya Pusat Air Panas kat Malaysia yg beroperasi 24jam! TQ kak! :)

    ReplyDelete
  26. penah smpi sini tp x msk...ms tu tgh renovate...so tgk pintu msk je laa

    ReplyDelete
  27. Salam K.Kamsiah..

    menariknya tempat ni.. kawasan dia sangat luas dan nmpk selesa sgt2..

    cma pernah pegi yg kat hulu Langat tu.. mmg best pegi mlm2..berendam dlm air panas.. syiokkk :)

    ReplyDelete
  28. banyak cantik ini tempat

    Jom ramai ramai makan Minyak Ikan

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.