Resepi pulut dakap ni versi tempat kelahiran saya,Kelantan..
Memula pulut direndam beberapa jam
lps tu panaskan santan..masukkan sedikit garam dan gula..
biarkan mendidih seketika sebelum dimasukkan pulut
dah kering santannya..padamkan api dan biarkan pulut sejuk
pisang-
antara pisang yg sesuai dibuat pulut dakap
adalah pisang abu/kebatu dan pisang raja
pilih pisang yg betul2 ranum
amik sesenduk pulut
letak diatas daun pisang....ratakan..
amik pisang yg dibelah dua
letak diatas pulut tadi
dan balut pisang tersebut seperti ni
bungkus
cantumkan dua bungkusan..dan ikat
jangan diikat terlalu ketat
lps tu boleh la dikukus lebih kurang 30-40 minit
dah sejuk baru sedap dimakan ya..
Assalamualaikum,
ReplyDeletealamakkkk!!! mano nak cari muga ni
lamonya tak mkn
Pulut pun pandai berdakap...:)
ReplyDeleteOh.. mesti sedap ni. Kalau tempat kakak guna tepung beras tapi balut macam buat lepat tu. Nama dia nagasari. Ada letak pisang juga tengahnya.
ReplyDeleteIni resepi baru buat kakak. Teringin nak rasa:)
Arwah mak suka buat pulut ni..saya suka pisang raja atau awak minyak yang ranum...sedapnya!
ReplyDeleteOh ini namanya pulut dakap ya kamsiah.Akak tau namanya aje sebelum ni.
ReplyDeleteRasa teringin boleh cuba buat ni,macam senang je.
# akak ada reply komen kamsiah kat blog akak tau...
oo..pulut inti pisang..
ReplyDeletePULUT DAKAP PISANG SEDAP LEMAK MANIS TU...
ReplyDeleteok jujur cakap baru tau nama dia...huhuuu...makan je pandai!
ReplyDeleteIta pernah mkn sekali..bos bgi..sedap jgak
ReplyDeleteOoo... ini namanya pulut dakap... yer...
ReplyDeletePernah juga beli di Restoran Anggerik Desa, Seberang Jaya bila lepas riadah.
Tapi saya tak gemar sangat sebab inti pisang itu manis.
Tak tau pulak pulut dakap ni ada inti pisang...makchaq ingat pulut saja.
ReplyDeleteMakchaq suka makan pulut..tapix perjah makan lagi pulut dakap...
salam kak,
ReplyDeletepandainya..terliur nengok...kalo sy sejak blk sini boli jer la...hehehe
Menarik jugak ye KY....tak pernah makan tp teringin pulak nak makan bila tgk gambo ni. Pulut dgn santan tu separuh masak jer ye KY..
ReplyDeleteKerana saya kurang gemar pisang, saya teruja bab pulut dan bab berdakap jer. Ahahahaha!
ReplyDeletekak kam... saya suka pulut dakap nih....... nak cari payah dah skrg ni...huhuuu
ReplyDeletetak pastilah CT penah rasa ke tidak pulut dakap.. macam tak pernah makan.. hehehe..
ReplyDelete